Lelia Munteanu
23.04.2012
Puterea Gândului

Complotul stupizilor și cele două Semiluni

Doi americano-iranieni, Manssor Arbabsiar și Gholam Shakuri, au complotat pentru a-l asasina pe ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite, dar și pentru a organiza atentate cu bombă la ambasadele Arabiei Saudite și Israelului din Buenos Aires.

Doi americano-iranieni, Manssor Arbabsiar și Gholam Shakuri, au complotat pentru a-l asasina pe ambasadorul Arabiei Saudite în Statele Unite, dar și pentru a organiza atentate cu bombă la ambasadele Arabiei Saudite și Israelului din Buenos Aires. FBI i-a prins, în momdentul in care indivizii – ca să-și ducă planurile la bun sfârșit – contactaseră… cartelul drogurilor din Mexic. Cel puțin unul dintre ei a declarat că acțiunile le erau sprijinite de o facțiune a guvernul iranian. Ca să închei povestea asta stupidă, adaug că Iranul a negat orice amestec și că președintele Ahmadinejad (și-a primit-o la fileu) a declarat că toată tărășenia vine ca să abată atenția poporului american de la criza economică.

Complotul iese la iveală când Iranul e mai vizat ca niciodată, iar relațiile dintre Arabia Saudită și Statele Unite sunt pe cale de a se dezmorți. Regele Abdullah fusese de-a dreptul furios în primăvară, fiindcă președintele Obama l-a abandonat pe Mubarak. Aliatul fidel al Americii a privit gestul ca pe un precedent îngrijorător și a avut toate motivele să se simtă în pericol. Asta venea după ce, la sfârșitul lui 2010, cu contribuția diplomatică a ambasadorului Adel Al-Jubeir (cel vizat de complotul Arbabsiar- Shakuri ), USA și Arabia Saudită perfectaseră cel mai mare contract de armament din istorie (60 miliarde de dolari).

De teama cui se înarmează sunniții din Arabia Saudită? De teama șiiților din Iran. Semiluna sunnită și Semiluna șiită au profitat de primăvara arabă, pentru a-și disputa zonele de influență. Unul dintre „teatrele de razboi” este în continuare Bahrein (unde Casa Regală Al-Khalifa și guvernul sunt sunnite, iar 60 la sută din populație e șiită). Faptul că Iranul a cules roadele războiului din Irak (premierul Al-Maliki e șiit, guvernul e dominat de șiiți) nu e deloc confortabil pentru Arabia Saudită. De multă vreme (chiar dinainte ca arsenalul nuclear să fi constituit vreo problemă), saudiții și israelienii au un inamic comun: Iranul. Și, în această privință, conlucrează cu succes, deși oficialitățile de la Riyadh au negat informația, apărută în iunie 2010 în Washington Post, conform căreia prințul Fahd ben Sultan, guvernatorul regiunii Tabuk, e pregatit să ofere culoar de zbor Israelului, dacă acesta s-ar decide să bombardeze centralele nucleare. Același Washington Post, care – sub semnătura unui mare comentator, David Broder (premiul Pulitzer; omagiat, în martie, când s-a stins, de însuși președintele Obama) – lansa, la sfârșitul lui 2010, ideea că un război cu Iranul e singura soluție pentru salvarea economiei globale și o șansă pentru președintele american.

Pe scurt: istoria cu cei doi complotiști e destul de greu digerabilă. Nu face decât să aducă în actualitate trio-ul anti-iranian USA-Arabia Saudită-Israel. Și să amintească faptul că Statele Unite pot trece, oricând interesele o cer, peste criteriul democrației. Apropo, saudiții au o anecdotă: regele Abdullah se va ține de cuvânt și femeile vor vota la următoarele alegeri. Cu carnetul de conducere.

Inchide