Cunoașterea gratuită și ignoranța pe bani

Cunoașterea gratuită și ignoranța pe bani
Internetul a reținut ce-a vrut din ce-am spus la Realitatea TV despre examenul de bacalaureat. Reiau subiectul ca să nu fiu înțeles greșit.

Internetul a reținut ce-a vrut din ce-am spus la Realitatea TVdespre examenul de bacalaureat. Reiau subiectul ca să nu fiuînțeles greșit.

Mai întâi, nu sunt de părere că rezultatele dezastruoase suntcauzate de stresul pe care cică l-ar fi creat elevilor camerele deluat vederi sau supraveghetorii. Dacă n-ai de gând să copiezi,adică să furi, dacă ești ocupat să scrii ce știi, cu ce tederanjează că ești filmat? În mall sunt camere de supravegherepeste tot – când iese să mai dea o tură cu băieții și fetele, căiar n-are chef de învățat, nu se simte stresat, inhibat, domnu’elev?

Așa cum la proba de matematică am și încercat să demonstrezpractic, subiectele nu au fost grele, era suficientă o pregătiremedie pentru a trece acest examen. E, de asemenea, o amăgire comodăsă credem că de vină pentru rezultatele de la bac sunt ministrulFuneriu cu gafele lui, guvernul incompetent Boc sau egolatruliresponsabil T. Băsescu, președinte.

Cauza fundamentală a „dezastrului de la bac” este faptul că aști nu mai este o valoare în societatea românească de azi. Eu amfăcut liceul într-o perioadă în care cultura generală era un motivde mândrie. Dacă aveai cunoștințe în mai multe domenii, dacăvorbeai corect românește, erai un om respectat, un om „cu carte”.Și exista o anume gratuitate în actul de a învăța, voiai pur șisimplu să știi ca să-ți reduci neștiința, în care nu te simțeaibine, nu gândindu-te neapărat că vei avea astfel o slujbă mai bunăsau bani mai mulți. Nici măcar notele nu erau un scop. Media mea labacalaureat a fost 9.83 , dar în timpul liceului am avut note detoată mâna, fiindcă citeam ce voiam și când voiam eu. Dar citeam,stimați liceeni de azi, chiar citeam.

Astăzi, cultura generală nu mai înseamnă aproape nimic. Sunt lamodă în spațiul public aproximația și ignoranța în materie deorice: limbă română, limbă engleză, istorie, geografie, logică,literatură, ca să nu mai vorbim de matematică și fizică, practicinexistente. Neștiința, când este dublată de bani și notorietate,devine chiar o calitate simpatică.

După părerea mea, există două categorii principale printre ceicare au picat bacul. În primul rând e vorba de cei care n-au vrutsă învețe, considerând că ei nu sunt „fraieri”, și că se vordescurca într-un fel. Pentru aceștia nu cred că se poate face nimicnici în sesiunea a doua. Supravegherea examenelor trebuiemenținută, gradul de accesibilitate al subiectelor poate fiacelași, iar dacă își vor petrece vara distrându-se, atunci, dintoamnă, își vor căuta un loc de muncă, nu e nicio tragedie – nuluăm în discuție cazul părinților inconștienți care or să-i ținăacasă în continuare. Unii se vor descurca și fără diploma de bac,alții nu, și atunci poate că se vor decide, în fine, să învețe.

Cea de-a doua categorie o reprezintă elevii capabili într-unanume domeniu, care știu deja ce vor face și pentru care bacul e opierdere de timp. În cazul unui tânăr bun la informatică, dorind sălucreze în acest sector, nuvelele lui Slavici sau filosofia luiBlaga sunt chinuri inutile. La fel cum pentru cine se îndreaptăhotărât spre o disciplină umanistă, algebra de grup, inel, corp,integrala sau limitele de șiruri sunt pedepse consideratenemeritate.

Specializarea este o caracteristică a pieței muncii de azi – nuo agreez, mă mărginesc să o constat. Pentru acești tineri, e în modevident necesară o regândire nu numai a examenului de bacalaureat,dar și a întregii programe a claselor XI – XII. Există, firește,tabuuri și cutume greu de clintit, dar, dacă ne amintim că limbalatină a fost cândva o materie de bază în liceu, pentru ca azi săfie aproape uitată? – ceea ce, din punctul meu de vedere, deculturist generalist, nu e neapărat bine, dar așa merge viața.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Propuneri indecente…din partea soțului
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cod Rutier 2021. Amendă nouă de 725 de lei. Atenție, șoferi! Ce nu mai aveți...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide