Marian Sultănoiu
23.04.2012
Puterea Gândului

Legea lustrației, un avorton cu proteza în batistă

Legea lustrației, un avorton cu proteza în batistă
La urma urmei, dacă am condamnat comunismul la 18 ani de la Revoluția din decembrie, de ce n-am fi adoptat și o lege a lustrației după 22 de la citirea Proclamației de la Timișoara.

La urma urmei, dacă am condamnat comunismul la 18 ani de la Revoluția din decembrie, de ce n-am fi adoptat și o lege a lustrației după 22 de la citirea Proclamației de la Timișoara. Ca o chestiune de principiu, dacă vreți, pentru că de „utilitate publică” nu poate fi vorba. Pe cine să mai muște, azi, de gât, o lege fătată în decrepitudine și cu proteza în batistă?

Țara lui Ionesco nu se dezminte, iar absurdul nu se lasă dus. În consecință, legea nu va lustra pe nimeni, întrucât pe cei mai în vârstă i-a ratat, iar pe cei tineri i-a eliminat din target. În cazul în care, din greșeală, vor mai fi existând unii neacoperiți de excepții, atunci și ei sunt rezolvați: întrucât aceștia nu pot fi miniștri, ori directori, ori șefi de agenții guvernamentale – adică noi cadre, numite, ale democrației -, potrivit legii, dumnealor urmează să fie aleși de noi, ceilalți: adică pot fi președinți de țară, parlamentari, consilieri, primari etc, etc.

Cum s-ar spune, „comuniști și securiști, stați liniștiți, e locuri pentru toată lumea!!” Comunismul și securitatea au fost demonizate… așa, în abstract – în rest, tovarășii sunt cu noi!

Așadar, cadre vechi, de pe timpuri, care au deținut funcții politice de conducere, retribuite în PMR ori PCR, care n-au mierlit între timp și ar dori, la 70 – 80 de ani, să devină, după caz, premieri, miniștri, directori, vor fi lustrați, potrivit legii. Dacă vor participa, însă, la alegeri, sub orice formă, lustrația nu-i va atinge. În aceeași situație vor mai fi: securiști, procurori comuniști, foști miniștri, primari, directori, directori de bănci etc.

Dimpotrivă, cadrele noi, tineri de perspectivă, aflați în ultimul deceniu comunist în fruntea organizațiilor partinice ale tinerilor – UTC – ori ale studenților – UASCR – nu vor face, în niciun fel, obiectul legii lustrației, întrucât ei se numesc, după caz, Mihai Răzvan Ungureanu sau Emil Boc. Mai beneficiază de clemnța legii persoanele care, în comunism, au fost asimilate corpului diplomatic, pentru că noul șef al SIE, Teodor Meleșcanu, fusese asimilat și era gata-gata să fie lustrat.

În consecință, puterea a moșit o progenitura legislativă inutilă, concepută târziu și născută cu handicap în perioada divorțului parlamentar. O lege care, cel mult, ar putea fi speculată electoral de puterea în exercițiu, atribuindu-și astfel o nouă izbândă de palmares, după condamnarea comunismului.

Deșartă satisfacție pentru o dreaptă europeană, care naște, în 20 de ani de chin și în ciuda punctului opt de la Timoșoara, un avorton legislativ.

Ce glumă sinistră.

Inchide