Jocurile președintelui

Redactor:
Marian Sultănoiu
Jocurile președintelui
Pe scurt, frica apără bostănăria. După ce mulți social-democrați au lăsat să se înțeleagă că-l vor sprijini pe Mihai Tudose, doar patru oameni au avut acest curaj, alți patru abținându-se de la vot, toți ceilalți membri ai CExN poziționându-se împotrivă. Din acest motiv, premierul și-a depus mandatul/își va da demisia. Dar toate astea sunt deja istorie. Urmează „jocurile președintelui".

În primul rând, nu PSD, nu liderul partidului, nimeni altcineva din PSD nu poate numi, după plecarea lui Tudose, un prim-ministru interimar în afara președintelui României, potrivit Constituției.

Aceasta spune, la art. 106-107 următoarele: „Funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege – (106).  

Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern – (107/3).

În consecință, dacă intenționează să se facă jucător, Iohannis ar putea să numească premier interimar pe unul dintre cei doi miniștri care l-au susținut pe Tudose în CExN: Ciolacu și Stroe.

De asemenea, potrivit art. 85/1 din Constituției, la care ne întoarcem mereu – „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”, coroborat/completat cu dispozițiile art. 103/1 „Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament„, lucrurile continuă să fie, cum ar zice un membru al PSD, „fluide”

Întrucât nu există niciun partid care, la această oră, să  dispună de majoritate absolută în Parlament (indiferent de orice fel de listă cu semnături ale parlamentarilor care i-ar putea fi prezentată de PSD), Klaus Iohannis poate desemna un premier fără legătură cu social-democrația.

Dacă prima nominalizare va fi – evident – respinsă în Parlament de coaliția PSD-ALDE, cea de-a doua, care ar putea conduce, prin neacceptarea ei, la organizarea de alegeri anticipate, nu-i exclus să creeze ezitări în privința votului, la nivelul majorității.

Un vot „pentru” ar consfinți victoria președintelui; un vot „contra” ar însemna alegeri anticipate.

Dacă, însă, în aceste condiții, PSD ar declanșa procedura de suspendare a președintelui, mă tem că ideea pusă în practică va conduce, în actualul context politic, la falimentul partidului, în ansamblu, și nu doar al conducerii sale actuale.

Figura e că apar în spațiul public întrebări de genul: „Și dacă Dragnea e blat cu Tudose pentru a atrage la guvernare, cu doi ani și jumătate înainte de alegeri, o garnitură liberală?”, care, după cum arată infrastructura socială și haosul legislativ al momentului, ar însemna o relaxare social-democrată în paralel cu o sinucidere liberală fără drept de apel! (Cam așa cum s-a întâmplat în guvernarea tehnocrată, când, deși guvernul Cioloș a fost „acceptat” de ambele partide mari, PNL a decontat greșelile guvernării, iar PSD a crescut în sondaje).

Știu, la prima vedere posibilitatea pare neverosimilă, dar asta, mai ales, pentru cei care nu joacă, niciodată, șah. Aceștia din urmă nu știu că, de cele mai multe ori, un sacrificiu bine gândit duce, invariabil, la o victorie bine-venită

Sigur, rămân în discuție Legile Justiției și soarta lui Dragnea, dar să nu uităm că există o sfântă CCR!

În ultimă instanță, dacă eu aș fi Iohannis, și aș vrea să le fac o surpriză cu tot dinadinsul, le-aș desemna, fără mari ezitări, și pe cel de-al treilea premier propus, devenind foarte atent la disperarea cu care vor guverna țara într-un an, 2018, care se anunță exploziv din toate punctele de vedere.

Doar că, la mijloc, este România. 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Care este cel mai lung drum drept din România. O plăcere să conduci aici
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×