Copiii care au furat Luna

Redactor:
Lelia Munteanu
Copiii care au furat Luna
Zile în șir, m-am uitat cum se vinde moartea. (Încă se vinde bine). Se pansează, se împachetează, se îmbălsămează în verbe evlavioase, se presară cu adjective parcimonioase, se acoperă cu flori. Imortelele stilistice vor umple o vreme absența, jerbele vor putrezi.

Zile în șir, m-am uitat cum se vinde moartea. (Încă se vindebine). Se pansează, se împachetează, se îmbălsămează în verbeevlavioase, se presară cu adjective parcimonioase, se acoperă cuflori. Imortelele stilistice vor umple o vreme absența, jerbele vorputrezi. Dar, dacă spargi televizorul, dacă te culci la pământ casă nu te ciuruiască tirul agențiilor de știri, simți mirosul glieiproaspăt îngrășate – carne și oase și sânge, fiare contorsionatecare mai fumegă. Peste brazde trec niște Colecționari Ciudați,scurmând în ceasul morții care mai ticăie încă: culeg și lipesc,strâng și sortează, rânduiesc risipiții în ale lor, cum potrivescpoeții cuvintele în vers.

(Dacă și oamenii ar avea cutii negre, ce mai negoț profitabil cuultima suflare, ultimul oftat, ultimul gând).

V-o spun în șoaptă, cu teamă, fiindcă moartea are urechi: asta așocat o lume întreagă – faptul că oamenii sunt egali. În fațasfârșitului, ca și în fața începutului. Nici rangul, nici faima,nici uniforma, nici decorațiile, nici gărzile de corp nu tescapă.

Gemenii Poloniei, „Copiii care au furat Luna”, s-au pierdut unulde celălalt. Degeaba se strigă pe coridoarele istoriei glorioase,pe sub bolțile Puterii, în si bemol minorul Marșului Funebru al luiFryderyk Franciszek Szopen. Mezinul, Jaroslaw, Desperecheatul,îngenunchează și își lipește fruntea de plumbul sicriului: în toatetăcerile lumii, durerea răcnește la fel. Cum stă acolo, la căpătâi,surpat în sine, pare propriul său frate căruia i-a muritmoartea.

O româncă așază lalele la zidul Ambasadei Poloniei. De ce? oîntreabă reporterul frenetic, că doar nu v-a murit nimeni. Fiindcă- răspunde femeia, absolut tulburător – suntem vecini.
Suntem vecini cu moartea. Oamenii mor: de moarte bună, de moarterea, în somn, în veghe, pe neașteptate, după o lungă și greasuferință, dinadins sau din greșeală, prea devreme sau prea târziu,în prăbușire sau în glorie, precum din cer așa și pre pământ.Asta-i știrea. Dumnezeu să-i adune și să-i odihnească.

×
Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Ziua Marinei Române | Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide