Explozia generației fără părinți

Redactor:
Rodica Ciobanu
Explozia generației fără părinți
Un film de doar un minut, postat pe Internet, spune aproape totul despre revoltele din Londra și alte câteva orașe din Marea Britanie

Un film de doar un minut, postat pe Internet, spune aproapetotul despre revoltele din Londra și alte câteva orașe din MareaBritanie. În imagini, se vede cum un băiețandru firav, înarmat cu obâtă, se repede într-un magazin de dulciuri și începe să izbeascăvitrina colorată. Nu pare să aibă mai mult de 14-15 ani, darlovește cu putere, forța sa crescând pe măsură ce mulțimea deadolescenți, adunată în semicerc, îl încurajează, iar vitrinarezistă. Alt puști îi sare în ajutor, aruncând cu un scaun metalic,altul înhață un tomberon, dau toți trei, cu furie și, în fine,plexiglasul crapă. Filmarea, făcută cu telefonul mobil, se oprește.Mi-l imaginez pe băiețandrul cu bâta năvălind, euforic, în magazinși umplându-și buzunarele hanoracului cu ciocolată și bomboane.

Ceea ce îi tulbură pe martorii devastărilor din cartierelelondoneze este vârsta fragedă a participanților. Majoritatea celorcare sparg magazine, jefuiesc, incendiază, dezbracă oameni pestradă sunt adolescenți, unii încă aflați la granița copilăriei.Comentatorii remarcau că nu acționează bandele de cartier, deoareceacestea sunt interesate de ceva mai mult decât de bomboane șiplasme, iar codul lor nescris spune să-și protejeze familiile. Cinesunt, așadar, acești tineri, care distrug micile afaceri alevecinilor, agoniseala unor emigranți, casele cu familii înăuntru,autobuzele de noapte, cartierele în care trăiesc, care, pe Tweeter,se invită unul pe altul, la jaf, ca la picnic? Britanicii știurăspunsul: sunt adolescenți crescuți în cartierele sărace, în mediiviolente, marcate de delinvență și droguri, în familiidezorganizate, tineri fără perspectiva educației și a unui loc demuncă, trăind după propriile lor reguli, într-o comunitate paralelăaceleia căreia îi dau foc. Erau ca o bombă cu ceas, aveau nevoiedoar de un pretext pentru a exploda. Spre deosebire de revoltațiidin suburbiile parisiene, din 2005, care, confruntându-se cupoliția, luptau împotriva ordinii sociale considerate nedrepte,”the riots” se ridică împotriva oricărei ordini, fie că este astatului, a cartierului, a maturilor, a proprietarilor de magazine.Este o descărcare brutală și haotică de energie împotriva oricăreiforme de autoritate, manifestare furioasă a unei generațiidebusolate, crescută la voia întâmplării, lipsită de blândaautoritate a părinților biologici și sociali, supraviețuind înafara valorilor familiei și comunității. Această explozie deviolență juvenilă reprezintă proba că societatea a dat greș. Și,dacă vitrinele vor fi repede înlocuite, oamenii care le-au spartvor fi mai greu, poate imposibil de recuperat.

În România, nimeni să nu se uite la televizor și să-și spună,văzând mai mulți tineri de culoare decât albi: „Asta, la noi, nu sepoate întâmpla!”. Dând o tură pin cartier, ar putea observa cum,chiar acum, crește o generație fără părinți, completautohtonă.

Inchide