Demilitarizarea inimilor

Redactor:
Lelia Munteanu
Demilitarizarea inimilor
Pentru întâia oară, un Papă a coborât pe pământul Peninsulei Arabe. Lelia Munteanu, despre Papa Francisc, care pledează pentru demilitarizarea inimilor

„În al optulea centenar care s-a scurs de la întâlnirea dintre Sfântul Francisc din Assisi și sultanul Malek El Kamel, am onorat oportunitatea de a veni aici ca om al credinței, însetat de pace, ca frate care caută pacea cu frații”. Povestea spune – o istorisește și Dante în Cântul XI din Paradis – că, în vremea cruciadei a V-a, în anul 1219, călătorind în Țara Sfântă, Sfântul Francisc din Assisi, întemeietorul ordinului care îi poartă numele, s-a întâlnit în portul Dumyat (Damietta) cu sultanul Egiptului.

La simposionul interreligioas de astăzi, așezat sub semnul Fraternității Umane, Papa Francisc s-a îmbrățișat cu Ahmad Al-Tayyib, marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, fostul rector al prestigioasei universității cu același nume.

În cuvântul său, Suveranul Pontif le-a amintit celor prezenți episodul vechi testamentar al Potopului și al arcei lui Noe, prezent și în Sura 11 a Coranului: „(…) și noi, în numele lui Dumnezeu, pentru a apăra pacea, e nevoie să să intrăm împreună, ca o singură familie, într-o arcă – arca fraternității – care să poată brăzda mările furtunoase ale lumii”.

A explicat, în mijlocul audienței sunnite, că nici o formă de violență nu poate fi pusă pe seama lui Dumnezeu: „A recunoaște oricărei ființe umane aceleași drepturi înseamnă a preamări Numele lui Dumnezeu pe pământ. În numele lui Dumnezeu Creatorul, trebuie condamnată fără ezitare orice formă de violență, fiindcă violența e o profanare gravă a Numelui lui Dumnezeu, folosirea Numelui pentru a justifica ura și violența împotriva fratelui. Nu există violență care să poată fi justificată prin religie!”

Papa, care poartă numele Sărăcuțului, a abordat și unul dintre subiectele care l-au consacrat, pentru care au fost acuzat de marxism: „Religiile au și datoria de a aminti că lăcomia după profit duce la împietrirea inimii și că legile pieței actuale, cerând totul și imediat, nu ajută întâlnirii, dialogului, familiei – dimensiunile fundamentale ale vieții, care necesită timp și răbdare. Religiile să fie vocea lor, a celor nu sunt statistici, ci frați, și să fie de partea săracilor. Să vegheze ca niște santinele ale frăției în noaptea conflictelor, să fie îndemnuri vii ca omenirea să nu închidă ochii în fața nedreptăților și să nu se resemneze niciodată în fața numeroasele drame ale lumii”.

Papa Francisc a amintit, curajos, și tragedia umanitară din Yemen, pe care a deplâns-o nu o dată, niciodată însă în fața partenerilor militari ai Arabiei Saudite.

A pledat, cu pasiune, pentru demilitarizarea inimilor: „Poate mai mult ca niciodată, religiilor le revine, în acest moment istoric șubred, o îndatorire care nu poate fi amânată – să contribuie la demilitarizarea inimii omului. Cursa înarmărilor, extinderea zonelor de influență ale unora, politicile agresive nu vor aduce niciodată stabilitatea. Războiul nu știe să nască altceva decât suferință, arme, moarte!” – trimitere străvezie la Rusia și Statele Unite, care zilele acestea și-au pus una alteia, din nou, pistolul la tâmplă.

 

Inchide