Lupii singuratici sunt simpatici

Lupii singuratici sunt simpatici
„Mă! Ia! Ia tăceți!... A murit Stalin!" Mâna de tineri pletoși, bărboși, nespălați, nemâncați, hippies avant la lettre adunați în jurul unui foc în creierii Făgărașilor înzăpeziți, se îmbrățișează și încep să cânte nebuni de bucurie cum s-au dus să treacă Oltul cu mândră cu tot.

„Mă! Ia! Ia tăceți!… A murit Stalin!” Mâna de tineri pletoși,bărboși, nespălați, nemâncați, hippies avant la lettre adunați înjurul unui foc în creierii Făgărașilor înzăpeziți, se îmbrățișeazăși încep să cânte nebuni de bucurie cum s-au dus să treacă Oltul cumândră cu tot. Stalin, marele lor dușman, cel din pricina căruiafugiseră în munți cu arma în mână, nu mai era.

Dar grupul condus de legionarul Ion Gavrilă Ogoranu nu omorâsenici picior de soldat rus, victimele lor erau români, tineri ca șiei, puși să îmbrace uniforma militară și să-i hăituiască pe”bandiți”. Mi se pare un merit al regizorului Constantin Popescuviziunea lucidă pe care o propune cu „Portretul luptătorului latinerețe” asupra rezistenței în munți din anii ’50. „Știți ce facemnoi? Așteptăm. Stăm ascunși prin gropi ca viermii și așteptăm săvină americanii, francezii, englezii, cine-o veni”, le spuneOgoranu tinerilor care vor să i se alăture. Demersul lui, ca și alfiecăruia dintre camarazii săi, este unul personal: nu pot suportastăpânirea bolșevică, sunt oameni mândri, pentru care libertateavalorează mai mult decât viața. Ei n-au creat în anii ’50 o mișcareanticomunistă, grupurile din munți nu au legătură unele cu altele,nu au legături cu partidele politice și nici cu membrii diasporei,nu au strategie, ideologie, nu vor să mobilizeze masele și să lupteîmpreună cu ele. Așteaptă să fie „eliberați de americani”,conștienți în adâncul minții că americanilor puțin le pasă.Acțiunea lor individualistă nu poate fi comparată cu revolteleanticomuniste la scenă deschisă din Germania de Est 1953 sauUngaria 1956. Nu încăierările lor oarbe cu trupele de Securitateprin păduri au dus la scoaterea armatei sovietice din România învara anului 1958, ci, paradoxal, viclenia politică tenace adictatorului comunist Gheorghiu-Dej. Ogoranu e cinstit, le comunicătinerilor lui admiratori că e mai bine să se căsătorească, să facămulți copii și să-și vadă de viață, realizând absurdul ideii că,urmându-i exemplul, întregul popor român ar trebui să se refugiezeîn munții patriei.

Însă d-lui Constantin Popescu îi plac lupii singuratici care nupot trăi decât liberi (mărturisesc că și mie) și asta se vedeuneori – ei sunt vii, în vreme ce adversarii lor, securiștii,interpretați conștiincios de Mihai Constantin și Răzvan Vasilescu,sunt declarativi, demonstrativi, niște scheme vorbitoare, ratați capersonaje. Imaginea celor 8-9 luptători osteniți după bătălie,adunați să mănânce tăind pâine și slană cu cuțitul pe o creastăîngustă, cu expunere totală de jur-împrejur, e o alunecare înfantastic, frumoasă cinematografic, dar logic absurdă – așezațiașa, ai lui Ogoranu s-ar fi oferit ca ținte vacă nr. 3 pentru oricetrăgător aflat prin apropiere. Tot așa cum ofițerul de Securitatese recomandă Sebastian Licht din Sibiu, așezat la vedere, într-opostură de colonel SS, la 15-20 m de „banditul” Porâmbu ascuns înhambar, parcă invitând să i se bage un glonț în piept. Ceea cePorâmbu și face. Și alte imagini remarcabile în sine persistă peretină după ce ieși de la filmul d-lui Popescu: gușterul roșu pecutia militară, pânza de păianjen oscilând în soare abia vizibilînainte ca gloanțele să potopească ecranul. Din păcate însă, filmulca întreg nu rezistă, ajunge chiar să plictisească. Și nu atât dincauza celor două ore și jumătate, cât structurii de scurtmetrajmultiplicată repetitiv la overlong metraj.

Cu ce gând am ieșit de la „Portretul…” văzut împreună cu maximum10 inși în sala Studio? Unul simplu, dar greu: împotriva celor carele răpesc libertatea, românii trebuie să învețe să lupte în stradă,nu în munți.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide