GODPORAȚIA

Redactor:
Ramona Loznianu
GODPORAȚIA
După Revoluție, în România au fost construite cinci biserici la fiecare școală nouă. Acest fapt spune multe despre influența pe care Biserica o are în societatea românească. Vă propun 10 articole care ar putea explica, măcar în parte, o realitate surprinsă de sondajele de opinie: încrederea românilor în Biserică a scăzut de la peste 90% imediat după Revoluție la 60% în prezent.

După Revoluție, în România au fost construite cinci biserici la fiecare școală nouă. Acest fapt spune multe despre influența pe care Biserica o are în societatea românească. În ultimii ani, Gândul a surprins și a radiografiat îndeaproape relația dintre români și Biserică (în special BOR) și felul în care ea a evoluat. Vă propunem o selecție a celor mai interesante și apreciate articole pe această temă apărute în Gândul.

Așadar, cinci biserici la fiecare școală nouă construită – într-un singur sat există nu mai puțin de 29 de biserici – și 32 de milioane de euro strânși până în prezent pentru Construcția Catedralei Neamului. Iata numai două aspecte din care se naște principală controversă legată de Biserică: averea și afacerile acestei instituții pe care niciun Guvern,  indiferent de culoarea politică, nu vrea să le scoată la lumină și să le impoziteze, și pe care o finanțează în detrimentul altor proiecte importante. Motivul este simplu: Biserica a fost văzută întotdeauna de stat ca o sursă de voturi. Deși Biserica susține că nu face politică, orice Guvern așteaptă de la preoți participare activă în campaniile electorale.

Citiți o serie de materiale dedicate practicilor reprezentanților Bisericii: de la inițiativele Patriarhiei, ca de pildă realizarea unei hărți a tuturor moaștelor din România sau adaptarea unor rugăciuni prin care s-a oficializat binecuvântarea mașinilor, până la obiceiurile întâlnite în aproape fiecare biserică, cum sunt tarifele percepute la nunți, botezuri sau înmormântări sau plata acatistelor chiar și online, un mediu care le permite viitorilor preoți să-și găsească uneori și soția necesară pentru a fi hirotonisiți.

Iată în continuare 10 articole care ar putea explica, măcar în parte, o realitate surprinsă de sondajele de opinie: încrederea românilor în Biserică a scăzut de la peste 90% imediat după Revoluție la 60% în prezent.

Tags:
Inchide