• Publicat:
Puterea Gândului

Cum s-a rugat Victor Ponta pentru „asociatul” Dan Șova

Cum s-a rugat Victor Ponta pentru „asociatul” Dan Șova
Cum cine? Victor Ponta. Când? În această dimineață.

• „Poziția mea și a PSD este aceea de a nu bloca acțiunile Justiției!” Cum cine? Victor Ponta. Când? În această dimineață. După ce am citit această postare scrisă pe Facebook de premier, m-am liniștit: nu se putea un mesaj mai clar că Partidul îl va scăpa pe Dan Șova de Justiție. Cititorii știu că vorbim de un caz clinic: când dl. Ponta zice că e zi, fiți siguri că e noapte.

• O noapte lungă începe și pentru PSD, partidul până mai ieri cel mai mare și mai puternic din România. Apărând camarila premierului (Dan Șova este un vechi „asociat” al lui Victor Ponta, un fel de Sebastian Ghiță aparent mai tont), senatorii PSD își sabotează practic viitorul politic și realegerea în funcții. În condițiile în care DNA a ajuns la o popularitate uriașă, să sfidezi opinia publică pentru a salva un șocâte opărit precum Dan Șova înseamnă curată sinucidere politică. Oricum, pentru mulți dintre ei aceasta este cea mai mică grijă. Văd în salvarea lui Dan Șova propria salvare. Perspectiva celulei cu WC turcesc, în care uneori se imaginează înfricoșați, le provoacă frisoane și-i face să se strângă ciopor unul într-altul. Parlamentarii pot, desigur, să repete la nesfârșit minciuna „amendamentului Ponta”, cum că nu blochează acțiunile Justiției. Cine-i mai crede după votul dat azi în Senat? Până și cei câțiva chelneri care le servesc la TV interesele penale vor avea mari dificultăți să le explice telespectatorilor de ce senatorul Dan Șova nu poate avea același tratament din partea Justiției ca orice cetățean al acestei țări.

• Veți spune că, totuși, senatorii și-au dat acceptul pentru Darius Vâlcov. Că asta arată că nu sunt simpli roboți. Că au ajuns să discearnă între cazuri. Nu e așa. PSD și asociații lui din Parlament au încercat să limiteze pierderile, salvând ce mai putea fi salvat. Votul a fost consecința unui calcul politic: îl scăpăm pe unul, îl sacrificăm pe celălalt. După cum scriam, Șova nu e un fitecine. Prin Șova, procurorii pot ajunge periculos mai sus. Doar Victor Ponta a fost avocat-colaborator pe vremuri la „Șova și asociații”.

• Apropo de Darius Vâlcov, până mai ieri ministrul Finanțelor și artizanul reformei fiscale pe care premierul Ponta a prezentat-o azi triumfalist drept cel mai bun lucru al guvernării sale: un cititor mă întreabă câte bonuri fiscale trebuie să strângă ca să-și ia și el un Renoir. Oamenii fac haz de necaz: un hău se deschide între popor și această guvernare de cârdășie care a pierdut orice contact cu realitatea.

• Cel mai hilar moment: după modelul Vosganian, o nouă scenă a mirului. Senatoarea Jipa l-a miruit pe senatorul Șova cu mir adus „de la Sfântul Mormânt”, ca să-l scape de încercarea pregătită de procurori. De dimineață, Dan Șova însuși ceruse mijlocirea divină a grupului parlamentar de rugăciune pentru ca, de Bunăvestire, Senatul să nu dea dezlegare la peștii cei mari. Ritualul „smintiților și al mișeilor”, căutat solemn, dar lovit de un ridicol absolut, este piatra funerară care pune capac acestei adevărate case de nebuni care-și zice Parlamentul României.
 

Să sfidezi opinia publică pentru a salva un şocâte opărit precum Dan Şova înseamnă curată sinucidere politică.

Posted by Florin Negruțiu on 25 martie 2015

Inchide