Execuție prin vot?

Execuție prin vot?
„Votul nu e un criteriu al adevărului". Când am spus asta, nu mă așteptam ca dl deputat Petre Roman să clatine din cap dezaprobator. Fostul premier este la bază inginer, specialist în hidraulică.

„Votul nu e un criteriu al adevărului”. Când am spus asta, nu mă așteptam ca dl deputat Petre Roman să clatine din cap dezaprobator. Fostul premier este la bază inginer, specialist în hidraulică. Prin urmare, nu pot să cred că pentru d-sa adevărul legii lui Arhimede poate fi validat prin vot, aprobat de o majoritate și infirmat de o minoritate. Sau invers.

Când face o operație, un chirurg nu își supune mișcările la vot. Operează potrivit pregătirii și iscusinței sale, câtă are. Dacă greșește, e răspunzător.

Proiectanții unei clădiri nu pot fi judecați de parlamentari pentru soluțiile tehnice folosite – asta pot să facă doar niște experți autorizați.

În Guvern, în Guvernul României, hotărârile nu se iau prin vot. Miniștrii prezintă opinii și informări, se discută, dar decizia o ia finalmente premierul. Și e firesc să fie așa, pentru că Guvernul este un organism executiv. Și votul nu se folosește la execuție.

De ce ar trebui atunci ca procurorul, organ de execuție, să pună dosarul tehnic făcut de el pe masa Parlamentului pentru a fi avizat prin vot?

Și nu orice dosar, ci acela al unui parlamentar. Deci Parlamentul hotărăște dacă un parlamentar e arestabil sau nu.

Dar când un medic intră în vizorul procuraturii pentru, să zicem, șpagă, avizul de arestare îl dă Adunarea Medicilor?

Dacă un profesor e săltat pentru vândut examene, cum s-a și întâmplat, se pronunță Asociația Cadrelor Didactice în legătură cu arestarea lui?

Un inginer acuzat de prejudicii materiale aduse statului nu poate fi arestat decât cu aprobarea Asociației Generale a Inginerilor din România?

Nicidecum. În toate aceste cazuri, judecătorul trebuie să hotărască dacă cererea de reținere emisă de Procuratură e justificată.

De ce breasla parlamentarilor trebuie să aibă statutul privilegiat și absurd de a decide în legătură cu sine față de lege?

Ce țară e aceea în care majoritatea politică parlamentară, fie și covârșitoare, ia locul Justiției?

Inchide