După primăvara arabă – iarna iraniană?

După primăvara arabă - iarna iraniană?
„Comunitatea internațională trebuie să oprească Iranul, până nu e prea târziu
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 20:12

„Comunitatea internațională trebuie să oprească Iranul, până nu e prea târziu. Dacă Iranul nu e oprit (…) primăvara arabă poate deveni în curând iarna iraniană”. Asta era, între altele, îngrijorarea premierului Netanyahu la tribuna plenului Adunării Generale ONU.

Declarațiile ayatollahului Khamenei, de la sfarșitul săptămânii trecute, i-au dat apă la moară. Deși Liderul Suprem n-a spus nimic nou: nu e de acord cu soluția a două state – Palestina și Israel – pentru că aceasta ar însemna „o capitulare în fața cererilor sioniștilor (…), recunoașterea regimului sionist pe pământul palestinian”. A amenințat Israelul cu „lovituri paralizante”, iar Occidentul cu „lovituri dure în viitorul apropiat”. Apoi a nuanțat: „Ce amenință regimul sionist nu sunt rachetele sau rezistența Iranului, sub pretextul carora au conceput acest scut balistic în regiune. Amenințarea principală vine din determinarea celor care nu mai vor ca America, Europa ori slugile lor să-i conducă”. Retorică tip Ahmadinejad – (până mai ieri „his master’s voice”, astăzi în relații reci cu Ali Khamenei) – despre statul evreu ca „tumoare conceroasă” în Orientul Mijlociu.

Care e explicația acestor noi declarații belicoase? Se apropie alegerile legislative (programate la începutul lui martie 2012), iar Ayatollahului îi e teamă ca de sheitan de mișcări de stradă. Apelurile sale patetice la unitate și calm sună de-a dreptul ridicol pentru un stat teocrat : „Toată lumea trebuie să fie vigilentă, ca să păzim alegerile ca pe un dar al lui Allah”.

Alimentat de exaltările liderilor iranieni sau nu, pericolul unui război israeliano-iranian pare a fi mai actual chiar decât în vara lui 2010, când o serie de observatori avizați ai zonei îl dădeau drept iminent. Ieșirile publice surpinzătoare, din primăvară, ale fostului șef al Mossad, Meir Dagan, confirmau ipoteza. Calificând guvernul israelian drept „periculos” și „iresponsabil”, Dagan a dezvăluit intenția acestuia de a ataca, din aer, în viitorul foarte apropiat, facilitățile nucelare de la Natanz și de a implica astfel SUA într-un război cu Iranul. „Mi-e teamă că nu e nimeni care să-i poată opri pe Bibi și pe Barak” (e vorba despre Ehud Barak, actualul ministru al Apărării). Declarațiile lui Dagan au fost susținute și de un ex-ofițer CIA, Robert Baer, care a activat două decenii în Orientul Mijlociu: „E aproape sigur că Netanyahu plănuiește un atac (…) și va fi probabil în septembrie, înaintea votului la ONU pentru un stat palestinian. De asemenea, speră să atragă și Statele Unite în conflict”. Creionând acest „scenariu de coșmar”, Baer – (el a inspirat personajul din filmul „Syriana”, pentru care George Clooney a luat Oscarul) – a adăugat: „Gărzile Revoluționare vor saluta acest război. Sunt paranoice” și – adaug – au mare nevoie acum de un inamic extern.

Relațiile excelente dintre Statele Unite și Iran s-au răcit brusc în 1979, cand aliatul lor fidel, șahul Mohammad Reza Pahlavi, a fost alungat de la putere, iar ayatollahul Khomeini a transformat țara în republică islamică. Încercările de destindere ale relațiilor bilaterale, pe care le-au făcut cei doi președinți de dinaintea lui Ahmadinejad – Rafsanjani și Khatami (ambii clerici, spre deosebire de actualul președinte) – au fost sortite eșecului. Nici unul nici celălalt n-au mers însă până într-acolo încât să recunoască statul Israel. Pe de altă parte, atât Israelul cât si lobby-ul său american au făcut tot ce le-a stat în putință să împiedice orice efort de normalizare diplomatică între Washington și Tehran.

Ideea că Statele Unite ar trebui să aplice Iranului o corectie severă nu e nouă. In mai 2006 (la trei ani după invazia Irakului), premierul de atunci al Israelului, Ehud Olmert tuna și fulgera împotriva Iranului, de la tribuna Congresului american, invocând… „ororile celui de-al doilea război mondial” și… „gulagurile blocului comunist” , pentru ca, un an mai tarziu, s-o spună pe șleau: „Iranul trebuie să înceapă să se teamă”. Olmert și vorbea deschis despre un atac, care ar urma să dureze „10 zile și ar presupune lansarea a 1000 de rachete de croazieră Tomahawk”. Pe 30 mai 2007, editorialistul Norman Podhoretz, titra – incredibil – în The Wall Street Journal: „Pledoarie pentru bombardarea Iranului: sper și mă rog ca Bush să o facă”. Juniorul Bush n-a făcut-o, rezistând eroic nu doar presiunilor lobby-ului, dar și presiunilor propriului vicepresedinte, Dick Cheney. N-a făcut-o nici Clinton. N-a făcut-o deocamdată nici Obama.

În ultimele luni, Iranul nu pierde nici o ocazie să-și exhibe arsenalul militar, iar despre cel nuclear să declare candid că va fi folosit exclusiv în scopuri pașnice. Ayatollahul știe ceea ce știe și premierul Netanyahu (a declarat-o chiar în speech-ul adresat națiunii de Rosh Hashana): ca să facă pace, Israelul trebuie să fie puternic; oamenii încheie pace cu cei puternici, nu cu cei slabi”.

Dacă astăzi Israelul e izolat în zonă după primăvara arabă, Iranul nu mai benefiază nici el de atenția vechilor, stipendiaților prieteni. Siria e preocupată de propriile probleme interne, Hamas nu și-ar periclita tocmai acum înțelegerile cu Fatah, Hezballah are pe cap, la el acasă, în Liban, forțele internaționale de menținere a păcii. Iranului i-a rămas să-și facă jocurile în Bahrein (după ce a tras toate foloasele războiului din Irak și pe același filon șiit).
Aflat pe cai mari, după cel puțin două succese externe (împotriva președintelui Obama, pe care l-a obligat să revină asupra propunerii cu granițele din ’67, și împotriva lui Abbas, la ONU), premierul israelian e greu de temperat.

Ideea rămâne cum a formulat-o în cartea sa (Țintă Iran) fostul inspector ONU pentru armament, Scott Ritter: „Dacă America va porni un război cu Iranul, va fi un război fabricat în Israel”…

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Daniela Gyorfi, schimbare RADICALĂ! Decizie extrem de grea luată împreună cu familia sa
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
E vestea momentului în showbiz! Monica Gabor a 'rupt-o' cu Mr Pink
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Raed Arafat, anunț ȘOCANT: 'Doar vaccinații vor putea să intre într-un restaurant'
Pensiile speciale nu dispar nicăieri, dar acum sunt și mai multe: ce meserie trebuie să...
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
PRO TV a dat marea lovitură! A fost MĂCEL. Toată lumea s-a uitat
NASA a descoperit un sistem misterios sub Antarctica „conectat la întregul Pământ”
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...