Comedia patrioților

Comedia patrioților
Publicat: 03/01/2019, 22:18

Atenție Europa! S-a enervat – implicit, revoltat – fostul ministru al Apărării din țara noastră, Mihai Fifor.

Cam pe la orele 05 p.m., omul nostru, odihnit după somnul de frumusețe, s-a îmbrăcat în port național-patriotic și a ieșit pe Facebook, să apere Constituția României. Nervos, agitat, oripilat.

„Începem anul bine – zice. De data aceasta, aflăm din prestigioasa publicație franceză „Le Monde”, că Puterea de la București intenționează, nici mai mult, nici mai puțin decât să ducă România în rândul „puterilor suveraniste din centrul Europei”. Wow!!! Chiar așa? Grav!”, adaugă la stare actualul președinte al Consiliului Național al PSD.

Apoi, iar se montează și continuă să persuadeze: „Să acuzi un stat membru al Uniunii Europene de „suveranism”, mi se pare de noaptea minții. Nu cumva asta spune Constituția României, din care vă invit să citim împreună: ARTICOLUL 1 (1) România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. (…) ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum?”

Ba da, exact așa spune, din câte am auzit cu toții.

Și, după ce traversează episodul „noaptea minții”, fostul ministru al Apărării încheie cu o salvă de artificii: „Ei bine, poate pentru unii „patriotism” și „suveranitate” sunt noțiuni care ar trebui să se excludă reciproc. Pentru români și pentru România, ele se completează perfect”.

Excepțional! Și tocmai francezilor să le vorbești despre patriotism și suveranitate, tu, copil sărac și sceptic al plebei proletare…

Mă întreb, cât pot eu de serios, în atare învederată situație de puseu patriotic, acut și nostim: când o fi citit Mihai Fifor numita Constituție din care, acum, citează ce-i convine? La borșul de potroace de alaltăieri?

Cum de l-au mobilizat așa de tare părerile din „Le Monde” despre „suveranism”, încât a smuls din perete „arma letală” pe care o folosește împotriva „dușmanilor” nației, și anume ARTICOLUL 1 din Constituția României?

Păi, bine domnule Fifor, abia acum?! Dar când deputatul maghiar Korody Attila spunea, pledând „cauza” proiectului de lege privind posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate, în zona HarCov-Mureș, în vederea obținerii de către acestea a „statutului de autonomie specială” – semnat de toți aleșii maghiari și depus la Parlamentul României chiar în ziua în care PSD-ALDE pierdea majoritatea în Cameră, prin plecarea câtorva deputați ai Puterii către ProRomânia – că ARTICOLUL 1 din Constituție nu e chiar de „inviolabil”, câtă vreme „unitar” și „indivizibil” sunt noțiuni care comportă anumite similitudini, deci care, în principiu, pot fi negociate, eventual reinterpretate, nu v-am auzit să fi sărit ca ars de scânteia artificiilor din brad…

Și, asta n-ar fi nimic, dacă n-ar exista și alte prevederi în Legea Fundamentală, de care habar n-aveți sau, pur și simplu, nu vă pasă.

Cum ar fi, de exemplu, ART. 7 – Românii din străinătate – „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acționează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legislației statului ai cărui cetățeni sunt”.

Sau ART. 30 – Libertatea de exprimare – (1) „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Sau ART. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății – (1) „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”.

Sau ART. 39 – Libertatea întrunirilor – „Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme”.

Sau ART. 54 – Fidelitatea față de țară – (1) „Fidelitatea față de țară este sacră”.

Sau ART. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană – (1) „Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuții către instituțiile comunitare, precum și al exercitării în comun cu celelalte state membre a competențelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor”.

(2) „Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

(4) „Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alineatului (2)”.

Așa că, domnule Fifor, odată citită, Constituția ar mai trebui și înțeleasă, respectată și aplicată, nu folosită doar în registrul comic-patriotard, pe Facebook.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV | El este presupusul amant al Irinei! Cu el l-a 'tradus' pe Dragne
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Masca la exterior ar putea fi eliminată!
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Irina Tănase e distrusă! Dragnea i-a dat papucii. Ce i-a făcut politicianul
Dragnea e KO! Irina Tănase, văzută cu un alt bărbat. Gestul tandru arată care e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...