Contradicțiile din cazul Boldea. Codruț, Codruța și SRI au pierdut un deputat

Contradicțiile din cazul Boldea. Codruț, Codruța și SRI au pierdut un deputat
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:53

Deputatul Mihail Boldea se odihnește pe vreo plajă din Egipt sau Turcia, „pe procedură”, cum ar zice politicienii. Nu a avut nevoie de vreun șiretlic cu berbecuți, precum răpitorul Omar Hayssam. Legea penală și Constituția din România i-au permis deputatului gălățean, acuzat de înșelăciuni imobiliare și falsificare de acte juridice, să părăsească țara fără ca procurorii să poată face ceva, deși au muncit timp de un an și jumătate, producând 8 volume de urmărire penală pe numele lui Mihail Boldea.

Din toată ziua de miercuri, în care trei șiruri de anchetatori s-au perindat prin fața porții casei lui Mihail Boldea, din Galați, o replică ar trebui să rămână memorabilă: „Ne puneți într-o situație penibilă!”. Asta le-a spus jurnaliștilor prezenți la fața locului unul dintre anchetatori, evident fâstâcit că venea cu un mandat de arestare acasă la un om care nu mai era în spatele acelei porți de patru zile.

Bâlbâiala care a urmat astăzi, când șeful DIICOT, Codruț Olaru, a spus una, iar șefa Parchetului General și reprezentantul SRI au spus altceva, nu a făcut decât să întărească vorba anchetatorului gălățean. A fost o situație penibilă, doar că la nivelul cel mai înalt al organelor judiciare din România.

Nu există o explicație pentru declarația procurorului șef al DIICOT, Codruț Olaru, cum că DIICOT nu știe în acest moment unde se află Mihail Boldea. Deputatul nu a plecat cu un dispozitiv secret de teleportare, ci cu un avion, fie el de linie sau charter, de pe cel mai mare aeroport al Turciei, cel din Istanbul. Destinația trebuie să fie cunoscută. A fost și părerea Procurorului General al României, Laura Codruța Kovesi, care a încercat să dreagă busuiocul, spunând că, totuși, „procurorii au idee unde se află” fugarul Boldea.

Nu există nici o explicație de bun simț pentru declarația șefului DIICOT, Codruț Olaru, cum că timp de 5 zile, între vineri 16 martie și miercuri 21 martie, DIICOT nu a știut niciun moment unde se află Mihail Boldea. Faptul că deputatul plecase din țară de sâmbătă seara, iar procurorii au aflat abia miercuri, o dată cu opinia publică, de acest lucru, a fost îndeajuns de umilitor.

Singurul lucru care s-a putut înțelege din această pană de curent de cinci zile de la DIICOT este că SRI, serviciul responsabil pentru monitorizarea diverșilor urmăriți penal, nu și-a făcut treaba.

Dar nu, nu a fost așa. Cel puțin asta au explicat Laura Codruța Kovesi și Sorin Sava, șeful biroului de presă al SRI. Colaborarea SRI cu DIICOT a fost foarte bună, iar procurorii au avut la dispoziție toate informațiile pe care le-au solicitat, a spus Procurorul General al României.

„SRI a întreprins strict măsurile solicitate de procurori, conform protocoalelor de cooperare”, a spus și Sorin Sava de la SRI.

Atunci poate că procurorii DIICOT nu au știut ce să ceară SRI. Există mai multe protocoale de monitorizare la SRI, iar procurorul a optat pentru unul anume, care i-a asigurat un anumit tip de informații despre Mihail Boldea, a explicat Codruța Kovesi.

Procurorul General i-a luat însă apărarea procurorului DIICOT: „N-aș putea spune că este o metodă ineficientă, dacă vreți, orice altă măsură de monitorizare ar fi fost ineficientă în momentul în care el (Boldea) se prezenta la punctul de frontieră și nu era emis un mandat de arestare sau de reținere. Deci poate că am fi știut cu 24 de ore mai devreme că a plecat din țară și nu am fi continuat căutările încă 24 de ore”.

Nu ar trebui să aruncăm vina pe umerii procurorului DIICOT care a instrumentat dosarul Boldea, a spus Codruța Kovesi. Într-adevăr, discuția privind fuga lui Boldea din țară și de ce nu l-a împiedicat nimeni să o facă a fost tranșată din start. Procurorii DIICOT au avut de ales: să ceară interdicție la frontieră pentru Boldea sau să ceară aviz Parlamentului pentru arestarea sa. Nu puteau cere ambele măsuri preventive, pentru că ar fi fost contrar legii. Una se exclude pe alta. Au considerat că arestarea lui Boldea e mai importantă decât interdicția de a părăsi țara.

Imunitatea parlamentară a lui Boldea i-a pus, ca de atâtea alte ori, pe procurori în situația penibilă de a-i spune practic direct unui parlamentar urmărit penal că va fi percheziționat sau arestat, cu zile sau chiar luni înainte de a trece la fapte. Mai întâi au fost nevoiți să ceară voie de la Parlament.

Nu era nevoie de bâlbâieli suplimentare, post-factum. Nu era nevoie ca domnul procuror șef al DIICOT, Codruț Olaru, să ne spună că speră ca măcar Mihail Boldea să nu aibă „surse de finanțare foarte mari”, pentru a rezista în țările calde cât mai puțin timp.

Era nevoie poate doar de niște voci autoritare și mai ales unitare, care să susțină la unison că avem o lege penală și o Constituție strâmbă, care protejează infractorii, ba chiar fac discriminare între ei. Pe alde Duduieni, Corduneni sau Carani nu îi anunță televiziunile și comunicatele de presă oficiale că urmează să fie percheziționați sau arestați. Pentru asta există deja polițiști sau procurori corupți.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Canicula ucide. Semne că suferi de epuizare termică ce pot duce la AVC
Anuntul facut de Brigitte cu lacrimi in ochi! Alaturi era Florin Pastrama… S-a terminat! Decizia...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Telefonul cu cea mai mare baterie din lume. Ține și cinci zile, o să uiți...
Valul patru pune pe pauză relaxările. Ce se întâmplă de la 1 august? Anunţul dat...
Cele opt persoane decedate duminică pe DN2 ar fi trăit cu această soluție simplă și...
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Ana Maria Popescu l-a lăsat cu mâna întinsă pe ministrul Sportului. „Credeam că mă așteptați...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Oamenii care au fost răpiți de EXTRATEREȘTRI. Descoperire ULUITOARE făcută de un cercetător rus
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Secretul Lidl, Kaufland sau Mega Image. Ce truc folosesc, de fapt. Clienții nici nu bănuiesc
Adevărul trist din spatele depozitelor din emisiunea „Storage Wars”
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
REGHE A DIVORȚAT! Adevărul a ieșit la iveală chiar acum
Bombă! Miliardar, condamnat la 18 ani de închisoare. A fost pedepsit de sistem?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...