Fără Dumnezeu

Fără Dumnezeu
Publicat: 20/01/2013, 18:49
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

„Discursul e al proletarului, nu al lui Eminescu”, mi s-a replicat de către mulți în legătură cu cele două strofe despre religie din „Împărat și proletar” pe care le-am citat în legătură cu ateismul lui Eminescu și cu BOR. Chiar și talentatul Alex. Ștefănescu, o speranță a criticii literare românești, îmi face aceeași observație: „Dacă ar fi citit poemul în întregime, publicistul ar fi văzut că versurile fac parte din discursul proletarului și că nu pot fi considerate nici pe departe o declarație a poetului. Poemul «Împărat și proletar »cuprinde trei discursuri: al proletarului, al împăratului și al poetului. Discursul proletarului este chiar ușor parodiat de Eminescu, prin preluarea unor clișee specifice discursurilor socialiste din epocă”.

Așa că m-am apucat, pentru prima oară în viață, să citesc și eu „Împărat și proletar” până la capăt. Dar ar fi bine să recitească și dl Alex. Ștefănescu mult mai scurtul meu articol, în care nu afirmam niciun moment că „Religia – o frază de dânșii inventată…” ar fi o declarație a cetățeanului Mihai Eminescu. Sunt versuri ale poetului Eminescu, care, dincolo de atitudinea lui față de religie, fac, prin expresivitatea excepțională, propagandă nu doar ateismului, dar și antireligiozității mai mult sau mai puțin socialiste. Nu știu unde vede dl Ștefănescu „ușoara parodie”, când sumbrul și amenințătorul discurs pus în gura „copilului sărac și sceptic al plebei proletare” e câteodată mai violent decât „Internaționala”: „Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă / Ce lumea o împarte în mizeri și bogați!”

Curat parodie, 23 de strofe de patos revoluționar întunecat, superb gravate poetic, între care multe ar putea fi intonate și astăzi de românii revoltați ieșiți în stradă!

„Împărat și proletar” e gândit dialectic ca teză, antiteză și sinteză. Teza e proletarul. Antiteza – mult mai scurtă și palidă -, Cezarul: „Cu ale voastre umbre nimica crezătoare / Cu zâmbetu-vă rece, de milă părăsit, / Cu mintea de dreptate și bine râzătoare, / Cu umbra voastră numai, puteri îngrozitoare, / La jugu-i el silește pe cei ce l-au urât”.

Sinteza e revelația Cezarului privind viața și moartea, dincolo de antagonismul politic. El înțelege, odată cu ființa colectivă a tuturor popoarelor planetei: „În veci aceleași doruri, mascate cu-altă haină, / Și-n toată omenirea în veci același om – / În multe forme-apare a vieții crudă taină, / Pe toți ea îi înșală, la mine se distaină, / Dorinți nemărginite plantând într-un atom”.

„Împărat și proletar” nu e nici proletcultist, nici promonarhist, este un poem existențial. Eminescu vorbește despre atom, un concept științific deloc popular în 1874, pentru a șterge orice speranță în viața eternă, fără de care creștinismul n-ar fi existat. Fie împărat, fie proletar, omul e același în fața „crudei taine a vieții”.

Nu întâmplător, vedenia care iscă iluminarea Cezarului este „prin aer în noaptea înstelată, călcând pe vârf de codri, pe-a apelor măriri” un personaj al lui Shakespeare, „moșneagul rege Lear”. Bătrânul rege e tot ce poate fi mai puțin creștin. Lipsit de putere, aruncat pradă furtunilor vieții, el vede omul despuiat de haine și convenții sociale ca pe „un animal golaș în două labe” în fața Naturii. Strivit de destin, le refuză zeilor satisfacția de a-l vedea plângând. Lângă trupul fără viață al Cordeliei, Lear nu are nici umbră de speranță creștină: „De ce un câine, un cal, un șobolan sunt vii și tu zaci fără suflare? Și n-o să mai vii niciodată, niciodată, niciodată, niciodată, niciodată!”

Lear moare fără a apuca să rostească: „Viața-i o poveste, spusă de un idiot, plină de zgomot și furie, însemnând nimic”. O va face un an mai târziu, în 1606, un alt rege necredincios, Macbeth.

Eminescu încheie cu versuri de aceeași forță poetică, purtând aceeași idee ca în Shakespeare, viața ca iluzie fără speranță în fața singurei eternități – a morții: „Că vis al morții-eterne e viața lumii-ntregi”.

Nu doar cele două strofe, „Împărat și proletar” în întregime e o creație artistică fără Dumnezeu.

Iar pentru cei care chiar vor să știe ce credea despre Dumnezeu omul Eminescu, iată nu versuri, nu proză, nu articole, ci rânduri dintr-o scrisoare închisă adresată iubitei, Veronica Micle, și tipărite pentru public un secol și ceva mai târziu: „Dacă am avea religie, noi doi, am crede că Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătit atâta amor, dar n-o avem, de aceea numai în noi înșine putem crede și pe noi înșine ne putem întemeia” (ediția Polirom, p. 351).

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...