La învățământ, misiune îndeplinită – bilanț de ministru neremaniat

La învățământ, misiune îndeplinită - bilanț de ministru neremaniat
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 06/05/2012, 04:12

E clar ca lumina zilei: în învățământ lucrurile se mișcă. Atâtde repede și de coerent, încât e firesc ca cel care conduceEducația să fie creditat în continuare cu eticheta de „tânărreformator” sigur pe el și singur între ei.

Primul obiectiv: finalizarea noii legi a Educației până la 1septembrie. În acest caz, totul a mers brici: proiectul e blocat încontinuare la Senat, câștigând până și opoziția parlamentarilorPDL. Ce i se poate reproșa ministrului? Nimic. De vină sunt”grupurile de interese”, perfida coaliție dintre pesediști șiliberali și gândirea înceată tipic parlamentară. Nu e nicioproblemă! Pe hârtie se modifică doar anul 2011 cu 2010, iartermenul de 1 septembrie rămâne valabil. Se cheamă abordarerealistă în lupta cu găștile transpartinice. Sună bine!

Al doilea obiectiv: reeficientizarea școlilor. Atenție, nutrebuie folosit termenul „comasare”! Se închid cu precădereuntățile de învățământ care nu au autorizație sanitară,rezolvându-se astfel și statistica referitoare la condițiile încare învață elevii. Cei atinși nici nu sunt mulți: vreo câteva miide bibliotecare, femei de serviciu și secretare. Cadrele didacticecare nu sunt dispuse să facă naveta până la noile școli luate înprimire intră la victime colaterale. Când tragi linie, îți ies cam15000 de oameni pe făraș. Se raportează o treabă bine făcută și sebifează capitolul „performare”.

Al treilea obiectiv (introdus din mers): bacalaureatul. Aici,principalul rău care trebuie înlăturat este frauda. Ce altă măsurămai bună decât să te iei la trântă cu niște copii? Cei care suntprinși copiind vor sta doi ani pe tușă, ca să se învețe minte. Cese întâmplă cu profesorii, supraveghetorii și inspectorii sub acăror oblăduire curge frauda? Cei care sunt sursa minciunii și acorupției? Nimic. Ei sunt lăsați „pe cont propriu”. Cu altecuvinte, să-și vadă liniștiți de treabă în continuare. Totuși, nu esuficient. Orice ministru care se perindă pe la Educație trebuiesă-și pună amprenta pe structura examenului maturității. Atunci,schimbăm calendarul. Și nu o facem gratuit. Probele de competențe,derulate până acum pe parcursul anului, vor fi reprogramate lapachet cu testele scrise. Așa, anulăm și evaluarea continuă, aicărei prozeliți suntem și ne reîntoarcem la mentalitatea examenelorstufoase de final de sesiune. Are logică!

Al patrulea obiectiv: reformarea învățământului superior. Încondițiile în care primul obiectiv a fost reprogramat, nu e marelucru de făcut. Poate doar curățenia promisă în ceea ce priveșteacordarea titlurilor universitare și transparentizarea procesului.Se constată că efortul este mult prea mare și creează tensiuniinutile. Oricum, câți dintre cei trei-patru sute de profesori,conferențiari și doctori unși anual își pot justifica evoluțiaacademică? Mai bine mergem pe același sistem și schimbăm doarcomponența comisiilor care confirmă gradele. Adică, îi înlocuim peunii cu alți unii. Îi numim pompos „gardienii templului” și amrezolvat problema. Ar mai fi cazul Universității „Spiru Haret”. Cei-o fi trebuind Ecaterinei Andronescu să se lege și să ne lege lacap cu așa ceva?! Cel mai bine e să batem palma. La urma urmei nupoți lăsa câteva sute de mii de absolvenți „de bună credință” pedrumuri… Au dat un ban și mai pot da alți bani ca să ne târascăprin tribunale. Alte tensiuni inutile. Dăm un ordin prin care îilăsăm să-și vadă de licența lor. Nu se va prinde nimeni!

Obiectivele cinci, șase și șapte pot fi trecute cu vederea.Cercetarea poate fi desființată cu totul, în condițiile în care numai sunt bani nici pentru facturile la lumină. Tineretul ar trebuisă stea în biblioteci, nu la terase, vorba șefului, iar sportulpoate să zică mersi că am făcut act de prezență în tribune.

La început de mandat, Daniel Funeriu spunea că: „e momentulfaptelor”. Enunțul venea cu amploarea tehnocratului școlit înOccident. După opt luni în care cea mai mare realizare a sa estefaptul că funcționarii din minister nu au mai încurcat subiectelela examen, de-acum politicianul Funeriu spune că „modernizarea nutrebuie făcută în pripă”. Așa cum s-a făcut numirea sa în frunteaEducației.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
'Mă sui pe tine!' Tonciu și CRBL, scandal sexual la Survivor România
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
DOLIU NAȚIONAL în România! A murit marea doamnă a muzicii lăutărești
Vestea tragică a dimineții. Lumea modei, devastată de durere. A murit fulgerător
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...