• Publicat:
Puterea Gândului

Cine a câștigat prima dezbatere Ponta-Iohannis

Cine a câștigat prima dezbatere Ponta-Iohannis
Ca să recupereze diferența față de Victor Ponta, Klaus Iohannis nu trebuie să termine meciul indecis sau să câștige la puncte, ci are nevoie de o victorie zdrobitoare, de un KO precum cel aplicat de Traian Băsescu lui Mircea Geoană.

• Întâlnirea din această seară Klaus Iohannis-Victor Ponta nu cred că a reușit să mute în vreun fel opțiunea de vot a unor categorii semnificative de electorat. Cei care țineau cu Klaus Iohannis vor ține în continuare cu Klaus Iohannis, cei care țineau cu Victor Ponta vor ține în continuare cu Victor Ponta. Din acest punct de vedere, câștigător de etapă poate fi considerat Victor Ponta, care nu pierde puncte. Pe post de challenger, de candidat creditat în toate sondajele oficiale și neoficiale cu șansa a doua, Klaus Iohannis poate să încline balanța doar cu un glonț de argint. Ca să recupereze diferența față de Victor Ponta, Klaus Iohannis nu trebuie să termine meciul indecis sau să câștige la puncte, ci are nevoie de o victorie zdrobitoare, de un KO precum cel aplicat de Traian Băsescu lui Mircea Geoană atunci când i-a pus celebra întrebare legată de vizita la Sorin Ovidiu Vântu. Deocamdată, Klaus Iohannis nu pare să aibă nici aplombul, nici mobilitatea, nici informațiile lui Traian Băsescu, deși folosește același staff.

• Deși a fost în nota lui obișnuită, adică obraznic, șmecher și arogant, Victor Ponta a făcut efortul de a veni pregătit pentru confruntare. Blindat cu documente („fițuici”, după cum le-a numit contracandidatul său), cu cifre și texte de lege (chit că unele erau scoase din burtă, după cum Gândul a dovedit, în timpul dezbaterii, aici), Ponta a părut că știe ce zice, spre deosebire de Iohannis care a părut că vine cu mâna în fund. Spun a părut, pentru că la dezbaterile televizate este vorba despre senzații și aparențe, nu despre programe și substanță. Pentru electoratul „serios”, premierul a folosit o tehnică eficientă în propaganda politică: a aruncat în capul adversarului său o avalanșă de cifre și l-a scos la lecție cu întrebări al căror răspuns era scris pe foaie. Ce diferență între acest Victor Ponta doct și profesoral și habarnistul Victor Ponta prins ca la MTO de Traian Băsescu la Cotroceni! Candidatul ACL nu a făcut nici măcar efortul să ceară consilierilor lui un fluturaș în care Ponta îi mințea pe pensionari că „Iohannis vă taie pensiile”. Atât de simplu ar fi fost să-i dea șah lui Victor Ponta cu propriile piese în momentul în care acesta a căscat ochii mirat, ca și când atunci ar fi auzit pentru prima oară de această campanie mizerabilă făcută săptămâni în șir de oamenii lui.

• Agresivitatea de la începutul emisiunii a lui Victor Ponta a trădat o neliniște, ca să nu spun o stare de frică, pe care am sesizat-o în mai multe rânduri în ultimele săptămâni. O fi din cauza ultimelor sondaje, care îi arată că nehotărâții, alegători atât de impredictibili, sunt pe cale să iasă în număr mare la vot? Au înțeles oare nehotărâții, urmărind dezbaterea din această seară, care este răul cel mai mare și care este răul cel mai mic? Probabil că încă nu. De aceea, dezbaterea găzduită de Realitatea TV nu ar trebui să fie confruntarea finală iar zilele următoare vor fi, din acest punct de vedere, cu adevărat decisive.

• Un cuvânt de final pentru gazda dezbaterii care a reușit în ultimul moment să evite unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria „dezbaterilor finale” din România. Invitația adresată unuia dintre candidați de a mai rămâne în platou ca „să dezbată” și după meci a fost o mostră crasă de amatorism și o cruntă lipsă de fair play față de adversar. Asta s-a adăugat peste senzația sulfuroasă lăsată de „jurnalista” Lavinia Șandru, care l-a servit pe Victor Ponta ca o viitoare fată de casă.
 

 

 

×
Inchide