Hiperbula Palilula

Hiperbula Palilula
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 05/07/2013, 18:48

„Neamul nostru rău și puturos …” După 1989, cineaștii români consacrați în perioada comunistă s-au năpustit asupra „țărișoarei” și „românașilor” propagandei naționalist-ceaușiste. Pintilie, Daneliuc, Pița au pus pe ecran o Românie pandemonică, mustind de lăcomie și cinism, de obscenitate și violență, o țară a rânjetului și înjurăturii, a mizeriei umane năclăind totul pentru a fi curățată cu săpunuri în formă de Iisus Hristos pe cruce.

Silviu Purcărete a venit mai târziu să ne anunțe că suntem un neam rău și puturos. Poate și de asta a ținut s-o facă berechet, „la maxim”. Scăpat din chingile vii ale teatrului, care încă de la „Faust” se simțea că nu-l mai încape, Purcărete a ținut să redescopere, ca un Méliès trezit dintr-un somn de un veac și ceva, toate „vrăjile” cinematografului. Pelicula e plină de imagini procesate computerizat, făcute să șocheze – mațe sângerânde, foetuși îmbătrâniți, copilul diavolului, mortul-viu tăiat în două, broasca antropofagă și, firește, nu putea lipsi din bâlci femeia cu barbă. Doar că dl Purcărete nu s-a pus la curent cu actuala sensibilitate a publicului de cinema, tocită ca de drog de avalanșa efectelor speciale CGI pe ecranele molurilor.

Transformarea în prim-plan a unei femei în bărbat nu mai stârnește nici măcar zâmbete vag disprețuitoare. E mult mai puțin impresionantă decât dracii zburători reali, scuipând flăcări peste capetele spectatorilor, în „Faust”.

Ceea ce nu înseamnă că talentul creator de imagini al d-lui Purcărete nu se manifestă. Pâlnia înfiptă în mormânt prin care administratorul Ilie Tudorin Beaușițuicăbeaușivin îi toarnă răposatului Pandelică vin șprițuit cu sifon, șerpii hipocratici de metal argintii care se descolăcesc de pe cupe ca să îi sară la beregată boierului decrepit. Mâinile lungi și scheletice, atârnând în noapte, ale christicei curve Capra, ouăle ochiuri înfulecate cu miez de pâine, cu laba, de activistul comunist tolănit în cadă, cei doi consorți care se iau la pumni periodic, pe tăcute, retrăgându-se apoi cu mutrele șiroind de sânge, jenați și politicoși… Dar sunt și multe alte secvențe care alunecă în senzaționalism gratuit, în stridență, în vulgaritate și kitsch curat (nu le menționez, le puteți vedea dacă mergeți la film, căci merită văzut), inducând o senzație de înghesuială și oboseală ca după o zi de muncă murdară. Mă văd din nou silit să folosesc cuvântu kivetsch în legătură cu compoziția d-lui Purcărete, care nu e teatru filmat, cum se temeau mulți, în schimb e film teatralizat și muzicalizat în exces.

Dacă însă „Palilula” rămânea un Macondo sau Yoknapatawpha, un tărâm fictiv, care, deși există o localitate Palilula în jud. Dolj, să dea seamă despre spiritul și organele întregii Românici într-un spațiu-timp anistoric, atunci aveam o viziune tipică Purcărete pe ecran, cu valoare documentară pentru studiul operei excepționalului regizor de teatru și textul meu se oprea aici. Din păcate însă, dl Purcărete aduce și plimbă prin scenă portretele uriașe ale lui Nicolae și Elena Ceaușescu.

Întruchipează Revoluția din 1989 printr-un grup de inși morți sau beți morți, zăcând pe jos înfășurați în tricolor. Fixează astfel timpul „acțiunii”, identificând metafora obeză a Palilulei cu o maimuțărire a dictaturii ceaușiste.

Or, așa ceva nu credeam să mai văd în 2012. După ce Lucian Pintilie, cu „De ce trag clopotele, Mitică?”, Mircea Daneliuc cu „Glissando”, Dan Pița cu „Hotel de lux” au ratat greoi și exemplar astfel de „istorii ieroglifice” despre dictatură, după ce Caranfil, Porumboiu, Mungiu, Mitulescu au povestit realist, cu umor, ascuțime și detașare despre Epoca de Aur, să vii semeț cu hiperbula Palilula înseamnă, ca să fiu blând, că n-ai mai văzut un film românesc de pe la „Mihai Viteazul” încoace.

Nu știu dacă, cu acest film, dl Purcărete a devenit cineast, dar cinefil sigur nu e.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Reacție dură în familia lui Reghecampf, după ce antrenorul ar fi petrecut în Grecia cu...
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Orașele din Europa cu cei mai mulți hoți de buzunare. Mare atenție la portofel dacă...
Atleta din Belarus, ce a fost dusă cu forţa la aeroport de staff-ul său, este...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Raport al republicanilor americani: Virusul care a provocat pandemia s-a scurs de la un centru...
Natalia Mateuț, poze cu liniuțe de praf alb pe masă! Avem imaginile interzise cu 'prafurile...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Care este temperatura apei mării în Mamaia, Eforie, sau Vama Veche pentru săptămâna 2 –...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Horoscop august 2021. Schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce ne spun astrele?
ULTIMA ORĂ: Germania e în stare de ȘOC! Totul A SCAPĂT de sub control
Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...