Ia tupeu de la Băsescu

Ia tupeu de la Băsescu
Publicat: 13/02/2014, 15:47
Actualizat: 20/03/2015, 12:08

Un strigăt de luptă și soldățeii de plumb se desprind din drumul lor spre corporații, coboară din autobuzele în care își duc nepoții la școală, se scutură de umilința unor joburi prost plătite la stat și se aliniază disciplinat în Piață să strige „Jos Guvernul”. Așa stau, pesemne, lucrurile în imaginarul lui Traian Băsescu, după 9 ani între zidurile Cotrocenilor.

Adus de două ori în fața unui referendum pentru demitere, președintele a rămas, se vede, cu imaginea poporului trezit cu butonul de panică, zgâlțâit pe Facebook, expus în oglindă, gol și cu mâinile legate la spate, în fața bancului de piranha ales să îi poarte de grijă. Cum altfel s-ar explica elanul său în a chema, nu din garaj, ci din funcția de președinte, oamenii în stradă? Poate doar instigare. Iar Traian Băsescu nu ar fi la prima victorie în a semăna ura, în a împărți lumea în buni și răi, spre a-i asmuți ireconciliabil unii împotriva celorlalți.

„Vă asigur că voi face ce n-am făcut de când sunt. Eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri. Pentru ca este un abuz. O taxă ticăloasă”, a scos Băsescu de sub saltea acciza la motorină și benzină, o tentativă, e adevărat, costisitoare și evidentă a lui Victor Ponta de a-și acoperi politrucii incapabili să încaseze sute de taxe existente deja. Dar cine crede însă că despre acciza la combustibil e vorba e fie naiv, fie bate câmpii. Altfel, de ce nu ne-a chemat Băsescu la miting din decembrie când s-a introdus, prin ordonanță, acciza – sunt de acord – inutilă? Era prea frig? Erau alegerile prea departe?

Am fost, cu reportofonul în mână, la zeci de mitinguri ale lui Traian Băsescu. Aici și aiurea, la Iași și la Madrid, la Roșiorii de Vede și în Piața Universității. De tot atâtea ori l-am văzut dedublat, flatat de urale, reîncărcat. Piața e apă și aer pentru Băsescu, lăsat în umbră de lupii mai tineri, prea ocupați să se hăcuiască unul pe altul, și rămas cu un singur dușman real: timpul la Putere.

Am fost în Piață chiar și în locul lui Traian Băsescu. Puțini își amintesc, probabil, promisiunea făcută, cu ochii umezi, în seara referendumului din 2007: „Măcar o dată la trei luni să ne vedem aici, în Piața Universității, în ultima sâmbătă a celei de-a treia luni, la ora 17.00 pentru raportul președintelui în fața românilor”. Au trecut șapte ani, dar am perfect în minte Piața arsă de soare și pustie, pe 26 august 2007, la data și la ora stabilite. O mână de oameni veniseră să facă figurație într-o reclamă. Niciunul nu era Traian Băsescu, mutat cu „raportul” la mare, la un spectacol de folclor pe terasa din Eforie a lui Dorel Onaca, azi consilier la Președinție.

Cine ar mai ieși, mă întreb atunci, în zilele noastre, în stradă cu Traian Băsescu? Flancurile PDL-iste? Niciodată sub Vasile Blaga. Intelectualii? Niciodată după linșajul public din ultimii ani. ONG-urile, câte mai sunt, apărătoare ale statului de drept? Niciodată după reevaluarea procurorului Tiberiu Nițu. Protestatarii anti-sistem din toamna trecută? Niciodată după sceneta neutralității în fața Roșiei Montane. Poate, atunci, Elena Udrea să umple, singură, o piață?

Vecin cu paroxismul, visul prezidențial la un accizomaidan la București nu a avut însă răgaz să se simtă singur. „De-abia îl aștept să cheme lumea în stradă, că poate chemăm și noi și poate tranșăm lucrurile acolo. Să nu creadă el că ne sperie”, și-a făcut loc în horă Liviu Dragnea, altminteri vicepremier.

Să ne imaginăm numai pentru o zi sau numai pentru o oră, în suprapunere perfectă, acest război total din capul lor. Câteva mii de oameni încă încrezători în Traian Băsescu forțând poarta Guvernului. Câteva mii, poate zeci de mii de USL-iști vorace, înconjurând Palatul Cotroceni și sfărmându-se, la un semn, cu pro-băsiștii. O ură dementă semănată de oameni al căror interes meschin, electoral, le bate iar discernământul. De inși care nu au ieșit vreodată în stradă, cu propriii copii, la un protest cinstit.

Cameleoni perfecți, sfârșiți mai înainte de a fi apucat să facă mai mult decât zgomot, cei mai vajnici politicieni ai momentului nu sunt capabili să inspire, ci doar să instige. Își spun că au curaj, dar se înșală. E numai tupeu.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Loredana Groza, luată cu ambulanța la puțin timp după ce a cântat la nunta Simonei...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Cum e să te îmbolnăvești de COVID în țara în care virusul nu există oficial....
Şi-a presimţit moartea! Ce a făcut Petrică Cercel la ultima cântare
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Țara unde trăiesc cei mai înalți oameni din lume. De ce ar putea să scadă...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Cutremur total în Europa! Apare o super armată europeană
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...