Ecumenismul sângelui

Redactor:
Lelia Munteanu
Ecumenismul sângelui
"La Civiltà Cattolica" (Civilizația Catolică) e o foarte veche, respectabilă, revistă a iezuiților, editată la Roma.

Directorul publicației, părintele Antonio Spadaro (profesor la Academia Pontificală Gregoriană, cel care a lansat conceptul   de „ciberteologie”), a realizat, împreună cu omologul său de la Signum, revista iezuiților suedezi, părintele Ulf Jonsson (profesor de filosofie a religiei), un interviu cu Suveranul Pontif, care prefațează călătoria apostolică a Papei în Suedia (31 octombrie – 1 noiembrie).

Vizita la Lund și Malmö marchează comemorarea ecumenică a 500 de ani de la Reforma luterană. Faptul că gestul acesta îl face un Papă iezuit (Ordinul s-a înființat tocmai pentru a lupta contra Reformei) îi sporește greutatea.

Convorbirea s-a desfășurat pe 24 septembrie și a fost publicată acum.

„Ce poate învăța Biserica Romano-Catolică din tradiția luterană?”. Papa răspunde exemplar, fără inhibiții: „Două cuvinte îmi vin în minte – reformă și Scriptură. O să încerc să explic. Primul e cuvântul reformă. La început, actul lui Luther a fost unul de reformă, într-un moment greu pentru Biserică. Luther a intenționat să repare o situație complexă. Apoi, acel act  – și din cauza conjuncturilor politice, ne gândim de asemenea și la cuius regio eius religio (a cui e puterea a lui e religia/ religia e a celui care are puterea, n.m.) – a devenit o declarație de separare, nu un proces de reformă al întregii Biserici, care e fundamental, pentru că Biserica este simper reformanda (mereu în reformare, n.m.). Al doilea cuvânt e Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu. Luther a făcut un pas enorm punând Cuvântul lui Dumnezeu în mâinile oamenilor. Reformă și Scriptură sunt două aspecte pe care le putem aprofunda când ne gândim la tradiția luterană.

La întrebarea „Care este, în opinia Sanctității Voastre, mijlocul cel mai bun de a promova unitatea între creștini?”, Papa Francisc își amintește o discuție cu Bartolomeu I: „L-am întrebat pe Patriarhul Ecumenic dacă ceea ce se spune că i-a declarat Patriarhul Athenagoras Papei Paul al VI-lea – Să mergem amândoi mai departe și să ducem teologii pe o insulă, ca să discute între ei – e adevărat. Mi-a confirmat”. (În 1965, la Ierusalim, Patriarhul Ecumenic Athenagoras și Papa Paul al VI-lea își dăduseră sărutarea frățească și ridicaseră reciproc anatemele din 1054).

Mijlocul cel mai bun pentru a promova unitatea între creștini? Dialogul. Iar cea mai bună formă de dialog e împreună-lucrarea. Iezuitul Bergoglio respinge prozelitismul, citându-l pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea: prozelitismul e o atitudine păcătoasă.
„În ecumenism, cel care nu greșește niciodată e dușmanul, diavolul”, explică Papa Francisc. „Când creștinii sunt persecutați și uciși, ei sunt vizați fiindcă sunt creștini, nu că sunt luterani, calviniști, anglicani, catolici sau ortodocși. Există un ecumenism al sângelui”.

„Ecumenismul sângelui” e o sintagmă profundă și temerară, pe care Francisc n-o rostește întâia oară. Anul trecut, când a invocat-o referindu-se la creștinii copți, a stârnit grimase  inclusiv printre teologii catolici. Conceptualizată într-o viitoare enciclică, va rămâne, probabil, una dintre cele mai importante contribuții ale Sanctității Sale la revigorarea spritului ecumenic, amorțit de pe vremea Papei Ioan Paul al II-lea.     

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
ATENȚIE! Vortexul polar pune stăpânire pe România. Temperaturile vor scădea până la -23 grade. Este...
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
EXCLUSIV! Un interlop a încercat să calce cu mașina un bebeluș și era să-l omoare...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
ATENȚIE! Cei mai fideli bărbați în funcție de zodie. Ei sunt ‘cuminții’ horoscopului
Momente uluitoare din culisele serialului „Adela” de pe Antena 1, pe internet! Fanii nu se...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide