Cui i-e frică de SRI?

Redactor:
Vartan Arachelian
Cui i-e frică de SRI?
Cui i-e frică de SRI? Infecțiile intraspitalicești, secret de stat. Judecătorii plimbă dosarul ca un cartof fierbinte. Vartan Arachelian descrie lupta Alinei Mungiu Pippidi de a desecretiza notele informative ale SRI

SRI, deși din pulpana Securității a fost rupt, în loc să producă teamă celor care prin nelegiuirile lor ar trebui să se teamă, produce inhibiții unde nici cu gândul nu gândești: instanțelor de judecată! Cum ar fi, de exemplu, Curtea de Apel București.

Iată despre ce e vorba. Pe fondul desecretizării a zeci de protocoale încheiate de către Serviciul Român de Informații cu diverse organe ale puterii judecătorești, dna Alina Mungiu-Pippidi trimite o scrisoare deschisă Curții de Apel București, prin care dezvăluie o situație aberantă – din multe altele – produse de aceste protocoale. Și ce inhibiții suportă instanțe supreme de judecată din cauza secretomaniei. Dar nu numai din cauza ei!

E vorba de un „terorism intern” – cum altfel să numim infecțiile intraspitalicești, care au devenit secret de stat. Societatea Academică Română – spune dna Alian Mungiu-Pippidi – „a cerut SRI desecretizarea (a ceea) ce știa SRI despre infecțiile intraspitalicești, o amenințare la adresa sănătății naționale și a rolului jucat în acestea de norocoasa firmă Hexi Pharma, care cîștiga licitații pe bandă rulantă, avea sediul într-un imobil SRI și obiceiul de a face economie la substanța activă din antiseptice, uneori sub nivelul letal pentru bacterii.”

Prevalându-se de dreptul conferit prin lege cum că probleme de interes general nu pot fi secretizate, ținute departe de cei care sunt direct interesați – cetățenii români – Societatea Academică Română s-a adresat Justiției să ceară SRI desecretizarea datelor privind pericolul permanent reprezentat în spitalele noastre de acești microbi. SRI a refuzat. Care e motivul, se întreabă dna Pippidi și tot dânsa avansează o ipoteză plauzibilă: „Faptul că un număr impresionant de spitale foloseau dezinfectanți HexiPharma, creând astfel un pericol de sănătate publică.”

Bineînțeles, cum SRI își face propriile legi, răspunsul a fost scurt și ritos: „unde-i lege nu-i tocmeală!”  Cu cerbicia pe care i-o admirăm, liderul SAR s-a adresat instanțelor. Știm din proprie experiență ce calvar îți asumi când cauți dreptate în sălile de judecată! Cu atât mai mult cu cât interesul nu e unul personalizat, ci al unei identități abstracte. Abstracte?  Chiar dacă acest terorism pândește pe fiecare dintre noi, inclusiv pe judecători, chiar și pe sereiști!?

Din păcate, procesul a fost plimbat mai bine de un an între diferite instanțe, niciuna nedorind să-și asume acest „cartof fierbinte”. După atâta timp, deși suntem în plină acțiune de devoalare a protocoalelor secrete care au ca SRI în centrul lor, Înalta Curte n-a avut alt răspuns decât că procesul intentat SRI de către Societatea Academică Română privind desecretizarea notelor informative adresate Ministerului Sănătății în cazul Hexi Pharma e de contencios administrativ a Curții de Apel.

Exasperată de ineficiența instanțelor, Alina Mungiu-Pippidi întreabă și se întreabă: „Existența unor infecții intraspitalicești și a utilizării pe scară largă a unui antiseptic inadecvat, de o firmă care cîștiga la acea vreme cvasimajoritatea contractelor cu spitalele de stat, e o informație de interes public care trebuia clasificată și apoi apărată cu atîta osârdie, după ce efectele negative ale acestui secret (infecțiile) s-au și produs ?”

O întrebare retorică, de bună seamă, dar care încă e în sarcina Justiției. Cât va mai dura până vom avea un răspuns tranșant?

 

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
Dezvăluire incendiară a unei rivale a Simonei Halep! Este bisexuală! Cum arată Daria
Cum a ajuns să arate ACUM soția lui Traian Băsescu, după ce a dispărut din...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Cum a reacţionat Liviu Dragnea când a aflat că poate ieşi din închisoare. Avocata l-a...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
O apocalipsă profețită pentru anul 2045. Medicii: Toată populația masculină riscă să rămână infertilă
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care refuză să facă asta. Atenție mare dacă...
Detaliul bizar care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada...
CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile. Decizie...
Câte vaccinuri a făcut Dorian Popa la maturitate. Pfizer e ultimul pe listă
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cea mai bună veste pentru toţi oamenii care vor să îşi cumpere o maşină în...
Inchide