Gândul unui păduche mai spălat

Gândul unui păduche mai spălat
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Dintre toate popoarele pământului, nu cred că ne întrece vreunul la pasiunea de a ne vorbi de rău țara. Am dezvoltat o adevărată voluptate a autodenigrării, astfel încât a devenit de bun gust să-ți exprimi dezgustul față de țara asta cât mai tare și neapărat cu cât mai mult public în jur.

Desigur, această atitudine are multe explicații, dintre care mă voi opri doar asupra uneia. Cel care se autoflagelează astfel gândește pesemne că se extrage din gloată, că pune un cordon sanitar între el și restul lumii, că este mai bun decât ceilalți. Ca și cum dacă își exprimă disprețul față de „țara asta de țigani, maneliști și mâncători de semințe” sau dacă vorbește superior și cu scârbă de „Românica„, el ar deveni automat lord englez.

Spirite ciclotimice, luăm însă foc dacă cineva ne vorbește de rău țara. Ceea ce nouă, românilor, ne e nu doar permis, ci și indicat, lor, străinilor, le este deplin interzis. Vedem roșu în fața ochilor dacă bulgarii sau, mai rău, ungurii ne fac țigani, dacă italienii ne fac curve sau dacă francezii și englezii ne fac cerșetori.

Am urmărit reacțiile la emisiunea de umor de la postul franțuzesc Canal +. Două marionete spun ceea ce auzim zilnic din gurile noastre bogate: că românii nu se spală, că am invadat lumea cu cerșetori, că Bucureștiul este o pubelă. Firește că nu este acesta adevărul, dar când sunt probleme grave de interes național, nuanțele sunt luate ca semne de slăbiciune, nu-i așa? Încerc doar să remarc că nu toți românii sunt păduchioși, ci doar cei care au păduchi, că nu toți românii sunt nespălați, ci doar cei care nu se spală, la fel de bine cum nu toți francezii sunt tâmpiți, ci doar cei care fac glume tâmpite. Și că Bucureștiul este frumos dacă ai timp să te dai jos din mașină și s-o iei pe străduțe.

De menționat că emisiunea s-a difuzat pe 6 septembrie, înainte de meciul România-Franța. Sunt convins că nicio emisiune satirică din lumea asta n-o să poată bate vreodată emisiunile de știri din România care au dezbătut după meci problema gazonului sau a imnului național.

Dacă propoziția „românii sunt nespălați” s-ar fi rostit la o emisiune de satiră din România, la Divertis, la Cârcotași sau la Mircea Badea, majoritatea s-ar fi grăbit să aplaude. Dacă au zis-o francezii, ăsta este un afront și un atentat la mândria națională.

O mândrie prost înțeleasă pentru că e solitară și stingheră. V-ați uitat duminică la ceremoniile pe care le-am transmis de la New York? Nimic fals, nimic artificial, o mare națiune trăia împreună un moment de mare emoție. V-ați gândit o clipă care este mecanismul care face inima unui popor să bată?

NOTĂ

Am mulți prieteni care au ajuns pe culmile disperării trăind în România. Am și mai mulți care au fugit de România, privind înapoi cu mânie. Mi s-a întâmplat de multe ori să-mi doresc să plec. Până la urmă, pentru fiecare dintre noi, vine un moment al împăcării.

AȘTEPT COMENTARIILE DVS. ȘI PE PAGINA FACEBOOK GÂNDUL

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
DEMITEREA ŞOC făcută de Florin Cîțu! Decizia i-a uimit pe mulţi
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
STUDIU. Cum vor arăta următoarele 6 luni ale pandemiei
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei