Jumătate dintre israelieni sunt antisemiți?

Jumătate dintre israelieni sunt antisemiți?
Aș fi strâns din dinți și aș fi ocolit subiectul, ca să nu expun Gândul unui foc încrucișat de invective . Dar astăzi Gunter Grass a fost internat în spital...
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 19:43

Aș fi strâns din dinți și aș fi ocolit subiectul, ca să nu expun Gândul unui foc încrucișat de invective . Dar astăzi Gunter Grass a fost internat în spital…

Recapitulez, pe scurt. Pe 4 aprilie, laureatul Nobel a publicat in Süddeutsche Zeitung un poem în vers alb (destul de neconvingător din punct de vedere artistic, după gustul meu), intitulat „Ceea ce trebuie spus”, în care exprimă, cu multe precauții, următoarele idei: atacul preventiv al Israelului – (autorul îl numește, mai puțin tehnic – „dreptul pretins de a da prima lovitură”) – ar putea șterge de pe fața pământului poporul iranian, a cărui vină este de a avea în frunte un personaj spurcat la gură; motivul atacului este pretinsa bombă atomică pe care ar deține-o Iranul; dar mai există o țară, remarcă Grass, care cu siguranță deține bomba atomică, însă se sustrage oricărui control internațional; dacă îndrăznești să pronunți numele acestei țări ești etichetat drept antisemit; Germania n-ar mai trebui să vândă Israelului nici un submarin (un nou contract s-a semnat de curând și probabil că asta l-a stârnit pe Grass).

Textul are și pulsații patetice: „De ce o spun abia acum/ moșneag, cu ultima cerneală:/ puterea atomică Israel pune în pericol/ pacea lumii, oricum atât de șubredă?// Pentru că trebuie spus/ ceea ce mâine ar fi prea târziu…”

Dacă am pune pe două rânduri poemul lui Grass și declarațiile oficialilor israelieni (excepție face vindicativul duo Netanyahu-Barak, premierul și ministrul Apărării), am constata că lamentația marelui scriitor german e un gingaș oftat. Imediat însă, asupra lui s-au năpustit propagandiștii de serviciu, cu o violență rară. A fost acuzat – cum altfel? – de antisemitism. N-a mai contat că jumătate dintre israelieni, chestionați de sociologi, spun același lucru, doar că pe un ton ferm, lipsit de volute lirice: atacarea Iranului, în acest moment istoric, ar fi un dezastru.

(În corul zeloșilor, și vreo doi conaționali de-ai noștri: „orbire politică și apoplexie etică”, „Sub impresia declarațiilor (sic!) de ultimă oră ale romancierului german, geniul lui mi se pare aproape derizoriu”).

Și-au adus aminte cu toții de etnia scriitorului (la semnarea contractului pentru un nou submarin nu s-a pus această problemă), și-au adus aminte de faptul că a ascuns până în 2006 adevărul că a fost, în adolescență, membru al unui batalion Waffen-SS (ca bietul papă Ratzinger). Pe culmile înfierării s-a ridicat însă ambasada Israelului la Berlin: „Ce trebuie spus este că e o tradiție europeană de a acuza evreii de crime rituale înaintea Paștelui evreiesc. Înainte se spunea că folosesc sângele copiilor creștini pentru a face pasca, acum se spune că Statul Evreu încearcă să anihileze Iranul” etc. etc.

Gunter Grass are 84 de ani – o vârstă la care nu mai ai de pierdut decât posteritatea. Statul Israel l-a declarat persona non grata, președintele Asociației israeliene a scriitorilor de limbă ebraică a cerut să i se retragă Premiul Nobel.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
9 semne care pot trăda cancerul în stadii incipiente. Nu le ignora!
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Șoc! Iubita lui Reghecampf, la un pas să piardă sarcina? Corina Caciuc, acuzații grave împotriva...
Restricţii de Sărbători! Ministrul Sănătăţii spune clar ce ne aşteaptă de Crăciun şi Revelion
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
SUV de cinci stele la Euro NCAP. Hyundai cucerește piața cu acest model
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Un certificat de vaccinare fals al lui „Adolf Hitler” sfidează controalele europene
Ce salariu mic are Neti Sandu la Pro TV! Ia mult mai puțin decât Esca...
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru...
FATA de 15 ani, care a sărit pe geam, a AJUNS la SPITALUL de URGENŢĂ...
Motivele fascinante, puțin cunoscute, pentru care bărbații nu mai poartă pălării
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
Klaus Iohannis e în stare de șoc! Ipoteza care aruncă în aer scena politică
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...