Ecuația Eurovision: rețetă, „idile” și noroc

Redactor:
Diana Popescu
Ecuația Eurovision: rețetă, „idile” și noroc
Pe ce-ar trebui să mizezi, pentru a-ți spori șansele la un loc fruntaș, dacă nu chiar la trofeu? Specialiștii în ale Eurovisionului invocă, de regulă, „pachetul": compoziție - voci - show

Pe ce-ar trebui să mizezi, pentru a-ți spori șansele la un locfruntaș, dacă nu chiar la trofeu? Specialiștii în aleEurovisionului invocă, de regulă, „pachetul”: compoziție – voci -show. Dar, de peste jumătate de veac, la competiția continentalăs-au văzut de toate: glasuri excepționale, 3 minute în care s-auconcentrat spectacole sofisticate și surprinzătoare, pieserealmente memorabile. Niciodată nu ești sigur de formulacâștigătoare. De-a lungul vremii, cântece făcute cu cap și cu inimăau fost surclasate de prostii ușurele, fără miză, făcute parcă înbășcălie. Interpreți de clasă – vedete internaționale, la momentulparticipării la competiție – au pierdut în fața unor neica nimeni.Măscăricii au luat, nu de puține ori, mai multe voturi decâtartiștii, iar regiile elaborate au fost puse în umbră de showuriminimale.
„Pachetul” e necesar și nu prea. Starurile folosesc uneori.Compoziția contează, dar nu neapărat. E drept că au obținut lauriicântece excelent lucrate, care au făcut carieră și după încheiereaconcursului (Cazul fericit al hitului ABBA „Waterloo”). Dar suntmai numeroase exemplele de mari perdanți, care au făcut ulteriorfurori în toată Europa.

Ani la rând, strategii au gândit formule cu potențialcâștigător, trezindu-se, în timpul înfruntării, spulberați deconcurenți care păreau să se fi trezit pe scenă, împinși de amicicu chef de glumă. Singurul element care și-a păstrat valabilitatea,mai ales în ultimul deceniu, a fost factorul geopolitic.Înfrățirile între popoare, adversitățile istorice, vecinătățileprofitabile fac, fără greș, jocurile la Eurovision. Presa scrie, andupă an, despre „tradiționalele” puncte schimbate între țărilescandinave; de cele acordate „dus-întors” de popoarele baltice șide trocul Spaniei cu Portugalia; de „idila” dintre națiilebloculului ex-sovietic, vegheate de Mama Rusia, ori de fidelitateaperpetuă a țărilor fostei Iugoslavii.

În astfel de condiții, România se bazează, ediție de ediție, pe”frații noștri de peste Prut”, pe „căpșunarii” din Spania și”zidarii” din Italia, pe niște emigranți în Israel și, în rest,Dumnezeu cu mila. Dacă, pe lângă amicii tradiționali, se mairătăcesc voturi și de la „neutri”, avem motive să ne-mbătăm.

Se întâmplă, totuși, să alegem, la finala națională, și piesecare reușesc să gâdile în mod plăcut urechile majorității.”Tornero” și „Let Me Try” sunt cele mai recente exemple. Pentruseara de sâmbătă, 29 mai 2010, românimea poate spera că „Playingwith Fire” e făcută din același aluat. Și că în ecuația alor noștriva intra și norocul. Totuși, chiar dacă Ovi s-a declarat încrezătorcă va câștiga Eurovisionul, asta n-ar fi o idee grozavă. La cum semișcă, pe plan financiar, România, un asemenea gest ar putea fiîncadrat la „subminarea economiei naționale”. Costurile organizăriiunei ediții Eurovision ar transforma victoria într-un ghinionfantastic. Să-l roage cineva pe Ovi să se mulțumească și cu locul2.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
FOTO. Sandra, soția lui Adrian Mutu, imagini răvășitoare într-un costum de baie minuscul! Cum arăta...
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Gigi Becali are o avere uriașă! Ce loc ocupă în topul celor mai bogați români...
O asistentă medicală din Vaslui a vrut să se trateze acasă de Covid-19. Când a...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Norvegia anunță că nu există legătură între vaccinul Pfizer și decesele a 33 de bătrâni:...
Stare de RĂZBOI! E ALERTĂ. Panica domneşte pe străzi! Unde s-a anunţat în urmă cu...
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Ce trebuie să știe toți cei care stau la bloc. Scutiri de cheltuieli dacă se...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea șoc a momentului în România: Cunoscuta prezentatoare TV A MURIT
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul necunoscut al României. Cum a ajuns de la vânzarea de îngheţată în anii '90...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide