Drogat cu durere, Up și Bastarjii

Drogat cu durere, Up și Bastarjii
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 03:25

„I’m from New York. Big Apple”, spune zâmbind colonelul americanînalt, educat, relaxat, mimând o mușcătură zdravănă dintr-un măr.În fața lui, un grup de irakieni prăpădiți, în djelabalele lorpământii, care își fac de lucru pe lângă o cotigă. Suntem înBagdad. Unul dintre irakieni, mai tânăr, îi aruncă americanului oprivire intensă, nepăsător amenințătoare și face un semn cu degetulgros, ca la autostop, peste umăr: „I’m from Irak”.

Tot războiul din Irak și nu numai este închis în această scurtăsecvență din The Hurt Locker – Drogat cu durere. Propun aceastătraducere plecând de la sensul flămând, tânjitor pe care îl dăWebsterul pentru locker. Sergentul James nu simte că trăiește cuadevărat decât atunci când e suficient de aproape de durere, depericol, de moarte, pe care le caută mereu. Povestea lui e spusă deKathryn Bigelow cu o extraordinară capacitate de a te situa petine, privitor, în acțiune, în interiorul ei. Ceea ce urmărește săobțină vizionarea 3 D cu ochelari speciali, reușește The HurtLocker fără ochelari, în 2 D, fără ajutorul copleșitor alcomputerului, doar utilizând camera și uneltele clasice alecinematografului cu o inteligență artistică ieșită din comun.Aidoma unei dălți, camera sculptează pur și simplu scenele prinmișcări iuți și grațioase din unghi subiectiv în plonjeu, din grosplan în panoramare, cu sărituri în ax perfect valabile dramatic șiprintr-un montaj ritmat și expresiv la modul aproape muzical.Imagini care vor fi greu de șters de pe scoarța mea de cinefil aparla tot pasul: explozia care ridică în aer, aliniate, toate pietrelestrăzii, cu stradă cu tot, propagându-se înspăimântător spre tine,calibrată vizual în prim plan de praful ruginiu săltat de pe ocarcasă de mașină carbonizată – pare că întreaga planetă a sărit înaer. Omul în costum antibombă arătând ca un astronaut sau unscafandru al abisului, încremenit în mijlocul pustiului urban cupistolul ațintit asupra unui taxi jegos, de la volanul căruiaprivește arabul cu fața mutilată. Un pisic șchiop traversânddezastrul. Un cartuș gol de mitralieră grea dansând în slow motionca pixul în imponderabilitatea cabinei spațiale în Odiseea2001.

Apoi sound designul, mixajele sonore. Suntele, de la hârșâituldetonatorului scos din bombă până la cântarea muezinului carecheamă netulburat credincioșii la rugăciune în mijlocul iadului dinBagdad, parcă ar veni de peste tot, din microfoane puse în pământ,în pereți, în cer.

De la debarcarea din Normandia, reconstituită de Spielberg înSaving Private Ryan!, n-am mai văzut un asemenea hiperrealism magicîn cinematograful de război.

Despre Avatar, Inglourious Basterds și Up am mai scris. Avatarare o trăsătură accentuată a postmodernismului: mijloacetehnologice extraordinare, fascinante în sine, desfășurate pentru aîmplini scopuri bicisnice. Cu cât e mai 3D spectacolul Avatarului,cu atât spectatorul căruia îi este destinat e mai 2D. InglouriousBasterds al lui Tarantino e o splendidă mostră de cinema făcut dincinema, un uriaș zeppelin cinematografic ancorat la sol prin umor.Up, în schimb, nu poate fi ancorat de nimic, plutește deasupracapetelor noastre cărunte sau pleșuve ca un vis al copilăriei,purtat prin lumea născută din încrucișarea computerului celor de laPixar cu unul dintre cele mai originale și emoționante scenariicare s-au scris vreodată.

Când citiți aceste rânduri, nu îndrăznesc să sper că Up va ficâștigat Oscarul cel mare. Dacă or să fie Bastarjii, voi râdefericit, nu voi plânge fericit. Victoria lui Drogat cu durere arînsemna un act de rezistență, măcar vremelnică, a aparatului defilmat și realității împotriva năvalei computerului și lumilorvirtuale. Aceste trei filme aduc aminte celor care au uitat cămiezul cinematografului adevărat e dincolo de mână, ochi șiaparat.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...