Grexit?

Redactor:
Lelia Munteanu
Grexit?
Teamă mi-e că, deocamdată, tânărul și ambițiosul viitor șef al Guvernului grec vinde iluzii

Întrebarea care se pune, insistent și cu îngrijorare, după câștigarea parlamentarelor de către Syriza (un acronim pentru Coaliția Stângii Radicale), este: va ieși sau nu Grecia din zona euro?

Dacă trecem în revistă declarațiile repetate ale cancelarului  Merkel, răspunsul ar fi cam da. Domnia sa atrăgea atenția, chiar la începutul acestui an, că, dacă guvernul rezultat din alegeri „va abandona politica de austeritate bugetară și nu va mai rambursa datoriile țării”,  ieșirea Greciei din zona euro este  „aproape inevitabilă”. Acest „aproape” s-ar putea referi și la faptul că nu există încă mecanisme instituționale pentru un astfel de demers.  

Ei bine, Alexis Tsipras (40 de ani), liderul Syriza, este, la ora când scriu, premier desemnat. Cel mai tânăr prim ministru din ultimii 150 de ani al celei mai îndatorate țări din UE (peste 300 miliarde de euro, 170 la suta din PIB). Iar Tsipras – atenunând din promisiunile fantasmagorice (naționalizarea fabricilor, a băncilor, a spitalelor private etc.) pe care le face în ultimii ani – a rămas ferm în ce privește politica anti-austeritate și renegocierea datoriilor externe cu Troika (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional).

Mai mult, Alexis Tsipras speră să revigoreze stânga europeană, scoțând-o din conul de umbră în care au înfundat-o agresivele politici neo-liberale.

Șansele de succes ale tânărului marxist, pe plan intern și internațional, sunt foarte subțiri. Așteptăm, odată cu instalarea în fruntea guvernului, soluțiile de ieșire din criză a Greciei (o țară care, din punct de vedere economic, s-a furat pe sine, decenii de-a rândul), cu un program anti-austeritate, care ar îngloda-o în alte datorii, aruncând-o în dezastru. În ce privește coalizarea stângii europene, rămâne un deziderat minunat, împachetat în cuvinte frumoase, care contrapun într-un elan utopic austeritatea democrației: „Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austeritatii, este cel al democrației, solidarității și cooperarii”.

Teamă mi-e că, deocamdată, tânărul și ambițiosul viitor șef al Guvernului grec vinde iluzii, pregătindu-se (cum remarca fostul premier Antonis Samaras) să „plonjeze spre necunoscut”, fără plasă de siguranță .

Inchide