Ce-i de făcut?

Ce-i de făcut?
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Nerostită, o întrebare stă pe buzele tuturor: ce urmează? Cu fiecare zi de proteste în Piața Universității și în țară, devine limpede că situația nu poate rămâne așa. Iluzia puterii că lucrurile se vor potoli de la sine a fost spulberată de o mână de oameni care dovedesc de șapte zile o rezistență la efort și la frig ieșită din comun. Încăpățânarea lor de a se strânge seară de seară în piața publică este combustilul schimbării. În primul rând al unei schimbări de atitudine socială.

S-a spus, deseori ca un reproș, că bieții oameni nu știu pentru ce protestează, că sunt haotici și manipulați, dându-se drept exemplu faptul că unii strigă împotriva taxei auto, alții împotriva Roșia Montană, alții pentru pensii sau mâncare. Folosindu-se drept argument lozinca rostită în mai multe orașe „PDL, USL, aceeași mizerie”, s-a spus că protestatarii au ieșit în stradă împotriva întregii clase politice.

Aceste lucruri pot fi toate adevărate la un moment dat, însă ele sunt doar detalii ale unui tablou al cărui personaj principal este Traian Băsescu. Care cinci zile a dispărut din peisaj.

Pentru cei din Piață, Traian Băsescu este singurul vinovat și pentru făcute, și pentru nefăcute. Cum să-i explici unui om că președintele n-are treabă cu capacitatea cilindrică a unui automobil, când singurul mesaj pe care l-a transmis dl. Băsescu în acești ani a fost că domnia sa este totul în țara asta, și președinte, și premier, și profesor, și doctor, și mecanic auto?! Și a făcut-o râzându-le interlocutorilor în nas. În ultimele sale două intervenții televizate, care au avut loc pe o temă serioasă, cum este legea sănătății, Traian Băsescu nu și-a putut șterge de pe față râsul batjocoritor. Disprețul său față de ziariști, pe care îl îngroașă în conferințele de presă, s-a propagat dincolo de ecranul televizorului, devenind un dispreț față de un popor incapabil să înțeleagă reforma în Sănătate.

În stradă au ieșit oameni care s-au săturat să li se mai râdă în nas. Și chiar dacă fiecare are nemulțumirile lui specifice, starea care îi unește pe toți este atingerea limitei de suportabil. Este primul protest serios pe care l-a cunoscut România în ultimii ani, serios nu prin numărul celor prezenți în stradă, ci prin atitudinea acestora.

Mi se pare, în acest sens, semnificativ faptul că lumea i-a acceptat mai ușor pe așa zișii ultrași decât pe saltimbancii TV care au încercat să-și facă loc în mulțime. Piața Universității i-a extirpat rând pe rând pe Dan Diaconescu, pe Viorel Lis, pe Irinel Columbeanu. Un politician neinspirat, dl. Ludovic Orban, a fost, la rândul lui, scos din piață.

Nu trăim într-o dictatură ca a lui Nicolae Ceaușescu, trăim într-o dictatură a indiferenței, în care poți să strigi orice că nu te bagă nimeni în seamă. Ceea ce au realizat miile de români ieșiti în stradă și sutele de mii de oameni activi pe rețelele sociale este semnificativ: pentru prima oară în dictatura „liniștii, ce dracu”, cetățenii au reușit să schimbe o decizie a sistemului. Readucerea în funcție a doctorului Raed Arafat s-a datorat exclusiv protestelor din ultimele zile. Pentru prima oară dl. Băsescu a dat înapoi.

Revenind la întrebarea din titlu: „Ce-i de făcut?” De la socialiștii utopici, până în zilele noastre, întrebarea revine obsedant de fiecare dată când presiunea socială împinge capacul. Strada cere „Jos Băsescu!”, or asta nu se poate face decât dacă președintele își dă demisia. Ceea ce e o utopie. Suspendarea este imposibilă, în condițiile în care nu există o majoritate parlamentară care s-o pună în practică. Alegerile anticipate sunt, la rândul lor, aproape imposibile. Ele trebuie să treacă tot prin mâna lui Traian Băsescu: și chiar presupunând că dl. președinte va recurge la această ultimă supapă pentru a potoli nemulțumirile populare, anticipatele nu rezolvă nimic în afară de faptul că ar putea aduce USL la guvernare cu două-trei luni mai devreme. Anticipatele înseamnă alegeri parlamentare: dl. Băsescu rămâne în continuare la Cotroceni. Varianta unui nou Guvern, „tehnocrat”, poate mulțumi opoziția, dar nu cred că va convinge populația, care, totuși, nu strigă împotriva lui Emil Boc decât ca o variație la tema principală, care e „Jos Băsescu!”

Nu ne place cum arată țara în care trăim, nu ne plac conducătorii pe care îi avem. Deocamdată Piața Universității este într-o fază revoluționară incipientă. Este vremea ca oamenii care reînvață să se facă ascultați să devină mai articulați și mai practici. Dacă activismul din stradă va obliga partidele să se deschidă, oamenii aceștia pot schimba multe. O parte a generației Facebook a ocupat Piața Universității, poate că a venit vremea să iasă din virtual și să ocupe organizațiile de tineret ale partidelor și apoi clasa politică.

Un șablon al democrației noastre originale le gâdilă cetățenilor orgoliul, spunându-le că ei sunt stăpâni la vot. Poate că a venit vremea să fie stăpâni și între scrutinuri și din simpli votanți să devină votați.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...