Lumina Occidentului

Lumina Occidentului
Minute în șir am încercat să-mi explic de ce făptura Papei îmi crea un sentiment ciudat, un soi de anestezie nervoasă.

Minute în șir am încercat să-mi explic de ce făptura Papei îmicrea un sentiment ciudat, un soi de anestezie nervoasă. Tensiuneaîn care m-am obișnuit să trăiesc, gata să primesc și să daulovituri, se spulberase ca și cum n-ar fi fost, prima dată dupăatâția ani. Nu numai vorbele, dar și gesturile, chipul său,mâinile, totul transmitea un mesaj esențial pe care mă chinuiam sămi-l formulez.

Înțelegerea a venit ca un fulger, când Sanctitatea Sa a pomenitnumele lui Nicolae Steinhardt. Ar fi putut să aleagă pe oricinealtcineva dintre personalitățile religioase ale României, și totușil-a numit pe monahul de la Rohia. Pe evreul botezat în pușcăriacomunistă, care și-a situat opera sub semnul adâncii mulțumiriaduse cerului pentru fericirea de a fi fost aruncat în genunilesuferinței, de unde a ieșit cu lumina lui Iisus pe chip. Jurnalulsău de temniță se numește Jurnalul Fericirii. Papa Ioan Paul alII-lea părea că mulțumește în fiecare clipă Domnului pentruspinarea sa încovoiată, pentru mâna tremurândă, pentru saliva pecare, uneori, buzele n-o mai puteau împiedica să curgă. Kenosis,dezbrăcarea de sine, smerenia, umilința pe care Hristos, Fiul luiDumnezeu, și-a asumat-o în întruparea sa omenească, dând ascultarelui Dumnezeu – Tatăl până la moartea pe cruce, pentru a arătaoamenilor că mântuirea e aievea și nu închipuire, virtutea aceastaprofund creștină, care se opune trufiei și gloriei vane atât deplăcute Diavolului, o văd pentru prima oară întruchipată desăvârșitîntr-un om. Umilința adevărată față de Dumnezeu face să răsară, caun miez de nufăr, din ființa chinuită a Papei, un amețitor respectpentru fiecare ființă omenească dintre sutele de mii aflate în fațasa. Simțeai cu toate băierile inimii că ultima brumă de vlagărămasă ar fi cheltuit-o ca să stea de vorbă cu oricare din mulțime,așa cum a stat de vorbă până și cu Ali Agca, cel ce încercase să-lomoare. Acest Papă știe ce înseamnă suferița umană și l-a privit peSatana în ochi. Știe cum poate schilodi comunismul sufletele șitrupurile și nu-i disprețuiește pe cei mutilați de Diavol. Rostireaîn limba română a rugăciunilor și adresărilor sale către poporulromân, pentru care s-a pregătit 18 uriașe zile din timpul câtDomnul va mai întârzia să-l cheme la Sine, mi s-a părut un fel deGolgotă pe care și-a orânduit-o pentru a ridica sufletele românilorcu puțina suflare care i-a mai rămas.

Dacă acest om ar fi vizitat România în anii `80, cred că regimulCeaușescu ar fi zburat în țăndări la mai puțin de un an după aceea.Minciuna hâdă a comunismului ar fi dat bir cu fugiții în fațaacestui bătrân venit pe pământul nostru ca Sf. Petru însoțindu-l peDumnezeu în basmele românilor.

Ceea ce nu înseamnă că Părintele Sfânt nu vede și minciuna dinApus. Adversar neîmpăcat al comunismului, dar și al consumismului,Papa a prevenit și în România asupra pericolelor tehnologiei fărăDumnezeu care pasc Occidentul și se răsfrâng asupra Estului. Papal-a rugat pe Clinton să ordone încetarea bombardamentelor asupraIugoslaviei măcar de Paște. Carevasăzică, un munte de noblețespirituală, Papa Ioan Paul al II-lea, îl roagă pe un zero moral caBill Clinton, cel care și-a mințit națiunea cu mâna pe Biblie, săoprească uciderea de ziua Învierii Domnului. A fost refuzat – numai lipsea decât ca flăcăul grizonat de la Casa Albă să întrebe caStalin: „Câte divizii are Papa ăsta?” pentru ca prăpastia dingeografia morală a Occidentului să fie vizibilă și din avion.

Ultimul cadou pe care Papa l-a făcut românilor: s-a întors laRoma cu un avion Tarom. Ce alt vârf al Occidentului a mai acceptatvreodată, în disprețul pentru nivelul tehnologic și civilizaționalal românilor, să-și lase viața pe mâna unui echipaj și uneiaeronave românești? Ce dovadă mai mare de încredere în oameniiacestei țări și în viitorul ei, ce izvor mai curat de speranță nise putea da?

Spre deosebire de domnii intelighenți care se autointitulează”societate civilă”, subsemnatul nu crede că sediul valorilorOccidentului se află în sediul NATO din Bruxelles. În schimb, suntconvins că la Vatican, acum, în persoana firavă ca o amintire aPapei Ioan Paul al II-lea se află polul luminii calde radiinddintr-un suflet omenesc cu intensitatea unei reflexii dumnezeiești,inundând Occidentul și Orientul, până în adâncul inimii ultimuluicreștin desculț al planetei.
(1999)

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide