Favoritul

Favoritul
Publicat: 22/02/2013, 13:45
Actualizat: 23/01/2020, 08:45

L-a întâlnit prima oară pe Joseph Ratzinger în 1971, la Regensburg. Viitorul papă era pe atunci prorector al Univeristății, profesor de Dogmatică. Angelo Scola (care obținuse, nu de mult, summa cum laude, un doctorat în Toma d’Aquino) s-a numărat printre cei câțiva teologi pe care Ratzinger i-a invitat la un restaurant de pe malul Dunării. Era un amfitrion elegant și degajat, care – înainte de a intra în subiectul care îi preocupa pe toți: o revistă de teologie, care să reunească mari gânditori ai creștinismului (Urs von Balthasar , Henri de Lubac)- a deschis meniul și le-a explicat oaspeților bucătăria bavareză, s-a lansat în comparații cu bucătăria lombardă, a comandat apoi o mulțime de bunătăți. Când a închis meniul, i-a șoptit chelnerului: „Mie, ca de obicei”. Angelo Scola mărturisește că – după strălucitul excurs de gurmet – era foarte curios cu ce va fi servit profesorul Ratzinger. Avea să afle curând că sintagma „ca de obicei” ascundea o bucată de pâine și o limonadă. „Eu mă întorc la studiu”, le-a explicat Ratzinger celor prezenți, „voi trebuie să fiți întremați pentru călătorie”.

O prietenie caldă, de peste patru decenii, ca între doi oameni de carte, îi leagă pe cardinalul Angelo Scola de Papa Benedict al XVI-lea. Profesor de antropologie creștină (autor, între altele, al câtorva studii de bioetică), Angelo Scola a fost Rector Magnificus al Universității Pontificale Laterane, apoi patriarh al Veneției, iar în 2011 a fost consacrat de Suveranul Pontif – împotriva voinței multora, inclusiv a Secretarului de Stat (premierului) Tarcisio Bertone – arhiepiscop de Milano, cea mai importantă dieceză catolică din Europa. Este astăzi primul favorit la Scaunul Sfântului Petru, mai ales pentru că la Vatican se știe că e succesorul dorit de Papă.

Dintre cei 117 cardinali electori din Conclav, 60 sunt europeni (29 italieni), 21 latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 9 asiatici, un oceanian și un reprezentant al Orientului Mijlociu (libanezul Bechara Boutros al-Rahi). Statistic, cardinalul Scola pare a fi într-o poziție privilegiată. Doar că – nu foarte popular în plan internațional – este considerat de colegii italieni cam prea ratzingerian, un scolastic, un fin intelectual, dar o firavă prezență în domeniul pastorației (de care Biserica Romano-Catolică are nevoie vitală, într-o lume secularizată). Nu în ultimul rând, tensiunile cu cardinalul Tarcisio Bertone, a cărui influență în Conclav nu e de deloc neglijabilă – s-ar putea ca șansele favoritului să se diminueze serios.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...