Constituția după Băsescu – muniție electorală pentru PDL

Constituția după Băsescu - muniție electorală pentru PDL
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 25/04/2012, 05:46

PDL are noroc cu președintele Traian Băsescu. Cum se apropiealegerile, acesta pune pe tapet o inițiativă cu impact popular,menită să dirijeze traficul electoral spre magistrala portocalie.În 2009, a declanșat referendumul pentru reducerea numărului deparlamentari, chiar în ziua scrutinului prezidențial,asigurându-și, astfel, un avantaj incorect în raport cu ceilalțicandidați. Acum, a venit cu proiectul de revizuire a Constituției,dându-i partidului de guvernământ un os legislativ de ros, însperanța că va mai pune pe sine, până la anul, puțină carne.
Multe din modificările propuse de președinte, deși genereazăcontroverse și unele sunt considerate neortodoxe, ar putea fi peplacul majorității populației.
Prezumarea caracterului licit al averilor: în a doua cea mai săracățară din UE (conform Eurostat 2010), unde toți politicienii șibogații sunt taxați, automat, drept hoți și corupți, o asemeneaprevedere le dă satisfacție celor 59 la sută dintre români care, deexemplu, nu-și permit o vacanță de o săptămână. Reținerea,arestarea, percheziționarea parlamentarilor fără încuviințareaCamerelor, pentru fapte ce exclud declarațiile politice șivoturile: cum parlamentarii se protejează între ei, ca în cazurileNăstase și Ridzi, un asemenea amendament bucură iarăși electoratul.Răspundere sporită pentru judecători și procurori, vot deschis șidecizii transparente la CSM: n-ar vrea toată lumea să știe de ce afost repusă în funcție judecătoarea Turcu?! Reținerea pentru 48 deore, în loc de 24: în acest du-te-vino pe la DNA, un popas mai lungal suspecților prin arest lasă impresia că vor scăpa mai greu dejustiție. Cota fixă, de 3 la sută, pentru deficitul bugetarconsolidat: obligă guvernele, spre mulțumirea plătitorilor de taxeși impozite, să cheltuie banii mai responsabil și să nu seîndatoreze (nu se aplică însă Cabinetului Boc, care s-a împrumutatca să plătească pensii și salarii). Aceste propuneri rezonează cudorințele populației, celelalte – care simplifică raporturile întriunghiul Parlament-Guvern-Președinție – îi vor înfierbânta pepoliticieni.
Este de așteptat, așadar, ca PDL, căruia îi lipsește munițiaelectorală, să tragă în toate direcțiile cu proiectul băsescian derevizuire a Constituției. Parcă îl aud pe Emil Boc șipropagandiștii tv de serviciu împăunându-se cu el și trâmbițând:”Reformă constituțională!”, „Stop acumulării ilicite de averi!”,”Parlamentarul și cetățeanul – egali în fața legii!” etc. Avândîncă majoritate în legislativ, PDL se va grăbi să-l aducă îndezbatere, chiar dacă știe că sunt slabe șanse să fie adoptat.Mișcările sunt calculate în așa fel încât să țină trează atențiapublicului. Opoziția, dacă nu colaborează, riscă să piardă puncteelectorale, fiindcă nu dă deloc bine, de pildă, să prezume căaverile sunt dobândite legal, când o mulțime de aleși și bugetarisus-puși se lăfăie în mai mult decât au câștigat. Luminoasaproiecție pedelistă se întunecă, totuși, pe alocuri: este greu sămai crezi în bunele intenții ale unui partid, care a îndatoratRomânia pe zece ani, are cei mai mulți aleși acuzați de corupție șivoința populară, exprimată deja printr-un referendum, a uitat-o pedrum .

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Vestea FANTASMAGORICĂ pentru români anunțată cu aplomb de Florin Cîțu: ”Așa cum am promis”
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
China trimite o IMENSĂ UNDĂ DE ȘOC la nivel planetar! Marile puteri ale lumii sunt...
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...