• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Cel mai mare mincinos

Cel mai mare mincinos
Nu întâmplător, la festivalul celor mai mari mincinoși din lume - care se desfășoară anual, de două secole, în Marea Britanie, la Santon Bridge - nu sunt admiși politicienii și avocații.

Profesor la Universitatea din Chicago, John J. Mearsheimer a scris o carte pasionantă – „De ce mint liderii: adevărul despre minciunile din politica internationala” (Oxford University Press, 2011).

În politica internațională, minciunile se numesc „disimulări strategice” (am mai vorbit despre asta). Mearsheimer propune definiția lui Frank Henry Taylor, impecabil de britanică: „Un neadevăr încetează să mai fie neadevăr, atunci când toate părțile înțeleg că nu este de acceptat ca adevărul să fie rostit”. Dar e la fel de valabilă și butada lui Churchill: „Pe timp de război, adevărul este atât de prețios, încât trebuie flancat totdeauna de o gardă de minciuni”.

Totuși, statistic – observă John J. Mearsheimer – „statele nu se mint prea mult unele pe altele”, iar cele mai multe minciuni liderii politici le debitează acasă.

Cine e cel mai mare mincinos din politica românească? Victor Ponta îți vine primul în minte. Nu vă pripiți. Aveți tot timpul să răspundeți, după discursul de bilanț al președintelui Băsescu.

Inchide