Intelectualii Lui

Intelectualii Lui
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 18/07/2012, 21:59
Ce face Iisus în predica de pe munte va teoretiza Lenin, reluând o idee a lui Plehanov. În aparatul bolșevic, propagandistul nu se adresează maselor. El instruiește grupuri mici de membri de partid, cărora le explică mai multe idei complexe, structurate într-o ideologie. Aceștia, la rândul lor, se adresează mulțimilor, transmițându-le câte o idee, formulată simplu, penetrant și repetată de cât mai multe ori- ceea ce se cheamă agitație. Îmbinarea celor două procedee s-a numit agitprop.
Adresându-se ucenicilor, Iisus face propagandă ca un ideolog-șef. Exprimându-se apodictic, fără umbră de îndoială în legătură cu cele spuse și fără să admită replică, El le comunică viitorilor agitatori idei multe, surprinzătoare, nu ușor de asimilat pentru niște credincioși evrei ortodocși ai acelor vremuri. În înșiruirea numită Fericirile, le cere să fie blânzi, capabili de compasiune până la lacrimi, însetați de dreptate, milostivi, curați cu inima, făcători de pace… Toate sunt însușiri subsumate bunătății morale, nu rațiunii, inteligenței sau erudiției. Nu cunoașterii raționale, ci simțirii. Iar răsplata e de natură divină.
Și totuși, tocmai prima dintre Fericirile decretate de Iisus a fost și este legată în logica publicului, religios sau nu, de inteligență: „1. Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor va fi împărăția cerurilor”. Săraci cu duhul, adică înceți la minte, ignari, uituci, creduli- cu un cuvânt: proști. La Dumnezeu au acces garantat proștii, pare să fi spus Iisus.
Ceea ce nu e neapărat rău. Dar de aici s-ar putea deduce că mintoșii, intelectualii, vor rămâne să zgrepțăne pe la porțile Raiului, dacă ne gândim la ce spune Iisus mai la vale ucenicilor: „Căci de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor”. Fariseii sunt păzitori ai ritualului religios la vechii evrei, pe cât de habotnici, pe atât de ipocriți, căci obiectivul lor nedeclarat era apărarea privilegiilor păturilor înstărite citadine, upper-middle class. Ei pot fi considerați tot atât de intelectuali cât politrucii Armatei Roșii.
Dar cărturarii? Adică savanții, oamenii de știință, de cultură- să fie respinși oare de Dumnezeu? Nicidecum. Căci „cărturar” însemna altceva pe atunci, în Iudeea: era un soi de jurisconsult care extrăgea din dogma mozaică norme de drept pentru uzul poporului. În mare, aceste „explicări” erau fabricate ca să țină în frâu masele în raport cu clasele dominante, să conserve ordinea socială, establishment-ul. Deci, cărturarii, ca și fariseii, nu erau altceva decât manipulatori, care puneau cu fățărnicie cuvântul lor între popor și Dumnezeu. Iisus îi pomenește ca pe niște categorii umane nocive în registru moral, nu intelectual. Confruntându-se cu aceștia la scenă deschisă, pescarii de oameni instruiți de Iisus trebuie să rupă plasa manipulării prin agitație creștină. Și pentru îndeplinirea acestei misiuni periculoase, Mântuitorul le spune: „Să fiți înțelepți ca șerpii și curați ca porumbeii”, legând indisolubil inteligența de moralitate.
Și atunci cum rămâne cu cei „săraci cu duhul”? Cheia interpretării adecvate logic predicii de pe munte cred că stă în expresia folosită în cazul altei Fericiri de către Iisus: „Fericiți cei curați cu inima”. Deci, nu curați la trup sau la haine, ci având inima curată, prepoziția „cu” funcționând ca în expresia „sufăr cu inima”. „Săraci cu duhul”- mai întâi, „duh” tradus prin „inteligență” nu își are locul în contextul Fericirilor enunțate de Iisus. Cum spuneam, acolo e o înșiruire de calități morale, sufletești. Prin urmare, duh trebuie să aibă sensul său primordial, derivat din materiala respirație, răsuflare, către metafizicul „suflet”. Săraci cu sufletul înseamnă, raționând ca și în cazul construcției „curați cu inima”, nu săraci neavând de niciunele, ci simțindu-te sărac, adică independent de bunurile materiale, nepunând preț pe ele, chiar dacă locuiești în palate și ai grămezi de arginți. Numai cei ce în sufletul lor pot renunța oricând la averile pământești vor primi în schimb absolutul posesiunii- împărăția cerurilor. Săracii cu duhul, înțeleși astfel, se regăsesc în poruncile 31 și 33, cap. 7, ale predicii de pe munte, după Matei: „Deci, nu duceți grijă, spunând: ce vom mânca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom îmbrăca? […] Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă”.
Pentru Iisus Hristos, inteligența, cunoașterea, nu înseamnă un păcat. Intelectualii pot ajunge la Dumnezeu, cu o singură condiție, morală: „Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui Mamona” (Matei, cap.6, 24).
Ba putem! – par să spună intelectuali români ai zilei de azi, și de ieri, pretinzând că sunt adânc cufundați în Dumnezeu, în vreme ce îl slujesc pe Diavol.
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
BOMBA ANULUI despre PFIZER! Va ȘOCA omenirea. S-a terminat totul
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...