Cât mai tace Băsescu

Redactor:
Florin Negruțiu
Cât mai tace Băsescu
De câteva săptămâni, bătăușul clasei politice este de nerecunoscut. Stă în banca lui, refuzând cu încăpățânare războiul în pantaloni scurți care i se oferă.

De câteva săptămâni, bătăușul clasei politice este de nerecunoscut. Stă în banca lui, refuzând cu încăpățânare războiul în pantaloni scurți care i se oferă. Ar fi avut în aceste zile nenumărate ocazii să împartă pumni. Gura sa, altfel bogată, tace filosofic. Pentru cât timp?

Cu fiecare zi, pare din ce în ce mai clară intenția USL de a-l atrage pe Traian Băsescu într-un conflict care să se finalizeze cu o suspendare. E suficient ca președintele să-și dea drumul la gură ca pe vremuri pentru ca Dan Voiculescu sau Crin Antonescu să-și convingă colegii din Parlament că este momentul loviturii decisive. Dar asta nu este suficient. Suspendarea nu poate veni din senin. Ea are nevoie de un pretext concret și suficient de grav pentru a beneficia de o largă aprobare publică. Ca de pildă acela că președintele Băsescu „nu reprezintă România în lume”. Dar este o strategie bună faptul că USL și-a ales drept temă de atac politica externă, unul dintre domeniile în care – cel puțin în mentalul colectiv – președintele are o autoritate sacrosanctă?

Numirea lui Andrei Marga la ministerul de Externe a părut din start o bizarerie. Să-l iei pe dl. Marga din talk-show și să-l pui șef al diplomației alături de omul pe care cu o zi înainte îl înjurase n-avea sens decât în această logică a suspendării. N-am vrut să cred că liderii USL s-au gândit să-l pună pe dl. Marga la Externe ca să-l provoace pe dl. Băsescu. Prea părea o teorie a conspirației. Era un gest mult prea iresponsabil să muți meciul intern pe terenul politicii externe, acolo unde, surprinzător pentru această țară, România a reușit să vorbească în ultimii ani coerent și convingător, alegându-și clar opțiunile și partenerii de drum.

Însă ce să înțelegem din obstinația cu care dl. Marga încearcă să-i explice d-lui Băsescu, de fiecare dată când are prilejul, de ce-l compară cu Mussolini, și din afirmațiile bulversante ale d-lui premier Victor Ponta?

Iată doar două dintre ele:

• Victor Ponta: „Pe domnul Marga l-am rugat să meargă la Chicago, împreună cu președintele țării, pentru că știți, președintele țării, în general, merge în străinătate și nu reprezintă pe nimeni, decât pe el. I-am trimis pe miniștrii Marga și Dobrițoiu ca să înțeleagă partenerii noștri internaționali că există oameni serioși în România”.

• Victor Ponta: „Miercuri seară, la Bruxelles, este o cină informală pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul președinte Băsescu, dacă merge miercuri la cină, o să meargă să mănânce și să glumească cu ceilalți, că pe probleme economice și de politică economică nu are nici atribuții, nici sprijinul nici al majorității parlamentare, nici al Guvernului”.

Prin aceasta, dl. Ponta transmite lumii întregi următorul mesaj: România are un președinte senil și uitat în debara; dacă cumva scapă prin lume, nu-l băgați în seamă, e doar un pișcotar și un bufon! Trimiteți-l pachet acasă, că-i bun de suspendat!

Ce să fi înțeles „partenerii noștri internaționali” din mesajul premierului? Că aici sunt oameni serioși sau că România este țara premierilor născuți prematur? Ascultându-l pe dl. prim ministru, am avut un acut sentiment de jenă.

Prin urmare, cât mai tace Băsescu? Este în stare să-și muște limba în următoarele șase luni doar ca să-l lase pe Victor Ponta să moară pe limba lui?

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Ce salarii au angajații RCS & RDS. Se câștigă mai bine decât ai fi crezut
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide