Lazar Nole și Satanadal

Lazar Nole și Satanadal
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 23/04/2012, 19:55

Dacă adori tenisul și nu crezi în Dumnezeu, se poate să devii credincios după ce ai văzut setul decisiv al „meciului – măcel” Nole – Rafa.

Mărturisesc că am ținut cu Djokovic. Dincolo de respectul imens și simpatia pe care le nutresc față de jucătorul și omul Nadal, îl voiam pedepsit pentru felul în care l-a învins pe Federer în semifinală – cu un antijoc de anduranță, bazat pe retrimiteri exasperante de mingi în terenul advers, pe băgatul de bețe în roatele mașinăriei fine de tenis marca RF.

Și momentul a venit. După un prim set confuz, câștigat de Nadal la limită, Djokovic mărșăluiește în seturile 2 și 3, ajungând să conducă și în setul 4 cu 4-3 și 40-0: trei mingi de break, practic trei mingi de meci. După ce ghemul acela s-a sfârșit, mi-am amintit ce mi-a spus odată Ion Țiriac: nu trebuie să te gândești niciodată că ai trei mingi de meci, pentru că ai, de fapt, de trei ori minge de meci. Ajuns cu cuțitul la gât, Nadal lasă țăcăneala și explodează în fiecare dintre cele trei puncte cu servicii și forehanduri nimicitoare. Agățându-se de orice minge cu niște rictusuri satanice pe fața lui de băiat bun, reușește să împingă în tie-break un meci ca și pierdut. Și acolo Djokovic ajunge la 5-3. Din nou, Satanadal, cu icnete și contorsiuni de groază, egalează și câștigă, inuman, setul.

Mă ia durerea de cap, dar uit de ea pentru că la începutul setului 5 mi se strânge inima. Deși e 2-2, Nole se așează tot mai greu la minge, începe să „înoate” prin aer, lovește tare la disperare sau pune o scurtă nepregătită pentru că schimbul de mingi îl sufocă. S-a trecut de 5 ore de joc. Djokovic e livid. După un raliu de vreo 30 de schimburi, trimite mingea câțiva metri în aut și se prăbușește dezarticulat la pământ. Părea o ființă umană prinsă fără scăpare în căngile de stânga și de rever ale unui monstru transformer.

Satanadal are 4-2, servește și ajunge la minge de 5-2. Tot tenisul pe care l-am văzut și l-am jucat într-o jumătate de veac îmi spune că e sfârșitul. Eu, comentând pentru pereți din fotoliul meu de acasă, nu mai cred. Nole, în iadul de pe Rod Laver Arena, strânge în palmă crucea pe care o poartă la gât și șoptește, către cerul acoperit de tavan din cauza ploii, Boje moi!, Dumnezeul meu, nu mă părăsi…

Ca Lazăr, cel întors din moarte la îndemnul lui Iisus, „Ridică-te și umblă!”, Djokovic rupe din șold o dreaptă inversă fulgerătoare. Pe urmă rezistă, ireal, la câteva raliuri crâncene. Aveam impresia de nesuportat că se va prăbuși după fiecare lovitură.

Rămâne în picioare. Câștigă cinci ghemuri la rând, Nadal nu mai ia decât unul. Chiar și înainte de ultimul punct, mi-era teamă că lui Nole i se vor tăia picioarele și va cădea ca o păpușă scoasă din priza divină.

Novak Djokovic merita victoria. El a condus jocul în mare parte din cele aproape 6 ore, arată un echilibru superb, unic, între stilul „brici”, de atac, al lui Federer și defensivele de cauciuc armat ale lui Nadal sau Murray, este jucătorul cel mai apropiat de perfecțiune, Domnul Tenis al momentului. Dar poate tocmai de asta, zeul păgân al sportului odată alb, iritat, îl putea sorti înfrângerii.

Nu sunt credincios, dar nu văd cum aș putea spune altceva decât că Dumnezeul sârbului Novak a hotărât altfel.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Verdict îngrozitor pentru Christian Eriksen! Pune ghetele în cui!
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...