De ce au eșuat reformiștii din PDL – COMENTARIU LIVE

Redactor:
Liliana Ruse
De ce au eșuat reformiștii din PDL – COMENTARIU LIVE
Pe vremuri, colegii de partid îi alintau „intelectualii năuci". Nu erau admirați sau respectați, dar nici urâți. Erau doar tolerați și, din când în când, așezați frumos în vitrină, cât să spună președintele că intelectualitatea de dreapta nu l-a părăsit.

Pe vremuri, colegii de partid îi alintau „intelectualii năuci”.Nu erau admirați sau respectați, dar nici urâți. Erau doar tolerațiși, din când în când, așezați frumos în vitrină, cât să spunăpreședintele că intelectualitatea de dreapta nu l-a părăsit. Odatăcu pierderea influenței lui Băsescu asupra PDL, partidul a începutsă dea semne că s-a cam săturat de ideologii „tâmpiți”, care daulecții de politică fără să aibă habar ce înseamnă să aduci unvot.

Ascultându-i, sâmbătă, pe Monica Macovei și Cristian Preda laConsiliul Național de Coordonare, unde veniseră să-și susținăpropunerile de modificare a statutului, îți dădeai seama cât depuțină legătură au cu PDL și că le-ar fi practic imposibil să facăpolitică în orice alt partid, chiar și într-unul nou, Alb căZăpada. Diferența dintre cei doi și restul lumii te izbea începândcu discursurile lor coerente și vorbite corect, cu care puteai saunu să fii de acord, și terminând cu nedumirirea lor sinceră căpedeliștii din sală nu aleargă să-i îmbrățiseze pentru propunerilede curățare și reformare a PDL. Macovei și Preda n-au reușit săconvingă nu numai pentru că sunt antipatizați, dar și pentru că augafat, dovedind că înțeleg destul de greu mecanismele defuncționare ale unui partid.

În fața unei săli pline de aleși locali, de la consilieri șiprimari, Macovei le-a cerut colegilor ca, debarasându-se de ceiacuzați de corupție, să dovedească faptul că PDL nu e PSD sau PNL.Publicul n-a vibrat, poate și pentru că o mare parte din ceiprezenți migraseră de la cele două partide și urmează să revină laele dacă pedeliștii pierd puterea. „Prezumția de nevinovăție etreaba justiției, nu a partidului”, a spus Macovei. Din gura unuifost ministru al justiției, cuvintele au sunat ciudat. Prezumția denevinovăție trebuie să treacă dincolo de ușile tribunalelor.

Pe Cristian Preda, sala l-a detestat pe față. „Dacă e să alegemîntre 100 sau 200 de primari care ar fi trimiși în judecată șicare, ne temem noi, odată excluși s-ar duce la opoziție, atunci văspun că în locul a 200 de primari atât de fragili din cauzacorupției și a lipsei de loialitate cred că ar trebui să ne gândimcum am putea lua 200.000 de voturi. Eu prefer 200.000 de voturi,două milioane de voturi de la cei care în această țară cred înintegritate”. Greșeală în primul rând de logică: un vot al unuicorupt contează tot atât de mult ca și cel al unui integru. Înplus, să renunți la 200 de primari, când primarii sunt cei carecontează în toate campaniile, ar fi un gest sinucigaș pentru oricepartid.

Greșeala de fond a celor doi vine, de fapt, din propunerea lorca PDL să renunțe la cei trimiși în judecată, pe baza unuirechizitoriu. Într-o țară în care încrederea în justiție a ajuns lacote foarte mici, cine și-ar risca astfel viitorul politic? Cu atâtmai mult baronii locali, care știu cel mai bine cât de repede seîntocmește un dosar penal opozantului politic, dacă ești cumătru cuprocurorul. Și, dacă astăzi ești tu cumătru cu procurorul, mâineadversarul tău îi va fi cuscru.

Inchide