Favoritul

Redactor:
Lelia Munteanu

L-a întâlnit prima oară pe Joseph Ratzinger în 1971, la Regensburg. Viitorul papă era pe atunci prorector al Univeristății, profesor de Dogmatică. Angelo Scola (care obținuse, nu de mult, summa cum laude, un doctorat în Toma d’Aquino) s-a numărat printre cei câțiva teologi pe care Ratzinger i-a invitat la un restaurant de pe malul Dunării. Era un amfitrion elegant și degajat, care – înainte de a intra în subiectul care îi preocupa pe toți: o revistă de teologie, care să reunească mari gânditori ai creștinismului (Urs von Balthasar , Henri de Lubac)- a deschis meniul și le-a explicat oaspeților bucătăria bavareză, s-a lansat în comparații cu bucătăria lombardă, a comandat apoi o mulțime de bunătăți. Când a închis meniul, i-a șoptit chelnerului: „Mie, ca de obicei”. Angelo Scola mărturisește că – după strălucitul excurs de gurmet – era foarte curios cu ce va fi servit profesorul Ratzinger. Avea să afle curând că sintagma „ca de obicei” ascundea o bucată de pâine și o limonadă. „Eu mă întorc la studiu”, le-a explicat Ratzinger celor prezenți, „voi trebuie să fiți întremați pentru călătorie”.

O prietenie caldă, de peste patru decenii, ca între doi oameni de carte, îi leagă pe cardinalul Angelo Scola de Papa Benedict al XVI-lea. Profesor de antropologie creștină (autor, între altele, al câtorva studii de bioetică), Angelo Scola a fost Rector Magnificus al Universității Pontificale Laterane, apoi patriarh al Veneției, iar în 2011 a fost consacrat de Suveranul Pontif  – împotriva voinței multora, inclusiv a Secretarului de Stat (premierului) Tarcisio Bertone – arhiepiscop de Milano, cea mai importantă dieceză catolică din Europa. Este astăzi primul favorit la Scaunul Sfântului Petru, mai ales pentru că la Vatican se știe că e succesorul dorit de Papă.

Dintre cei 117 cardinali electori din Conclav, 60 sunt europeni (29 italieni), 21 latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 9 asiatici, un oceanian și un reprezentant al Orientului Mijlociu (libanezul Bechara Boutros al-Rahi). Statistic, cardinalul Scola pare a fi într-o poziție privilegiată. Doar că – nu foarte popular în plan internațional – este considerat de colegii italieni cam prea ratzingerian, un scolastic, un fin intelectual, dar o firavă prezență în domeniul pastorației (de care Biserica Romano-Catolică are nevoie vitală, într-o lume secularizată). Nu în ultimul rând, tensiunile cu cardinalul Tarcisio Bertone, a cărui influență în Conclav nu e de deloc neglijabilă – s-ar putea ca șansele favoritului să se diminueze serios.  

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunț uimitor despre pensii: se întâmplă acum cu banii a milioane de români
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide