Economia de pedeapsă și gorila invizibilă

Redactor:
Lelia Munteanu
Ce titlu tâmpit! ar zice premierul (după exasperarea cu Reuters-ul). Și asta încă nu-i nimic - i-aș replica - urmează textul.
Ce titlu tâmpit! ar zice premierul (după exasperarea cu Reuters-ul). Și asta încă nu-i nimic - i-aș replica - urmează textul.

Ce titlu tâmpit! ar zice premierul (după exasperarea cu Reuters-ul). Și asta încă nu-i nimic – i-aș replica – urmează textul.

Cifrele abțiguite ale nemuritorului Gherghina nu mă vor convinge că am ieșit din criza economică. Cu atât mai puțin că ne așteaptă un reviriment de ț la sută.

Mai inventiv decât debilii săi predecesori, guvernul Ponta a transformat economia României în economie de pedeapsă. Cum vine asta: modelul de creștere economică constă exclusiv din amenzi, taxe și impozite. Imaginația Executivului n-are bariere (proiectul Codului Rutier, bine împachetat etic, nu e decât o nouă sursă bugetară de venit, ca și scumpirea rovignetei, într-o țară cu câteva sute de kilometri de autostradă).

Apropo, guvernanții erau foarte deciși să încerce și cu cianură: până au ieșit indignații în stradă (speriindu-l rău pe Crin Antonescu și făcându-l pe Victor Ponta să dea în dedublare),  „Roșia Montană” era prinsă în documente ca „investiție prioritară”.

Înainte de a trece la subiect, vreau să lipesc pe gardul Cotrocenilor această frază a lui Milton Friedman (Dumnezeu să-l ierte): „Trimiteți orice guvern în deșertul Sahara și în cinci ani va rezulta o penurie de nisip”.

Subiectul e foamea. Furați de scandalurile din USL, ocupați cu maidanezii, concentrați să zăriți Opoziția pe scena politică, s-ar putea să nu băgați de seamă că ne dă târcoale.

E ca în vechiul experiment (1999) cu gorila invizibilă, povestit de marele psiholog Daniel Kahneman (Nobelul pentru Economie în 2002): Daniel Simons și Christopher Chabris „au turnat un scurt film, cu două echipe care făceau schimburi de pase cu mingi de baschet, o echipă purtând tricouri albe, cealaltă – tricouri negre. Cei care urmăreau filmul au fost instruiți să numere pasele efectuate de către echipa în alb, ignorând jucătorii în negru. Sarcina e dificilă și te absorabe cu totul. Pe la jumătatea filmului, o femeie costumată în gorilă apare în imagine, traversează terenul de joc, se lovește cu pumnii în piept și pleacă. Gorila este vizibilă timp de 9 secunde. Multe mii de oameni au văzut filmul și cam jumătate dintre ei nu au remarcat nimic neobișnuit. Sarcina continuă – și mai ales instrucțiunea de a ignora una dintre echipe – provoacă orbirea (…) Privitorii care nu au perceput gorila, siguri că aceasta nu a existat în film, nu-și pot imagina cum ar fi putut să le scape un eveniment atât de șocant. Studiul cu gorila ilustrează două fapte importante legate de mințile noastre: putem fi orbi în fața evidenței și suntem, de asemenea, orbi față de propria noastră orbire”.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
O bătrână l-a lăsat pe un om al străzii să doarmă o noapte în casa...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide