Iisus din tomberon

Iisus din tomberon
Cineva mi-a trimis textul de mai jos („Iisus din tomberon", scris în 23 martie 2004), cu întrebarea „Ce mai zici acum?" Ce să zic?
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 20:12

Cineva mi-a trimis textul de mai jos („Iisus din tomberon”,scris în martie 2004), cu întrebarea „Cemai zici acum?” Ce să zic? Același lucru, doar că astăziaș pune textului măcar un bemol și, cu mintea de pe urmă, poate cai-aș schimba titlul. M-aș patetiza mai puțin, însă ideea ar rămâneaceeași: decât să ctitorim încă o cârciumă, mai bine înălțăm obiserică. Intre timp a venit peste noi criza, (în 2004 n-o prevedeanici Nouriel Roubini), s-a schimbat stapânirea, primarul general aajuns Președinte, s-a născut PDL, amplasamentul Catedralei s-aschimbat, costurile – pe praful ăsta – or fi ceva mai mici.Atâta vreme cât se umplu catunele cu piscine olimpice și baniide la buget curg pe terenuri de fotbal în pantă, cred încă, inprostia mea, că românii merită o Catedrală. (L.M.)

E o performanță în creștinismul tuturor timpurilor să dai jos obiserică înainte de a-i pune piatra de temelie. Pe noi, românii, nepaște și acest record. S-au strâns unii – nu mulți, dar binedirijați – și agită picamerele argumentației, târnăcoapele mințiilor, învârt baroasele unui ecologism dubios intr-o Capitală agunoaielor. Câțiva se dau cu capul de bazaltul roșu al Mausoleuluidin Parcul Carol și, zicând că respectă istoria, se închină lamoaștele criminalilor care au instalat comunismul in Romania. Nimicn-ar precupeți, nici un scuipat dacă el folosește la stingerea uneifăclii care a dăinuit o sută de ani: ideea ridicării unei catedralea ortodoxiei românești pe Dealul Filaretului. Discursul lor e trasla șapirograf: nu suntem contra Bisericii (că nu dă bine), credemin Dumnezeu (că se poartă), n-avem nimic cu această idee frumoasăși generoasă, dar nu mai sunt locuri aici, pe pământulBucureștilor. Dacă s-ar construi sfântul lăcaș cu fundația în cer,unde e intravilan berechet și pe gratis, unde nu înecăm în fumulsmirnei si al tămâiei populația venită în parc să respire aer curat- atunci initiativa e bună, chiar necesară.

O asociație ce-și zice „Solidaritatea pentru libertatea deconștiință” se teme că va fi defrișat parcul, că oamenii strânși înprocesiune la marile sărbători vor strivi panseluțele. Patriarhia acomunicat că nu va fi doborât nici un copac, dar nu ăsta erarăspunsul pe care-l așteptau ecologiștii de la „Solidaritatea…”.Chiar dacă parcului nu i s-ar clinti nici o frunză – (suprafațașantierului va avea în jur de 9.000 de metri pătrati, deci 20 lasută din cele 5 hectare redobândite de Biserică, iar intrarea înșantier se va face prin Șerban Vodă) – se pot ridica o mie deobiecții. Iata o intrebare bicisnică, pe care mi-am pus-o și eu pevremea cand măsuram Duhul cu canciocul de mortar și socoteamRăscumpărarea ca pe o speculație financiară: de ce e nevoie de oditamai catedrala? nu se poate mântui neamul într-o bisericuță dețară și pe bani mai puțini? La fel de stupid se poate construi și oaltă interogație: de ce să nu construim un bordel al ușurăriineamului (că tot se legalizează curând prostituția)? În termeni deeficiență ar fi chiar rentabil, va aduce bani la buget.

Unde era sus-invocata asociație, pe unde îsi împraștiafluturașii, când în Bucuresti, defrișându-se hectare întregi deparcuri, s-au ridicat Catedrale ale Furtișagului, Mausolee aleDevalizarii Băncilor, din oțel si termopane, îngenunchind toatăarhitectura orasului, umilind-o, sfidând-o?

„Salvați Parcul Carol!” s-a strigat duminică, la ora Liturghiei.”Să dea primaria un alt amplasament!” – după ce penultimul, înbătaie de joc, a fost o intersecție din Bd. Unirii. Dacă s-ar găsiloc lângă Biblioteca Națională, se va striga „Salvați BibliotecaNatională!”, dacă s-ar găsi loc pe Groapa Glina, se va striga”Salvați Groapa Glina!”. Când pe deputați nu i-a mai încăput CameraDeputaților, asociațiile civice n-au zis nici pâs, când pe senatorinu i-a mai încăput cladirea Senatului – nici o reacție; acum, cândși pe guvern îl cam strânge Palatul Victoria, toată lumea faceciocul mic. Dacă e vorba însă de o biserică, dacă ea se mai cheamăuriaș, ca un strigăt sub bolți, Catedrala Mântuirii Neamului, sareun oenge cu poalele-n cap. E o crimă să cheltuim banul public – selamentează – când bătrânii n-au medicamente, adulții n-au pâine,orfanii n-au părinți. Intâi că nu e vorba de ban public, ci de banidin donațiile credincioșilor (prima danie consistent a făcut-o PapaIoan Paul al II-lea). La cât au scos românii din buzunar, fără să-iîntrebe nimeni, ca să acopere găurile negre ale unor guvernărineghioabe, suta de mii pe care și-o rupe un bătrân de la gură,fiindcă vrea el, valorează cât o nestemată. În al doilea rând, eridicol să crezi că vom echilibra deficitul balanței comercialeprin chetă publică sau dărâmând bisericile și vânzând fiecarecărămidă la export, punând catapetesmele pe foc să ne încălzim dupăce ne-am debranșat.

Catedrală ne trebuia? se frământa Martorii lui Băsescu. Grupulmic, dar cu gura mare, care îl urmează în toate uită că idealul celmai înalt al primarului general – niciodată atins – în acestmandat, a fost să astupe gropile. E greu sa țintească mai sus decarosabil. Marcat de o administrație care nu se mai poate opri dinfurat, e greu să-ti închipui credincioșii pe schele (s-au anunțatcu miile că vor să dea o mână de ajutor), e greu să întelegi că, înafară de religia banului, dăinuie încă în România ceva maiputernic, care nu dezbină, ci unește, e greu să pricepi că teama deDumnezeu chiar e inceputul înțelepciunii.

În ce să creadă românii? În baronii locali PSD? În programul PD?În ratele de la bancă? A refuza să faci loc unei biserici, nici pedeparte cea mai mare din România chiar dacă se numește catedrală,a-i tot muta de colo-colo amplasamentul în speranța că nu se varidica niciodată, imi amintește de ajunul Crăciunului când Fecioaracu Pruncul in pântece căuta un loc în care să zămislească. Ar fiumilitor pentru toti ca, izgonită de pretutindeni, Fecioara Mariasă nască într-un tomberon.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Care telefon se strică mai greu, iPhone sau Android? Diferențele în timp dintre modele
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
Vești bune pentru angajații români de la 1 ianuarie. Statul dă zile libere în plus...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...