Cuceritoarele Romei

Zi de poveste pentru România la Roma: Venus Williams (16) și Ekaterina Makarova (8), două dintre cele mai puternice jucătoare ale lumii, au terminat meciul knockout în picioare în fața Simonei Halep și Alexandrei Dulgheru.

Româncele intră astfel în primele 8 la Foro Italico, performanță cu care s-ar mândri orice mare putere a tenisului. Iar dacă Irina Begu, după ce a eliminat-o pe nr. 11 mondial, Angelique Kerber, o bate astă-seară pe Azarenka, va fi cea mai mare performanță de echipă din istoria tenisului feminin românesc. 

Alexandra a pornit ezitant în fața Makarovei. Condusă cu 4-1, a avut dintr-o dată revelația tacticii cu care poate s-o destabilizeze pe agresiva rusoaică. A început să-i trimită majoritatea mingilor în zona de centru a terenului, înghesuindu-și adversara, nedându-i posibilitatea să mai lovească la lărgime, din unghiuri, situație în care înalta Makarova, cu brațe lungi, se simte bine și pe forehand, și pe rever. Apoi, a speculat o slăbiciune a semifinalistei de la US Open și Australian Open: dacă reușește să câștige punctul cu lovitură decisivă după cel mult 3-4 schimburi, Makarova capătă încredere și e din ce în ce mai tare; dacă însă punctul se prelungește, răbdarea și precizia ei scad cu fiecare lovitură.

Așa că Alexandra s-a angajat într-un joc fizic intens, alergând până la a i se tăia respirația, anticipând direcția loviturilor, pentru a trimite dincolo de fileu o minge în plus pentru Makarova. Rezultatul a fost teribil: rusoaica s-a dezintegrat psihic în setul 2, spunându-i disperată antrenoarei că Dulgheru dă totul înapoi – a pierdut, cred că e un record, nu mai puțin de 17 puncte consecutiv și a încheiat în lacrimi de neputință.

Excepțională probă de inteligență, efort și încredere a Alexandrei Dulgheru.

Meciul Simonei cu Venus a durat, practic, un sfert de oră. De la 2-2 încolo, legenda americană a fost afară din joc: rigidă, încercând să lovească „stâlp”, fără să flexeze genunchii, greoaie în deplasare, desincronizată la serviciu – 7 duble greșeli. Din când în când, dacă lovea fără să alerge prea mult, mai prindea câte o torpilă ca să nu uităm că e câștigătoare a 7 turnee de Grand Slam, dar în fața vitezei de deplasare și elasticității Simonei n-a avut nicio șansă. M-a bucurat faptul că Simona nu a părut niciun moment stresată de uriașul prestigiu al surorii Williams cea mare și a executat-o cu „mână rece”.

Și astfel, vom vedea un sfert de finală între românce și avem cel puțin o jucătoare în semifinalele de pe Campo Centrale. Ne așteaptă, n-am nicio îndoială, un meci de mare dăruire și frumusețe pe care Simona și Alexandra îl vor oferi lumii tenisului.
  

Inchide