La ce bun guvernul junilor trepăduși?

La ce bun guvernul junilor trepăduși?
Nu voi ezita să remaniez pe orice ministru care nu se ridică la înălțimea așteptărilor publice și ale mele"

„Nu voi ezita să remaniez pe orice ministru care nu se ridică la înălțimea așteptărilor publice și ale mele”. Asta a ținut să ne comunice ritos dl M.R.  Ungureanu, după ce dl E. Boc prezentase lotul prospăturilor ministeriale PDL ca și cum ar fi în continuare premier, fostul șef al mafiei lui Adrian Năstase îl încunoștințase că la Apărare are de ales între Oprea și Oprea, iar udemeriștii îl trimiseseră pur și simplu la plimbare când le ceruse câte două nominalizări pe posturile deținute de ei. Nu zic să se declare dl Ungureanu cocoș de tablă pe Palatul Victoria, dar dacă sărea peste fanfaronada de mai sus ar fi fost decent, adică exact ce tocmai a cerut miniștrilor „săi”.

Ca să încercăm a înțelege ce-i cu guvernul Ungureanu, cred că nu trebuie să uităm de ce a plecat guvernul Boc. Nu pentru că n-ar fi fost competent – atât dl Băsescu, cât și dl Boc, ne-au asigurat că a fost. Ba chiar și subsemnatul aș putea zice că scoaterea profesioniștilor onorabili Valeriu Tabără și Sulfina Barbu, ca să nu plece Udrea fără companie, e o pierdere. Motivul a fost, deci, „detensionarea”, înlocuirea cu un executiv mai credibil în ochii publicului.

Or, ce credibilitate în plus poate oferi un guvern alcătuit în proporție de aproape 50% din aceiași miniștri, tinerii nou numiți având imagine publică practic zero – abia acum încep să apară semne zodiacale, aruncări de la balcon, ceasuri de 60.000 de euro, un Porsche, un conflict de interese în cazul Andreei Paul Watt, înlocuită la miezul nopții cu un anume Bode?

Dl Băsescu se declara conștient de faptul că nemulțumiții sunt mult mai mulți decât cei care de aproape o lună de zile ies în stradă pe orice vreme. Să-și facă deci  iluzia că acest guvern de buzunar, buzunarul de la spate al d-sale, ar putea reduce cât de cât neîncrederea și furia oamenilor? Ar fi ridicol pentru un combinagiu politic atât de versat ca dl președinte.

Prin urmare, la ce bun acest nou guvern de trepăduși, în frunte cu „intelighentul” Ungureanu?

La un singur lucru, deja comandat de dl Băsescu: „Restabilirea nivelului de trai al populației”, adică liber la pomeni electorale ca să mai dreagă cât de cât imaginea PDL până în alegeri. Odată Boc înlăturat, va fi reevaluată   afirmația categorică a aceluiași domn Băsescu, cum că nu vede de unde s-ar putea lua bani din buget pentru mărirea salariilor și pensiilor.

Frumos. O singură observație aș avea. Mituirea publicului cu bani publici în an electoral au mai încercat-o și alții: guvernul Văcăroiu în 1996, guvernul Năstase în 2004, ba chiar și executivul condus în 2000 de Mugur Isărescu, candidat în același timp la președinția României. Nimeni n-a refuzat banii sau produsele, dar mituitorii guvernamentali au picat cu  toții la vot.

Așa că tot mai sigur mi se pare votul-viteză ce n-a văzut Parisul.
 

Inchide