Iohannis: EU, România

Iohannis: EU, România
Publicat: 06/05/2019, 12:49
Actualizat: 08/01/2020, 20:13

Am așteptat să treacă Săptămâna Luminată, ca să scriu, în sfârșit, despre cartea care mi-a schimbat viața. Cea mai recentă carte a lui Klaus Iohannis: „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”, Curtea Veche Publishing, București 2019, 59 de lei).

„Dialogul deschis” e un monolog măreț de 392 de pagini, hardcover și supracopertă.

Ce spune autorul despre cea mai recentă operă a sa (a treia): „Am încercat să prezint, într-o manieră accesibilă, principalele mecanisme, valori și teme politice relevante pentru constructul (sic!) european. Intenția mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicații concise și răspunsuri la întrebari esențiale, dar sensibile, care preocupă un numar mare de cetățeni și care pot genera confuzii”.

Ce spune editura: „La moment de răscruce, Klaus Iohannis explică valorile care definesc Uniunea Europeană și care au dus la cea mai lungă perioadă de pace din istoria continentului, importanța Flancului Estic, dar și ce implică pentru România apartenența la proiectul comunitar, într-o pledoarie convingătoare pentru spirit civic și responsabilitate”.

Ce conține cartea: o colecție de poncife – prezentate în chenare, cu majuscule, cu sublinieri, cu bolduiri – împodobită cu autocitări. O „pledoarie convingătoare” (poncifita e contagioasă) pentru lipsa remarcabilă a gândirii critice și a unei viziuni.

Cum mi-a schimbat viața această carte care cântărește aproximativ 500 de grame: am constatat, într-o bruscă iluminare, că tot ce știu e adevărat.

„Doar pe baza dialogului putem lua decizii împreună” (pag. 12. bolduit, cu două sublinieri).

„Tăcerea în fața ororilor, în fața discriminării, acceptarea tacită a abuzurilor, nepăsarea în fața urii sunt exemple de conduită morală reprobabilă” (pag. 44).

„A ÎNFRUNTA VIITORUL DE UNUL SINGUR REPREZINTĂ O POLITICĂ SORTITĂ EȘECULUI” (pag. 59, steluță drepta, două sublinieri).

„Temerea în vestul Europei este fundamental diferită de temerea din estul Europei. Oamenii din Vest se tem că vor pierde ce au, pe când oamenii din Est se tem că nu vor avea niciodată ce au cei din Vest” (pag. 62, casetă, litere albe pe fond negru).

„TOT CEEA CE SE FACE ÎN ROMÂNIA, BINE SAU PROST, NOI, ROMÂNII, FACEM” (pag. 69, steluță dreapta, două sublinieri).

„ADERAREA LA ZONA EURO ESTE VĂZUTĂ DIFERIT DE FIECARE STAT NON-EURO ÎN PARTE” (pag.85, steluță dreapta, două sublinieri).

„(…) o guvernare responsabilă încearcă să țină deficitul într-o zonă rezonabilă și mai degrabă în descreștere decât în creștere” (pag.91).

„NUMAI O CREȘTERE ECONOMICĂ SĂNĂTOASĂ VA ADUCE CÂȘTIGURI PALPABILE CETĂȚENILOR” (pag.93, steluță drepta, două sublinieri).

„O economie care crește sănătos aduce, până la urmă, câștiguri măsurabile tuturor cetățenilor. Pe când o economie care crește nesănătos nu aduce nimic” (pag. 94).

„(…) o economie puternic expansivă își are limitele ei naturale. Expansiunea nu poate să meargă la infinit” (pag. 95).

„Nu ne mai putem permite să ignorăm date importante cu care realitatea ne cere să ne confruntăm (…). Nu mai putem ignora probleme de mediu, iar datele despre prejudiciile pe care le-am adus deja naturii trebuie să ne dea de gândit” (pag. 103-104).

„O PIAȚĂ MICĂ REVENDICĂ OPERATORI MICI. O PIAȚĂ MARE REVENDICĂ OPERATORI MARI” (pag. 109, steluțe dreapta, câte două sublinieri).

„ECONOMIA DIGITALĂ ADUCE O MAI MARE VITEZĂ DE DESFĂȘURARE A PROCESELOR ECONOMICE” (pag. 111, steluță drepta, două sublinieri).

„E drept că oamenii nu îmbrățișează imediat schimbarea. La început, sunt foarte reticenți. Oamenii, de regulă, sunt foarte reticenți la schimbare” (pag. 125).

„NU SE POATE REGLEMENTA CEVA CE NU EXISTĂ ÎNCĂ” (pag. 127, steluță dreapta, două sublinieri).

„Pentru a schimba ceva, trebuie avute în vedere obiective clare” (pag. 135).

„CEL CARE POLUEAZĂ TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ, DAR TREBUIE SĂ FIE ȘI CINEVA CARE-L AMENDEAZĂ” (pag. 142, steluță stânga, două sublinieri).

„VIOLENȚA DOMESTICĂ ESTE UN FLAGEL CARE DISTRUGE VIEȚI ȘI DESTINE” (pag.152, steluță stânga, două sublinieri).

„Este un mare avantaj că noi deținem astăzi valori pe care nu trebuie decât să construim, pentru a onora o tradiție și a-i atașa, în viitor, cele mai fertile valori” (pag. 173).

„Educația nu înlocuiește bunul-simț, dar nici invers, și avem suficiente cazuri concrete care să sprijine această constatare” (pag. 179).

„NEMULȚUMIREA ADUCE LA PUTERE FORȚE ATIPICE, CARE VIN CU PROMISIUNI BOMBASTICE” (pag. 267, steluță dreapta, două sublinieri).

„NOI, OAMENII SIMPLI, TREBUIE SĂ GĂSIM SOLUȚII LA PROBLEMELE NOASTRE, NU SĂ-L AȘTEPTĂM PE FĂT-FRUMOS, CARE NU PREA APARE” (pag. 365, steluță dreapta, două sublinieri).

N-ai cum să-l contrazici! (În plus, cartea se poate lesne traduce în chineză).

Povestea primului mandat al Președintelui e simplă. La început, n-a spus nimic. Apoi a spus nimic. Și, din când în când, s-a oprit să transcrie.