Domnule Victor Ponta,

Domnule Victor Ponta,
Publicat: 05/08/2013, 15:40
Actualizat: 29/07/2014, 18:31

Nu știu unde sunteți, dar știu că sunteți un cititor fidel al acestei rubrici. Vă scriu pentru că azi în țară s-a început „reforma Fiscului”. Nu vreau să vă stric concediul, dar am tot urmărit știrile de la televizor pe această temă și n-aș vrea să fiți și dvs. indus în eroare, cum sunt telespectatorii neavizați.

Americanii zic că de moarte și de Fisc nu scapă nimeni. La români, lucrurile sunt mai simple: Fiscul este moartea. V-o poate spune orice contribuabil care a trecut în existența lui pragul ANAF. Lăsați orice speranță, voi, cei care intrați înăuntru, de la 9 la 16.30, program de bugetar!

Știu că nu dvs. personal vă ocupați de ANAF sector 2, cu cele două sedii ale sale, cel din Rosetti și cel din Avrig, dar țin să vă informez că asta nu-i împiedică pe oamenii care merg să plătească taxe să spună lucruri urâte despre Guvern și despre dvs. personal, lucruri pe care nici nu pot să le reproduc. Oameni simpli la minte, ei vă văd la ghișeu tot pe dvs., parcă ați fi la televizor.

Nu știu dacă dvs. personal ați mai fost pe la Fisc în ultima vreme, dar eu, prin bunăvoința serviciului Contabilitate de la locul de muncă, fac periodic vizite la ANAF să-mi plătesc contribuțiile. Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă operațiune de rutină de plată a taxelor s-a transformat pentru mine într-o călătorie inițiatică de reeducare în spiritul cetățeanului-râmă. Pentru că statul, domnule premier, nu vrea doar să-ți ia banii, ci și să te castreze, să te umilească și să te reducă la stadiul de târâtoare.

În ultimul an, am învățat următoarele:

1. Să mă înclin la 90 de grade. Toate ghișeele sunt făcute la înălțimea fiului meu mai mare, care are cinci ani jumate și, slavă Domului, încă nicio treabă cu Fiscul. Cei care cresc, trebuie să se aplece: cu cât ești mai mare, cu atât te rupi mai ușor. La Fisc, piticii sunt specia dominantă.

2. Să concentrez tot ce am de spus în 20 de secunde. Atâta durează până când ușița de lemn se închide peste geamlâcul pe care tu introduci chitanțe, acte, copii, cereri. Cine nu reușește să-și dozeze povestea contabilă în 20 de secunde rămâne cu vorbele în gât și cu ușa trântită, la propriu, în nas.

3. Am învățat să nu fac gălăgie. Atunci când, iritat de sistem, am încercat un naiv protest, Dumnezeu de la Fisc m-a întrebat „Și tu ce ești?” Iar eu total neinspirat i-am răspuns „Sunt ziarist” și am pățit-o rău. „De-aia ai tu gura așa de mare”, mi-a zis și pe urmă am avut numai belele. Când mergi la ANAF, e bine să stai în banca ta, cu capul în pământ și poate, în final, i se face cuiva milă de tine. Căci da, la Fisc ești întotdeauna la mila cuiva.

4. Am mai învățat că, dacă vrei să faci o plată, trebuie să anunți la ghișeul 13, ca să te trimită la ghișeul 14, după ce în prealabil ai fost în camera 12 ca să-ți iei o viză că ești plătitor. E drept, în camera 12 nu se dau vize pentru persoane fizice („Cine te-a trimis, domne, la mine, du-te la etajul doi”) iar la etajul doi casieria te trimite la camera 21, unde șase doamne, înghesuite una-ntr-alta, te trimit la dracu.

5. Am învățat să nu vorbesc în casa Fiscului despre card sau despre Internet banking. Poate nu știați, domnule Ponta, dar la Fiscul din România, cardul este lucrul dracului. Nu numai că nu poți plăti cu cardul, dar îți faci și dușmani. Când am scos prima dată bucata de plastic albastră, doamna de la ghișeul 14 era să se sufoce. M-a privit cu ochi măriți de mirare și mi-a spus conspirativ: „La noi nu se poate cu cardul, dar vă trimit eu la un bancomat bun”. Nici acum n-am înțeles de ce era bun bancomatul ăla, poate pentru că dădea hârtii de 10 lei, de-am venit înapoi la ghișeu ca Gigi Becali, cu buzunarul aproape să-mi plesnească de „cash”. Iar despre Internet banking, ce să vă mai spun: am făcut și eu odată o aroganță și nici în zilele noastre Fiscul nu a descoperit în ce conturi misterioase s-a făcut plata, cert e că la ei n-a ajuns. Iar dacă este atât de greu să dai bani statului, vă dați seama că este practic imposibil să-ți recuperezi vreodată banii tăi.

6. Am mai învățat că dacă vrei să scapi de dracu și să faci plățile prin bancă dai de mama dracului. Că la cea mai mare bancă din România poți avea surpriza să ți se spună că nu au ordine de plată și că trebuie să vii cu ele de acasă. Că dacă dai, în sfârșit de o persoană binevoitoare și cu OP-uri la dispoziție, aceasta trebuie să fie musai incompetentă și să-ți trimită banii la dracu-n praznic. Și că tot la ANAF sector doi ajungi.

7. Am învățat să mă îmbrac în tricouri albe, de bumbac, răcoroase, atunci când am zi de Fisc. În sauna de la ANAF, unde asudăm toți ca porcii, udându-ne cererile și chitanțele de nu se mai înțelege nimic din ele, supraviețuiesc doar cei îmbrăcați subțire, cu toate actele posibile puse frumos unul peste altul, și neapărat cu cópii, cât mai multe cópii.

8. Am învățat jargonul profesional, programul și turele angajaților, harta clădirii și chiar harta cartierului. Știu programul Xeroxului de după blocuri cu care Fiscul are un contract pe sub mână. Xeroxul de la Fisc „nu merge”, dar ți se dau pliante cu unul care merge, „nu e departe, luați-o în față pe stradă și imediat faceți dreapta”. După cum v-am spus, în acest proces de reeducare, Fiscul mi-a fost o a doua facultate. Cel mai mult îmi plac cererile de „îndreptare a erorii” (chiar așa se numesc). Întotdeauna trebuie să ai una-două cereri de acest fel pregătite de acasă: chiar dacă nu este eroarea ta, ci a „OP”-ului, a „sistemului” sau a „factorului uman”, ea apare întotdeauna și trebuie să te ploconești întru îndreptare.

Vedeți, prin urmare, dle premier, că încă nu sunt la nivel de „expert”, dar am ajuns la un nivel de înțelegere a sistemului care îmi permite să-i urmăresc cu un soi de satisfacție pe contribuabilii „începători”, care sunt la primul contact cu Fiscul: dezorientați, neînțelegând termenii de specialitate, fără să priceapă la ce ghișeu să meargă, de ce se țipă la ei și cu ce au greșit.

Vedeți, ei se întreabă cu ce au greșit. Nu-i înduioșător?! Aș fi putut să le spun că au greșit că sunt proști. Sunt proști că mai stau la cozi. Sunt proști că încearcă să rezolve lucrurile corect. Sunt proști că acceptă ca statul să-i umilească pe banii și pe timpul lor. Sunt proști că mai stau în țară, când este evident că țara le face viața imposibilă, hrănind o armată de birocrați și de clienți politici, în disprețul lor, al oamenilor care plătesc. Asta aș fi putut să le spun înainte de a fi hăpăit eu însumi de acest sistem opresiv care este, în definitiv, imaginea perfectă a aroganței statului în care trăiesc. Dvs. ce le-ați spune?

NOTĂ. În final, dle prim-ministru Victor Ponta, declar pe propria răspundere și în deplinătatea facultăților mintale că, dacă prin absurd se găsesc banii pe care statul mi-i datorează, îi donez ANAF sector doi să cumpere câte un xerox pentru fiecare ghișeu.

PENTRU COMENTARII ȘI RĂSPUNSURI VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Directorul Pfizer aruncă bomba! Compania a luat decizia. Se va întâmpla anul viitor
Dumnezeu protejează România! Semnul divin din cartierul Zorilor, o raritate într-o mie de ani. FOTO
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...