Erorile guvernanților, scump plătite de către populație

Redactor:
Gheorghe Cercelescu
Erorile guvernanților, scump plătite de către populație
„În circumstanțe excepționale, reacții excepționale". Astfel califica ministrul spaniol de Finanțe, Elena Salgado, a cărei țară deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, măsurile adoptate de „cei 27", inclusiv România,...

Măsuri de austeritate au fost anunțate și de autoritățileromâne. Măsurile sunt foarte dure, dar absolut necesare. Cândcheltuielile publice cresc, în timp ce veniturile statului scad, nuai altă posibilitate de a acoperi găurile tot mai mari din bugetdecât împrumutându-te pe piețele internaționale până riști să intriîn încetare de plăți. Una dintre cauzele actualei situațiidramatice este legată de faptul că în 2005-2006, când se concepeabugetul pentru 2007, nu s-a creat spațiu fiscal pentru partea decofinanțare românească a proiectelor europene. O pătrime dinvaloarea proiectului ar fi atras alte trei pătrimi nerambursabile.Accelerarea absorbției fondurilor europene ne-ar fi permis săcreștem investițiile în infrastructură, să creăm noi locuri demuncă și să aducem mai mulți bani la buget. Nu s-a procedat așa,pentru că încă de pe atunci se plănuia creșterea unor cheltuielipermanente, cum sunt salariile și pensiile, fără să existe surse definanțare permanente, ci numai excepționale, cum sunt șiîmprumuturile de la FMI.

O altă cauză ține de faptul că în România primează politicul, nueconomicul. Împrumutul de la FMI și Uniunea Europeană s-a făcutpentru a cumpăra timp. Altfel spus, pentru ca ajustările care seimpun în scopul revenirii la echilibru să nu se facă dintr-odată,ci treptat, astfel încât să fie suportate mai ușor de popu­lație.Actualul Guvern a întârziat însă foarte mult reformele. Să nucredeți că cei de la Finanțe nu știau ce au de făcut, dar nu auintrat în bătălia pentru reducerea derapajului bugetar, deoareceerau convinși că la noi primează politicul. Nu deschidea bine guraministrul Vlădescu să spună ce vrea să facă, pentru că politruciidin PD-L săreau ca arși și îi cereau demisia. Când însă buboiul aluat dimensiuni îngrijorătoare, s-a recurs, din păcate, labisturiu. Cei care declară că măsurile de austeritate anunțateechivalează cu un genocid social probabil că nu realizează ce spun.Genocidul social s-ar fi putut produce, doar dacă nu ar fi fostluate asemenea măsuri. Pentru că întregul sistem de pensii s-ar fiprăbușit, iar statul nu ar mai fi avut bani să-și plăteascăfuncționarii și să-și susțină serviciile publice, care, și așa,sunt într-o situație deplorabilă.

„În circumstanțe excepționale, reacții excepționale”. Astfelcalifica ministrul spaniol de Finanțe, Elena Salgado, a cărei țarădeține președinția prin rotație a Uniunii Europene, măsurileadoptate de „cei 27”, inclusiv România, în noaptea de duminică spreluni, pentru a îndepărta îngrijorările legate de capacitatea unorstate europene supraîndatorate de a pune ordine în banii publici,care minează încrederea în moneda unică și creează puterniceturbulențe pe piețele internaționale. Miniștrii de Finanțe dinUniunea Europeană au pus în funcțiune un mecanism de stabilizare de750 de miliarde de euro, în colaborare, dacă va fi necesar, cu FMI,care ar contribui cu 250 de miliarde.

În același timp, băncile centrale europene au anunțat că auînceput să cumpere datorii publice și private din zona euro pentrua susține acest efort internațional. Primele reacții ale piețelorsunt încurajatoare, dar analiștii consideră că pachetul de măsurianunțate reprezintă o soluție pe termen scurt. Și liderii din zonaeuro, care s-au întâlnit vinerea trecută, au ajuns la aceeașiconcluzie. Ei au căzut de acord că soluția pe termen lung esteînăsprirea disciplinei bugetare. Consolidarea finanțelor publice,adică reducerea cheltuielilor statului, este o prioritate pentrutoate țările cu deficite și datorii mari. În scopul asigurării căPactul de stabilitate și creștere va fi respectat din nou rapid,s-a convenit crearea unui sistem de sancțiuni mai eficient. Spaniași Portugalia au declarat deja că vor proceda, până la 18 mai, lanoi reduceri ale deficitului bugetar pentru 2010 și 2011.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide