Există și lucruri sfinte

Există și lucruri sfinte
Publicat: 14/01/2015, 22:08
Actualizat: 16/01/2015, 17:20

Uneori, ma ducea pixul să îi amestec și pe Iisus sau pe Maica Precistă în sarcasmele destinate PDG-ului Godporatiei și preoților lui pe arginți, dar mă opream la timp.

Nu din evlavie. Nu sunt credincios, nu practic nicio religie. Dar am cunoscut și oameni care iubesc sincer personajele simbol ale creștinismului și convertesc această iubire în bunătate față de semeni. Pe ei i-aș fi jignit și îndurerat cât se poate de nemeritat.

Nici pentru că n-aș vrea să am probleme. Supercreștinul CV Tudor și-a îndemnat partidul și simpatizanții să-mi aplice o corecție dacă mă întâlnesc pe stradă, Uniunea Scriitorilor reacționând printr-un comunicat de protest la această instigare la violență.

Alt războinic al lui Dumnezeu, Gigi Becali, m-a amenințat public cu moartea pentru că scriam despre afacerile lui deloc creștine cu Armata.

În Cairo, am dormit nopți întregi cu mobile proptite în ușa camerei de hotel, din pricina textelor pe care le expediam la Adevărul, în care prezentam realitățile sumbre ale Egiptului musulman și sărac lipit, în vreme ce securiștii lui Mubarak îi incingeau telefonul lui Dumitru Tinu la redacție.

Când minerii lui Cozma veneau spre București în ianuarie 1999, primeam pe telefon și pager amenințări cu dat foc la casă și belirea mea neîntârziată, iar domnul Cozma spunea că, odată ajunși în București, or să vadă ce are în cap CeTePopescu ăsta…

În 25 de ani de presă, am trăit multe de acest soi. Niciodată nu am încetat să scriu sau să vorbesc despre subiectul în cauză. Însă tot niciodată nu m-am legat de religia sau de familia celor care mă amenințau, adică de ceea ce, oricât de ticălos ar fi, omul e de presupus că are sfânt. N-am considerat asta o amputare a libertății mele de expresie, dimpotrivă, libertățile dure pe care mi le luam în raport cu respectivii rămâneau curate prin aceste autolimitări.

Aud acum, de la mulți dintre cei care practică vorbitul la televizor sau scrisul pe net, că există „libertate absolută de exprimare”. Și că aceia care nu o practică nu pot fi decât niște lași.

Fabulos. Deci: X zice: Sunt pentru libertatea absolută de exprimare. Apoi, mai zice: Tu, Y, nu ești. Eu ar trebui să-ți accept opțiunea în numele zisei libertăți absolute. Dar eu, X, te insult, pentru că libertatea absolută înseamnă să pot eu să spun ce vreau, nu și altcineva.

Caricaturistul Charb declara, înainte de tragedia de la Charlie Hebdo, că preferă să moară decât să trăiască precum un șobolan, adică să nu poată exprima public absolut orice dorește. Dumnezeu să-l ierte, dar o astfel de declarație putea să facă la fel de bine si asasinul sinucigaș Cherif Kouachi.

Unul, un fanatic al libertății de a jigni cu orice preț, celălalt, un fanatic al libertății de a ucide și a fi ucis.

Libertatea absolută, de orice fel, înseamnă anarhie, haos, oameni aruncați unii împotriva altora, moarte. Ca să supraviețuim este esențial, dimpotrivă, să ne acceptăm reciproc, rațional, margini ale libertății.

Dar sacrificul celor de la Charlie Hebdo nu va fi fost în zadar. Aruncând 3 sau chiar 5 milioane de exemplare pe piață, față de cele doar câteva zeci de mii cât era tirajul obișnuit, colegii lor vor face un profit de 8 milioane de euro la prima strigare…

Câte milioane însă de musulmani tăcuți vor ajunge să încline către radicalismul islamist în urma acestei noi provocări, nu se pune problema, căci Charlie Hebdo se autointitulează cu mândrie pe frontispiciu „Journal Irresponsable”.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Au BUBUIT CAZURILE de COVID la CONSTANȚA: INCIDENȚA a DEPĂȘIT PRAGUL de 10 la mie
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
E vorba despre Alexandru Arșinel! Tragedia zilei. Ce se întâmplă cu marele actor
Alertă de gradul zero la granița cu România! S-a depistat un focar uriaș. Se pregătesc...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...