Electricianul

Redactor:
Mihai Găinușă
Electricianul
Electricianul. Rar de tot mai găsești una incandescentă. Astea din noua generație sunt pe LED. Mihai Găinușă știe ce trebuie făcut când instalațiile devin fierbinți

Nu sunt insistent, să știe don’șoarele, doar că săptămânile astea am cam fost izolat, e un termen de specialitate dîn meserie, c-am fost ocupe cu luminițele de Crăciun. 9 milioane am montat numai în Bucale. Le zice luminițe de Crăciun, dar începem să le montăm de prin septembrie-octombrie. Ca să fac un spirit de comparație așa… cu aluzie la doamne, când își ia zborul barza dupe stâlp, apare-n vîrf Gicanu Electricianu’ Barosanu’. Care, să știe toate donșoarele, lucrez protejat. Cu mănuși.

Întotdeauna mi-a plăcut să vorbesc cu dublu sens, defect profesional de electrician: eu, curentul cel indus, totdeauna m-am opus, cauzei care m-a produs. Mă rog, Legea lui Ohm… cu mine, sunt Ohm cu tine. Școala Profesională de Electricieni de Altitudine și Atitudine.

Cel mai indicat, vă spun, domnilor, ca să învățați de la Gicanu, e să cunoașteți domeniul. Păi eu, când fluier o donșoară dupe stâlp și ies cu ea la o cafe latte, mă conectez la ea instant, prin bogăția cunoștințelor. Știați că, scumpă apariție blondă, inventatorul Galvani, la 1700 și ceva, a descoperit accidental că trecerea curentului electric prin piciorul unei broaște produce contracții musculare? Dumneavoastră vă place puii de baltă pane?

Așa se face lipeala, fără cositor. Doar cu vorbitor.

Dar m-am luat cu conexiunile mele și voiam să vă zic ce de lucru am avut. Să montezi 9 bulioane de beculețe nu e chiar așa pistol cu apă. Mai ales că diferă instalațiile de la un an la altul, în funcție de: a) design și b) șpagă. De exemplu, anul trecut am avut ornamente cu luminițe în formă de ie. Ii, ie, ciocârlie/ că cât costă nu se știe. Doamna blondă de la Primărie preferă ia și turcoazul, așa cum înainte, primarul Oprescu prefera plicul și fără obrazul! Și electrician și poet, call me!

Anul ăsta am mers mai mult pe îngeri și avioane, chestii d-astea de doamnă cu nasul pă sus. M-am tot gândit, vă spun, la simbolistică. Cred că e vorba de banii din buget care s-au ridicat la ceruri, amin! Și dă bine la electoratul don’șoarei Gabriela să fâlfăie niște îngeri. Preventiv, vă spune Gicanu’ Electricianu’. Că dacă nu vine nici un troleu, te mai deplasezi doar cu Dumnezeu. Stați, că mai am! Și dacă la Victoriei, la metrou, se-nghesuie tot poporu’, mai ajungi în Berceni doar cu planoru’!

Ah! Să nu uit: toate domnișoarele și doamnele să apeleze la mine dacă sunt fierbinți. Instalațiile de pom, vreau să spun! Că poate fi pericoloso. Trebuie chemat un specialist, care să vadă, poate sunt probleme la priză. Poate doamnele au obligații și și-ar dori o priză programabilă. Să introducem instalația între anumite ore. Poate nu vor un consum mare. Eu nu sunt pretențios, abia dacă e să consum o cafea, un biscuite. Și mă apuc din nou de treabă. Și dacă i se încinge doamnei instalația – de cea electrică vorbesc, normal – eu văd în cât timp face scurtcircuit. La unele nu face aproape niciodată. Unele vor cu lumină rece – așa sunt ele mai reci – altele cu lumină caldă, Rio! Rar de tot mai găsești una incandescentă. Caldă, clasică, se încălzește repede. Altele sunt mai pe artificială, mai neon, mai bâzâie, se mai stinge când ți-e lumea mai dragă. Trebuie să umbli iar la starter. Acum, astea din noua generație, sunt pe LED, frate! Consumă puțin, îmi plac astea economice, nu te bagă la cheltuieli și sunt de toate culorile. Lumină blondă, roșcată, albastră, gen office, de club, de dormitor, dar nu ți-e rușine cu ele pe stradă. Chestia e că, la achiziție sunt încă scumpe.

Dar nu la fel de scumpe ca astea cumpărate de Primărie din impozite! Și cu un consum, nene, se-nvârte contorul Bucureștiului, de poți să-ți ascuți cuțitele la rotiță.

Vă pupă romantic Gicanu’ Electricianu’. Call me, facem contact imediat!

 

Inchide