• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

EGIPT, DUPĂ DEMISIA LUI MUBARAK: LIBERI, SUB DICTATURĂ MILITARĂ

EGIPT, DUPĂ DEMISIA LUI MUBARAK: LIBERI, SUB DICTATURĂ MILITARĂ
Hosni Moubarak s-a dat dus. De ce n-a făcut-o aseară? Încerc să răspund foarte pe scurt: ca să-și rezerve măcar demnitatea - după 32 de ani - de a pleca atunci când singur decide.

Hosni Moubarak s-a dat dus. De ce n-a făcut-o aseară? Încerc sărăspund foarte pe scurt: ca să-și rezerve măcar demnitatea – după32 de ani – de a pleca atunci când singur decide. În urma lui seiscă o furtună de întrebări. Cea mai importantă: cine e Abu Sayf,Tatăl Sabiei? Adică cine conduce, de fapt, Armata? MinistrulApărării Hussein Tantawi? N-aș băga mâna în foc. Oficial, țara econdusă, până la alegeri de Consiliul Suprem Al Armatei. AcelașiConsiliu care ieri, înaintea discursului prezidențial, emitea uncomunicat din care nu se putea deduce deloc că are habar ce vaspune Moubarak. Singurul pregătit până-n dinți pentru discursulneașteptat a fost Omar Suleiman. Care i-a încredințat pemanifestanți (luându-și-L martor pe Allah) ca totul va fi bine,chiar dacă Președintele nu demisionează. Și i-a sfătuit prieteneștesă se ducă liniștiți acasă, cu gândul la viitor.

Cu gândul la viitor, oamenii au rămas în stradă. Li s-au maialăturat și alții. Și, după două săptămâni în care au strigat”Creștini sau musulmani – nu contează! Aceeași sărăcie, aceleașigriji! Moubarak, avionul te așteaptă, Arabia Saudită nu edeparte!”, în această seară au izbucnit, cu lacrimi în ochi:”Suntem liberi!”.

Mâine, când se vor trezi din euforia libertății, vor constata căsunt tot sub dictatură militară.

Inchide