D̩ja vu. Nou Рdoar marmelada

Déja vu. Nou - doar marmelada
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 05:52

De câte ori un mogul sau politician este reținut de DNA, automatîncepe distracția. Ea ține o săptămână, două, trei – depinde de câtstă inculpatul în arest, de notorietatea, influența și deconexiunile sale „criminale” -, după care se lasă tăcerea șiactorii se retrag în culise, ca la finalul unui spectacol ratat.Niciun remake, cu același subiect și personaje, nu va urma, dartiparul evenimentelor se aplică întocmai la următorulsuspect.
Primul în desfășurător este poza cu cătușe.

Întotdeauna, împricinatul se duce la parchet în limuzinapersonală, cu sau fără șofer (Gigi Becali a condus-o singur,mascații admirându-i dotările, de pe bancheta din spate), stăînăuntru câteva ore și iese de acolo încătușat și înconjurat depolițiști, care, grijulii să nu se lovească la cap, îl urcă înmașina poliției și îl conduc în arest. Între ușa DNA și portieră,el, arborând o figură demnă, se lasă filmat, fotografiat,interpelat, ba chiar ridică brațele, asemeni lui Dan Diaconescu, catoată lumea să-i vadă bine brățările. Ca și cum ar spune ” -Vedeți, fraților, ce nedreptate mi se întâmplă?”. Uneori, înaintede a se trage vizeta, are timp, ca Sorin Ovidiu Vântu, de unglorios „testament” („Să nu închinați Realitatea nimănui!”), scosparcă din „Apus de soare”.

Al doilea este dezbaterea mediatică. Aceasta se declanșeazăimediat și ține, variind în intensitate, până când reținutul esteeliberat, lucru care, totdeauna, se întâmplă mai devreme de 29 dezile. De obicei, răpăila televizată – alimentată de stenograme,descoperiri, mărturii – încurcă și mai tare ițele, suspectul șiprocurorii devenind, deopotrivă, culpabili în diverse grade șimajoritatea spectatorilor sfârșind cu convingerea că politicul iarși-a băgat coada.

Al treilea act îl reprezintă perchiziția. Aceasta se desfășoarăneapărat la șase dimineața (la Becali, Diaconescu și SOV), iaranchetatorii sunt însoțiți de mascați cu arme. Ora pare fi aleasăpentru efectul psihologic asupra locatarilor, care, treziți dinsomnul cel mai dulce de năvala anchetatorilor, sunt prea bulversațica să fugă ori să reacționeze și își petrec următoarele ceasuritimorați și cu gândul la o cafea. În privința orei de scotocire,procurorii tratează la fel și clanurile interlope, și gulerelealbe, numai numărul mascaților diferă și zgomotul pe care îl fac.La Becali au mers câți au încăput într-un jeep, la Vântu, unul, darnevricos, care, de frică, și-a descărcat alicele în pavaj șiîntr-un câine orb, speriind cartierul.

Al patrulea eveniment constă în aruncarea în luptă a munițieigrele, adică stenogramele interceptărilor telefonice și, uneori,înregistrările video (cazul Remeș). Anchetatorii își justifică,astfel, acțiunile în fața opiniei publice, încercând, în modincorect, să o influențeze împotriva inculpatului, iar acesta dinurmă își folosește amicii politici, clienții, partidul, trustulmedia să întoarcă percepția în favoarea sa. El apelează lapropria-i videotecă și la secvențele de celulă, tablele cugardienii (Becali), prietenia cu deținuții (Diaconescu) șimarmelada cu ceai (Vântu), transformându-i, dintr-o dată, pemilionari în inși oarecare, cu care oamenii obișnuiți potsimpatiza. E un război pe care, cu excepția victoriei în cazulCătălin Voicu (un pește de dimensiuni modeste), procurorii nu l-aucâștigat.

Al cincelea și ultimul: se lasă încet cortina, inculpatul pleacăacasă și lumea uită, până la suspectul viitor.

De la Năstase – Zambaccian încoace, astfel se face justiție lanoi. Orice film nou este deja vu, iar deznodământul nu se întâmplă.Trăiesc cu ideea învechită că justiția tace și le face. Că atuncicând pune cătușele cuiva, are probele gata pentru sala de judecată,că oricât de complicate ar fi procedurile și de buni avocații,verdictul nu se lasă așteptat un cincinal. Doar cu teatraledesfășurări de forțe și cu stenograme, din care ajungem să îicunoaștem intim pe inculpați, nu-și câștigă respectul, ci arată căfolosește aceleași tehnici manipulatoare ca și politicul. Tocmai deaceea, până să condamne vreodată, ea va mai scoate eroi.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Cum arată trupul Ancăi Serea după 6 nașteri! S-a pozat dezbrăcată în cadă
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Cum o răsfață Cristi Borcea pe Valentina Pelinel! Gestul milionarului pentru frumoasa lui soție |...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...