Dan Radu
23.04.2012
Puterea Gândului

Isus nu ar umple iarba verde de gunoi

Isus nu ar umple iarba verde de gunoi
Impresiile din copilărie sunt și cele mai durabile. Paștele nu e Paște dacă nu simți miros de cozonac, dacă nu obții victoria de a sparge oul vopsit al altuia sau dacă îți lipsește mielul din farfurie, oricât de dezagreabil ți s-ar părea el în restul anului.

Impresiile din copilărie sunt și cele mai durabile. Paștele nu ePaște dacă nu simți miros de cozonac, dacă nu obții victoria de asparge oul vopsit al altuia sau dacă îți lipsește mielul dinfarfurie, oricât de dezagreabil ți s-ar părea el în restul anului.Așa am apucat de mici și așa vom dori să petrecem de Paște până laadânci bătrâneți.

În viitor, altcineva ar putea reformula fraza de mai sus înfelul următor. Paștele nu e Paște dacă nu răsună manelele dinmașina parcată pe iarbă, dacă iarba verde unde am ieșit nu epresărată de peturi, pungi și coji de ouă și dacă atunci când alergdesculț nu mă înțeapă în talpă coastele de miel aruncate dupăospăț.

Dacă fumul micilor la grătar mi-a făcut nările să tresalte, adoua zi de Paște, când am ieșit la iarbă verde, orice fel de apetita încetat când am zărit pungile însângerate lăsate în voia vântuluipe câmp. Același câmp pe care alergau copiii, evident. Dacă pungileputeau fi lăsate în voia vântului, un pet de bere era mai greu dearuncat fără riscul de a nimeri vecinul în cap. Amatorii de iarbăverde erau, însă, ingenioși. Peturile erau băgate pe crengilecopacilor din jur, împodobiți astfel conform unei noi tradiții.Mucurile de țigară se aruncau direct în lac, în ideea că astfel sesting mai ușor și se evită pericolul de incendiu. Cozonacul și altemărunțișuri erau scuturate direct de pe preș pe iarbă, în momentulîn care petrecăreții se ridicau. Alte pungi urmau acelașitraseu.

Oasele, resturile de fripturi sau mici erau aruncatemaidanezilor norocoși din zonă, sau undeva aiurea, în ideea cătrebuie să se hrănească și păsările cerului cu ceva. Printreacordurile manelelor am auzit și reguli pe care părinții leimpuneau copiilor, pentru a fi curați în fața lui Dumnezeu. „Nupune mâna pe sare, nu ai voie în ziua de Paște”. „Spune Cristos aînviat când ciocnești oul”. Reguli pe care aceștia le vorinterioriza și transmite mai departe. Se vor întreba, oare, cândvor mai crește, dacă Isus ar lăsa gunoiul în iarbă?

Inchide