Cât costă incompetența

Cât costă incompetența
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 06:19

Traian Băsescu și Emil Boc știau de la începutul anu­lui, cucifrele de la Finanțe în față, că n-au de ales și că trebuie fie sătaie din salarii și din pensii, fie să majoreze una dintre taxelemari, TVA sau cota unică.

Pentru că au reacționat cu întârziere, au ajuns să le facă peamândouă: au tăiat și din salarii și au și majorat taxa pe valoareadăugată la 24%.
Pentru că le-a fost frică de scă­derea în sondaje, au preferat săamâne. Să stea și să nu facă nimic, de parcă guvernarea este un jocde așteptare, în care primul care mișcă în front pierde.

Faptul că premierul știa ce vine, dar nu a făcut nimic, a fostconfirmat de fostul său subaltern, Sebastian Vlădescu. După câtevasăptămâni de pauză, în urma unui mandat suficient de lungpentru
a-l obosi și suficient de scurt pentru a nu-l mai ține mintealegătorii, fostul ministru de Finanțe a simțit nevoia sărecunoască în mod public că fostul său șef, cel care l-a dat afarădin Guvern, are o înțelegere economică „limitată”.

Nimeni nu-l poate contrazice pe Vlădescu. Ba din contră,declarația poate fi considerată o nouă reconfirmare a stării defapt, dată acum de un fost aliat al incriminatului.
Însă dacă fostul ministru al Finanțelor a simțit că nu poate lucracu un om cu o înțelegere limitată, căruia i se prezintă cifrelecare arată dezastrul în ianua­rie și care nu face nimic până cândanunțul nu e făcut în mai de pre­ședintele țării, domnul fostministru ar fi trebuit să își dea demisia.

În februarie. Pentru a nu face parte din acest spectacol prostîn care ei se prefac că guvernează iar contribuabilii că trăiescbine. Pentru că nu a făcut asta poate părea, la fel ca mulți alții,un alt subaltern care profită de ocazie pentru a-și vărsa nervii șia-și arăta frustrarea atacându-și fostul șef.

Dincolo de aceste răfuieli însă, mai mult sau mai puțin pe față,între cei care tot conduc țara de 20 de ani spre râpa sărăciei,trebuie subliniat un lucru foarte simplu: incompetența unui guverncostă foarte mult, indiferent de guvern, dar cu atât mai mult întimp de criză. Incompetența Cabinetului Boc, măsurată nu în prostiesau rea-voință, ci în lipsa, pur și simplu, a măsurilor necesare,va fi plătită, în rate mici dar timp de foarte mulți ani, detoți.

Dacă ar fi tăiat salariile buge­tarilor în ianuarie, nu îniulie, pro­centul aplicat nu ar fi fost 25%, ci 13%. Dacă ar filegat de această tăiere și un program de concedieri, ar fi pututajunge la un minus tot de 25% la fondul de salarii, adică vreo treimiliarde de euro.

Ce ar fi făcut Guvernul cu cele trei miliarde de euro? Nu. Ce nuar mai fi fost nevoie să facă. Nu ar mai fi cerut tăierea pensiilorși nu ar mai fi fost pus în situația stupidă de a i se anula odecizie economică de către o Curte Con­stitu­țională preocupată decei afec­tați de lege și nu de legea propriu-zisă. Astfel, nu armai fi fost forțați să majoreze TVA la 24%, măsură criticatăvehement chiar de cel care a semnat documentul cu pri­cina, fostulșef de la Finanțe, Sebastian Vlădescu.

Majorarea TVA este o lovitură pe care încă nu am resimțit-ototal, dată revenirii economice. S-a tăiat din puterea de cumpărareși s-a descurajat con­sumul, s-au dat peste cap bugetelecompaniilor și, nu trebuie neglijat, s-a înnegrit și mai multeconomia, prin încurajarea evaziunii fiscale.

Indiferent dacă are sau nu com­petențe economice, premierul arfi trebuit să facă ceva. Să taie de unde i s-a arătat de către FMIcă trebuie să taie și să croiască așa cum l-a sfătuit ComisiaEuropeană. El a preferat să stea și să aștepte. Această așteptarenu îl va costa, în cel mai rău caz, decât funcția, de premier saude președinte de partid. Pe toți ceilalți însă, a căror soartădepinde, încă, de el, această așteptare a echivalat cu șomajul, cufalimentul, cu sărăcia și cu neîncrederea, nu în Guvern, ci, multmai rău, în ziua de mâine.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021