Cercetează și nu crede în sprijin de la stat!

Cercetează și nu crede în sprijin de la stat!
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 08:13

Nu doar în România cercetătorilor li se pun piedici tocmai dinpartea celor care ar trebui să-i susțină. Se întâmplă și la casemai mari. Chiar și în America. Un exemplu grăitor este cel al luiJoseph Goldberger, trimis să investigheze în 1914 epidemiile depelagră care izbucniseră în sudul Statelor Unite. La vremea aceease considera că pelagra este o boală infecțioasă, tocmai pentru căafecta populația din Sud în număr atât de mare. Goldberger aintuit, însă, că pelagra era cauzată de alimentația deficitară, nude vreo bacterie, având în vedere că boala se răspândea doar înrândurile muncitorilor de pe plantații, oameni care mâncau zilnicacelași lucru, nu și în rândurile celor care aveau o alimentațiemai diversificată. Nimeni nu l-a crezut, însă. Așa că a început săexperimenteze pe sine. A colectat mai întâi salivă și secrețiinazale de la bolnavi. Pe care le-a ingerat… Cum nu s-a îmbolnăvitde pelagră, a continuat cu sângele celor bolnavi. Nimic. A merspână acolo încât să consume (ascunsă în pilule) materie fecală dela cei afectați. Pilule pe care le-a împărțit și cu soția… Niciurmă de pelagră. Nici măcar în felul acesta nu a convinsautoritățile că boala care continua să facă ravagii nu se transmitede la om la om.

Abia când a început să facă cercetări pe câini, a descoperitrăspunsul. Câinii nu erau dispuși să mănânce doar porumb (hranazilnică și exclusivă a muncitorilor de pe plantații) decât dacă lise dădeau pastile de „deschis apetitul”, făcute din drojdie. Câiniinu au făcut pelagră, în schimb, oamenii bolnavi cărora li s-a datsă consume drojdie s-au vindecat în câteva zile. Goldbergerdovedise că are dreptate – pelagra e cauzată de lipsa dinalimentație a unei substanțe care se găsește din abundență îndrojdie. De atunci a devenit erou, a primit o pensie de 115 dolari(o avere la vremea aceea) pentru munca depusă, a fost nominalizatpentru Nobel de cinci ori, ba s-a făcut chiar și un film despreel.

În România cercetătorii nu experimentează pe propria piele, daro fac din propriul buzunar. În mod uimitor, cu rezultate.Descoperirea unei celule care ar putea fi răspunsul pentruvindecarea afecțiunilor cardiace, printre altele, a fost făcută dedoctorul Laurențiu Popescu fără niciun leu din partea statului.Ignorată în țară, descoperirea face senzație în străinătate. Uninstitut de cercetare chinez s-a oferit să colaboreze cucercetătorii români la continuarea cercetării și la găsirea metodeide a folosi descoperirea în medicină. Statul român, prinAutoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, însă, s-a opus,motivând că cercetarea cu pricina nu prezintă interes… În afară,însă, interesați sunt, acum, pe lângă chinezi, americanii,italienii, germanii, spaniolii, britanicii… Țări unde, chiar dacăcercetătorilor li se mai pun și piedici, atunci când reușesc cevasunt sprijiniți. La noi nu doar că cercetătorii sunt ignorați de labun început, dar nici când reușesc ceva, nu sunt lăsați să pună înaplicare. Probabil că filmul despre Laurențiu Popescu va fi făcuttot la Hollywood…

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Cum au încercat China, o țară comunistă, și România, o țară cu reminiscențe comuniste, să...
Orban aruncă BOMBA în politică! A spus ASTA despre preşedintele Iohannis
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
Cel mai ieftin SUV nou-nouț care poate fi cumpărat azi în România
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
VIDEO. Măsură extremă în Regatul Unit: Benzinăriile anunță o limită de 30 de lire la...
BOMBĂ! Cătălin Moroșanu, adevărul despre divorț: 'Nu am să-i ofer nimic material'
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Europa, lovită de o serie de cicloni tropicali. Când vin furtunile devastatoare peste oameni
FLORIN CÎȚU a CÂȘTIGAT! Este noul PREȘEDINTE al PNL
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Trădare supremă pentru Liviu Dragnea. L-a lăsat când nu se aștepta. E oficial
Bomba anului în showbiz. Ilie Năstase, din nou tătic
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...