Cum ieșim din boală

Redactor:
Vartan Arachelian
Cum ieșim din boală
Evenimentele din ultima vreme s-au bulucit asupra noastră, la pachet, cu aberante manifestări naturale. Greu de făcut față lor fără să fii „nesimțitoriu" la ele. Azi, nici măcar prognoza meteo, care, prin definiție, dacă nu e sigură, ca în alte părți, unde certitudinea e desfășurată chiar pe orele zilei, la noi siguranța zilei de mâine e incertă. Și social, și meteo

Dacă mersul vremii nu-l putem controla, pentru mersul vremurilor societatea a inventat partidele și programele lor de guvernare. După ce în anii ”90 aveam „omul și partidul”, mai încoace însă, când participarea la competiția electorală presupunea un minim efort de compunere a unei liste de priorități, numărul competitorilor s-a redus drastic; efortul intelectual era prea mare! De aceea, cei care au cheltuit multă imaginație și energie cu scrisul se uită la compunerea lor ca la o carte sfântă. Și o pomenesc zilnic, deși e greu de crezut că și năzbâtiile figurează în cartea de căpătâi a guvernării! Sau că singurul izvor de cadre guvernamentale – și nu numai! – în Teleorman (Deliorman) este! Dar nu din această cauză ne simțim în largul nostru în starea de isterizare generalizată. Doar așa ne putem lăuda de vom găsi o cale de ieșire din balamuc.

Un deputat, Pavel Popescu, de la tribuna Parlamentului a venit în sesiunea trecută cu o propunere: certificarea calității de candidat în alegeri să fie însoțită de o adeverință de normală funcționare mentală a postulantului. Pavel Popescu e un tânăr care acum vreun deceniu își luase lumea-n cap și avea să ajungă în Norvegia. În timpul tragediei de la „Colectiv”, fibra sa de român a tresărit, mai ales de mânie față de neputința sau emfaza de care dădeau dovadă autoritățile medicale de la București. Așa se face că, de la sine putere, a luat legătura cu spitale și medici norvegieni pe care i-a motivat să-și lase treburile lor și să vină în ajutorul victimelor din București. Poate vă mai amintiți de simpatia pe care a trezit-o Pavel Popescu la București. Într-un moment de entuziasm, dna Gorghiu, președinte pasager al PNL, avea să-i propună tânărului expat să intre în Parlament pe lista partidului. Până la alcătuirea listei, entuziasmul inițial a mai pierdut din viteză așa că Pavel a candidat pe locul trei. N-a fost cu ghinion! A intrat, la limită, în Parlament. A avut mai multe inițiative, printre care și una care, după propria sa mărturie, a produs ilaritate în Cameră. Despre ce era vorba? O completare a legii care vizează alegerea parlamentarilor. Cei care doresc să candideze să aibă și avizul psihologic pentru eventualitatea de a fi aleși. Și să-și exercite corect, cu mintea sănătoasă, mandatul. Punctul de vedere emis de guvern, asupra oportunității unui astfel de filtru, lăsa la Parlament decizia finală. Probabil că guvernul nu simțea că e vizat cineva din ograda sa. Mai sensibili, majoritatea a votat împotrivă. Mai sensibil, Senatul, condus de dl Tăriceanu, a respins propunerea în iunie, chiar înainte de vacanța parlamentară; mintea senatorilor era deja dusă în altă parte. 

Acum însă, chiar a doua zi, după șocanta dezvăluire a dlui Dragnea, privind un presupus atentat la viața domniei sale, deputatul Toma Popescu a revenit, cerând milionului de semnatari ai rezoluției „Fără penali” – și numai lor – să semneze apelul său „Fără nebuni în Parlament”.

S-ar putea ca apelul său să aibă succes. Doar la semnături. Chiar dacă aduce dânsul un argument greu de respins. Cum că orice cadru didactic, ne amintește el, înaintea începerii anului școlar e obligat la un examen psihologic. Și totuși, atâtea nebunii produc cadrele didactice în anul școlar! Și nu din cauza modului formal în care se eliberează certificatele astea, ca și cele pentru examenul sau reînnoirea autorizației de șofat.

Psihologia e incapabilă să opereze într-un domeniu unde educația determină, mai degrabă, comportamentele. Lipsa ei naște monștri! De bine de rău, deși avem la vedere, chiar în parlamentul sau guvernul actual, comportamente deviante, cum sunt cele ale dnilor Bacalbașa, Daea sau ale inenarabilului Liviu Pop, totuși filtrul alegerilor poate face o selecție, fie și „grosso modo” a candidaților. Din păcate, acest cvasipermisibil filtru lipsește însă titularizărilor pe funcții de demnitari ai statului din rândul neparlamentarilor.

Și mai e ceva! Ceva care ține de normalitatea funcționării autorităților statului. Iată un caz care a făcut epocă în istoria noastră. S-a petrecut cu o sută și ceva de ani înainte. La conducerea guvernului român se afla, pentru a patra oară, liberalul Dimitrie Alexandru Sturdza. Pentru a deosebi ramura moldovenească a Sturzeștilor de cea muntenească, își adăugase la apel și numele comunei ieșene: Miclăușanu. Academician, fusese chiar președintele Academiei și secretarul ei permanent. Avea un hobby. Mai în glumă, mai în serios, s-ar putea zice azi, pentru că făcuse pasiune pentru bani, că era arghirofil. Numai că pasiunea lui, avea să-l facă celebru sub raport științific: numismatica. Ramură științifică a istoriei.

În 1907, în timpul reprimării sângeroaselor râscoale țărănești, era șeful guvernului avându-i ca miniștrii la Interne pe I.I.C. Brătianu, și la Război pe generalul Alexandru Averescu. Se știe cum au fost „pacificați” răsculații. Cu tunul! Totuși, deși, probabil, boala debutase deja, adică începuse să trăiască într-o lume paralelă cu realitatea, nimeni n-a găsit vreo legătură între nebunia lui și decizia reprimării sângeroase a răscoalelor! Doi ani mai târziu, dus la Viena, medicul care avea să constate nebunia lui Sturdza, aflând că pacientul e șef de guvern într-o țară vecină, și-a arătat astfel surprinderea: „Fericită țară o fi România, dacă are un astfel de șef de guvern!” Numai că normalitatea țării nu venea de la omul bolnav, ci de la felul așezământului ei statal: monarhia. Dar asta, nu-i așa, n-are nici o legătură cu România de azi!

Mutare de titlu pentru Universitatea Craiova. Revenire surprinzătoare la echipa lui Ouzounidis: "E nerăbdător să...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Oana Roman, RĂZBOI cu foștii socri! Ce i-au făcut fiicei ei: „Copilul ăsta ce vină...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Trei femei s-au tamponat pe un pod din Iași. Imaginea care i-a făcut să râdă...
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Momente cumplite la Survivor România. Prin ce trec Jador și Zannidache: ‘Tot împuțiți’
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide